Fondurile Europene sau fonduri ESI (fonduri Europene Structurale și de Investiții) sunt instrumente financiare, conduse de Comisia Europeană cu scopul de a ajuta la nivel structural. Fondurile ESI sunt destinate, în majoritatea timpului, regiunilor mai puțin dezvoltate din Europa.
Scopul fondurilor europene este de a asigura o economie a Europei solidă și sănătoasă, dar și de a crea un număr mai mare de locuri de muncă care să aibă o calitate mai ridicată. Aceste fonduri au fost gândite pentru cinci domenii.
Aceste cinci domenii sunt: pentru tehnologiile digitale, pentru inovare și cercetare, pentru gestionarea resurselor naturale durabile, pentru a ajuta economia de dioxid de carbon cu emisii scăzute și pentru afaceri mici.
Ce trebuie să faci pentru a obține fonduri europene
- Alege programul potrivit de finanțare pentru proiectul tău – programele europene de finanțare sunt de mai multe tipuri. Așa că trebuie să fii atent la tipul de program de care ai nevoie.
- Acceptarea proiectului tău – după ce ai găsit programul perfect pentru proiectul tău, trebuie să vezi dacă afacerea ta se încadrează în cerințele programului. Locația, dimensiunea proiectului și domeniul de activitate. De altfel și bugetul contează.
- Planul de afaceri – este un lucru important în atragerea atenției asupra proiectului tău pentru a primii fonduri europene. Planul de afaceri trebuie să fie descris în detaliu, să explici cum poate ajuta economia în regiunea ta, bugetul alocat, ce rezultate ai de la proiect și obiectivele. Astfel, planul tău este unul solid.
- Căutarea unui partener – poate vei avea nevoie să cauți un partener eligibil pentru a putea să ajungi mai ușor la fondurile europene. Acesta te poate susține în afacerea pe care vrei să o dezvolți.
- Cererea de finanțare – după ce ai trecut prin pașii de mai sus, va trebui să depui o cerere de finanțare pentru proiectul tău. Aceasta trebuie să conțină și bugetul alocat și planul de afaceri, dar să îndeplinești și cerințele care se cer.
- Punerea în aplicare a proiectului – cererea ta a fost aprobată, iar acum trebuie să-ți implementezi afacerea. Respectă condițiile și termenii care se cer în contract și să nu cheltuiești mai mult de bugetul alocat pentru proiectul tău. Trebuie să trimiți rapoarte în legătură cu progresul pe care afacerea ta îl are.
Tipurile de programe europene
Acest proces de obținere a unor fonduri europene în România, poate să fie mai dificil și mai complex. Cu ajutorul unor sfaturi, ca cele de mai sus și a unei atitudini optimiste vei reuși să alegi și tipul de program potrivit pentru afacerea ta.
Fondurile ESI sunt de cinci tipuri:
- Fondul social european (FSE) – acest program sprijină tinerii, lucrătorii sau oricine este în căutarea unui loc de muncă. Ajută proiectele care se ocupă cu forța de muncă din Europa.
- Fondul de coeziune (FC) – programul acesta sprijină unele țări din estul Europei și nu numai cu partea de transport și mediu, unde venitul brut este sub 90% pe cap de locuitor.
- Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) – sprijină dezvoltarea zonelor regionale din Europa.
- Fondul european agricol pentru dezvoltarea rurală (FEADR) – acest program ajută zonele rurale din UE cu problemele pe care le întâmpină.
- Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) – programul acesta este creat special pentru persoanele care trăiesc lângă o apă, pentru a putea să-și diversifice activitățile și de ai încuraja pe pescari.
Aceste programe au fost create cu scopul de a te ajuta. De a face viața mai ușoară și de a primi o anumită sumă de bani pentru a putea să-ți dezvolți sau să-ți începi afacerea mult dorită. Doar prin alegerea corectă a tipului de program, respectării unor reguli, poți obține un sprijin binevenit.