Abatitorul, cunoscut mai bine sub denumirea în limba engleză de blast chiller, este un sistem eficient, dar mai ales foarte sigur de răcire accelerată a diverselor preparate specifice industriei HoReCa. Mai exact, un abatitor este utilizat pentru a scădea foarte rapid temperatura alimentelor, aducându-le și mai apoi menținându-le la temperatura optimă pentru depozitare.
Totuși, nu orice aliment sau preparat poate fi introdus într-un abatitor. Pentru a garanta integritatea echipamentului, dar mai ales siguranța ta și a anajaților tăi, trebuie să știi ce lucruri nu ar trebui să ajungă în interiorul unui abatitor!
Alimente acoperite sau învelite
Înainte de introducerea în abatitor, alimentele nu trebuie să fie acoperite sau învelite. Acest lucru împiedică circulația aerului, crescând semnificativ timpul de răcire – chiar cu până la 30%. Abatitorul are un flux de aer specific, conceput special pentru a proteja chiar și cele mai delicate produse.
Prin urmare, indiferent de produs sau preparat, acoperirea pentru protecție suplimentară nu este necesară, aceasta având chiar efecte negative, împiedicând răcirea eficientă.
Containere sau tăvi supraîncărcate
Evită supraîncărcarea containerelor sau tăvilor înainte de a le introduce în abatitor. Umplerea excesivă împiedică răcirea uniformă și crește timpul necesar pentru ca interiorul abatitorului și implicit, alimentele să atingă temperatura dorită.
Totodată, nu uita de limitele de greutate recomandate de producător. De asemenea, alimentele trebuie să fie distribuite uniform pentru a se garanta răcirea optimă.
Alimente fierbinți sau tocmai scoase din cuptor
Nu introduce alimente fierbinți, proaspăt scoase din cuptor, într-un abatitor. Trebuie să lași preparatele să se răcească ușor, în mod normal, timp de aproximativ 30 de minute înainte ca acestea să poată fi introduse în siguranță în abatitor.
Răcirea rapidă a alimentelor fierbinți poate duce la pierderea gustului și texturii acestora, precum și la posibile daune la nivelul abatitorului.
Obiecte care blochează fluxul de aer
Este recomandat să nu stivuiești cutii, conserve sau alte aparate/echipamente – atât în interiorul abatitorului, cât și în jurul acestuia, pentru a nu bloca fluxul de aer. Orificiile de admisie și evacuare a aerului trebuie să fie libere, iar camera în care se află abatitorul trebuie să fie bine ventilată, aceste aspecte garantând funcționarea eficientă a abatitorului.
Lichide în cantități mari
Nu ar trebui să introduci mai mult de 10 litri de lichid sau alimente cu volum foarte mare (sosuri, tocănițe, umpluturi) într-o singură tură de răcire în abatitor. Cantitățile mari de lichide pot suprasolicita echipamentul și, implicit, pot împiedica răcirea uniformă și eficientă a alimentelor.
Totodată, nu uita că lichidele își măresc volumul atunci când îngheață, deci asigură-te că acestea sunt în containere care nu se vor sparge sub presiune și care sunt suficient de mari pentru a acomoda volumul lichidului înghețat (dacă se planifică înghețarea).
Desigur, pe lângă bunele practici menționate anterior, ai nevoie și de un abatitor de calitate superioară, conceput special pentru afacerile HoReCa, precum cele din selecția magazinului online Cinar Kitchen – 8 ani de experiență în HoReCa și peste 450 de produse de calitate superioară în ofertă pentru ca tu să poți echipa complet bucătăria afacerii tale!