Analiza de risc la securitatea fizica este o notiune de interes pentru foarte multe firme si institutii din Romania. Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei putea afla cele mai importante detalii despre acest proces, inclusiv cine poate sa il puna in aplicare.
Iata cele mai importante 5 intrebari si raspunsurile aferente pe aceasta tema!
Analiza de risc la securitatea fizica – 5 intrebari si raspunsuri
Analiza este un proces pe care unele entitati sunt obligate sa il puna in practica. Analiza are drept scop evaluarea tuturor vulnerabilitatilor unei firme care detine bunuri, in asa fel incat aceste bunuri, dar si personalul companiei sa fie expuse cat mai putin riscurilor. In baza analizei, se elibereaza si un document obligatoriu, dar se implementeaza si masuri pentru anularea riscurilor.
- Este obligatorie analiza de risc in Romania?
Da, desfasurarea acestui proces de analiza este obligatorie in Romania si legiferata prin intermediul articolului 66 din legea 333, din 2023. Analiza trebuie sa se efectueze in conformitate cu instructiunile elaborate de catre Ministerul Administratiei si Internelor. Ea este obligatorie pentru mai multe categorii de entitati.
- Cine trebuie sa efectueze analiza de risc la securitatea fizica?
Conform legii, sunt obligate sa efectueze o analiza de acest fel: regiile autonome, institutele nationale de dezvoltare si cercetare, ministerele si alte institutii care fac parte din administratia publica locala si centrala, societatile comerciale de orice tip, companii si societati nationale, diverse organizatii care detin bunuri si valori.
- Cum se desfasoara analiza de risc, pas cu pas?
Procesul de analiza de risc este relativ simplu, fiind compus din cativa pasi pe care trebuie sa ii faca atat compania interesata de audit, cat si auditorul. In primul rand, entitatea interesata de audit trebuie sa contacteze un auditor. Ulterior, auditorul va solicita informatii despre obiectivul evaluat.
Pot fi necesare inclusiv fotografii cu acesta pentru a se identifica mai usor riscurile potentiale. Ulterior, se intocmeste de catre evaluator un document cu toate detaliile relevante despre obiectiv. In unele cazuri, la intocmirea documentului poate contribui si un reprezentant al companiei supuse analizei.
La final, actul este revizuit de catre auditor, iar in baza tuturor informatiilor se elibereaza un raport de evaluare si un set de recomandari de masuri prin care se poate spori securitatea firmei.
- Cine te poate ajuta cu analiza de risc?
Pentru ca procesul de analiza de risc sa fie desfasurat in conditii 100% conforme cu prevederile legislative, este important ca el sa fie pus in practica de un evaluator autorizat. MAOProtect este o astfel de companie, care pune la dispozitia clientilor toate resursele si expertiza necesara unei evaluari de calitate. Tot aceeasi firma te poate ajuta si cu implementarea masurilor de anulare a riscurilor si vulnerabilitatilor identificate in urma analizei.
In concluzie, acestea sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunosti despre analiza de risc la securitatea fizica. Alege sa colaborezi cu profesionisti pentru a desfasura procesul in mod rapid si sigur, daca trebuie sa faci o astfel de analiza pentru societatea sau entitatea pe care o gestionezi.