Fiecare dintre noi are o imagine diferita pentru ceea ce reprezinta o debara intr-o locuinta. Pentru unii, un spatiu special amenajat pentru a depozita tot felul de lucruri necesare in viata de zi cu zi, reprezinta un aspect important. Insa, sunt si persoane pentru care acesta nu este considerat o necesitate, motiv pentru care nu-si construiesc debara sau o desfiinteaza.
Prioritatile difera de la caz la caz, iar cand este vorba despre o debara intr-un apartament de bloc, orice spatiu conteaza. Pentru a-si largi spatiul de locuit, multe persoane au desfiintat debaraua propriu-zisa pentru a o muta pe balcon sau pe hol. Astfel de modificari necesita apelare la serviciile unor profesionisti in domeniu, pentru ca reamenajarea sa corespunda cerintelor si pentru ca fiecare loc sa poata fi utilizat cat mai eficient.
Mai jos, sunt prezentate cateva sfaturi ale unor specialisti in domeniu, pentru a avea o debara cat mai organizata si functionala.
- Locul ideal pentru amplasare
Fie ca se construieste o noua debara, fie ca se efectueaza mutarea celei vechi, este important sa se opteze pentru un loc potrivit pentru aceasta. Deasemenea, un alt proces dificil il constituie gasirea echipei de mesteri care sa corespunda criteriilor dv.
De-a lungul timpului, echipe formate din constructori si designeri au reusit sa propuna cele mai eficiente si practice locuri pentru amplasarea debaralei. Astfel, printre cele mai la indemana variante sunt reprezentate de proximitatea unei bucatarii sau a unei bai.
In situatia in care se doreste obtinerea un spatiu deschis, efectuarea unei noi amplasari a unei debarale, pentru cazul in care nu poate fi langa o bucatarie sau baie, locul ideal il reprezinta balconul. Aceasta reprezinta zona cea mai indicata dintr-o locuinta, in situatia in care celelalte optiuni nu sunt posibile, cu conditia ca balconul sa fie inchis.
- Rafturi din lemn sau metalice
Specialistii sustin faptul ca solutia cea mai la indemana privind materialul folosit pentru realizarea rafturilor, o reprezinta lemnul sau metalul. Una dintre cele mai utilizate astfel de combinatii o reprezinta politele din lemn, respectiv din pal, amplasate pe suport metalic.
Sunt multe situatii in care nu se opteaza deloc pentru metal, folosindu-se doar lemn pentru intregul ansamblu. In situatia in care nivelul de umiditate din debara este ridicat, pentru a proteja lemnul, o solutie este invelirea rafturilor in hartie.
Un criteriu de baza in realizarea rafturilor, o prezinta rezistenta in timp a materialelor utilizate. Astfel, este necesar ca rafturile sa fie solide, stabile si greutatea maxima sustinuta sa fie de la 50 kg in sus. In aceasta siuatie, se opteaza pentru metal, iar numarul modelelor din magazine este destul de variat pentru preferintele tuturor.
- Cutii compartimentate si containere pentru depozitare
Pentru a nu avea numeroase cutii mici sau tot felul de ambalaje, care pe langa faptul ca ocupa mult spatiu, creaza confuzie si dezordine, exista numeroase optiuni pentru utilizarea de containere speciale.
Pe piata exista numeroase variante de cutii sau containere pentru diferite marimi, culori, dimensiuni, materiale, sisteme de inchidere, de etichetare, s.a. In acest sens, optiunile sunt nelimitate si se pot adapta fiecarui stil dorit.
Un organizator pentru pantofi, amplasat pe usa de la debara, reprezinta un mod practic de a depozita o parte din acestia. In acest mod, papucii sunt foarte bine aranjati intr-un organizator special destinat.
- Iluminatul unei debara
Intr-o debara, iluminatul nu prezinta o prioritate, fiind totodata absolut necesara. Un bec reprezinta, in acelasi timp, si o sursa de caldura, lucru ce sustine amplasarea doar a unei surse de iluminat.
Un bec instalat in centrul plafonului, ar trebui sa lumineze suficient mica anexa. Specialistii sustin faptul ca o singura sursa de lumina este suficienta, in cele mai multe cazuri.
Un lucru preferabil il reprezinta si prezenta unei ferestre, care va crea o senzatie de marire a spatiului, care, de regula, este destul de mic.
- Alegerea culorilor potrivite
In general, oamenii nu se gandesc la detalii privind cromatica pentru o debara. Acest lucru, pare la prima vedere, un lucru inutil si fara sens.
Cu toate acestea, designerii sustin faptul ca, pentru a crea un spatiu iesit din banal, alegerea culorilor pentru spatiile mici reprezinta un aspect important
Deloc de neglijat, numarul culorilor utilizate nu ar trebui sa fie prea mare. Astfel, specialistii recomanda folosirea a unui numar de maxim trei culori. Dintre acestea, este indicat ca doua sa fie culori deschise si una mai inchisa, de accent.
In situatia in care, podeaua, peretii si tavanul au culori complementare, va exista o senzatie de largire si luminare a spatiului.