Aceste silozuri cereale sunt structuri care se folosesc la depozitarea cerealelor. Fermierii le achiziționează pentru a salva spațiu și bani. Astfel, investesc în acest sistem, nu în chirii sau în diferite construcții pentru depozitare.
Silozurile sunt de obicei construite din beton, metal sau plastic și pot avea dimensiuni variate, de la câțiva metri până la câteva zeci de metri înălțime. Ele sunt proiectate pentru a proteja cerealele împotriva influențelor externe, cum ar fi ploaia, zăpada, soarele sau insectele, și pentru a menține condițiile optime de depozitare, cum ar fi temperatura, umiditatea și ventilația.
Datorită dotărilor cu care acestea vin, pot să mențină cerealele un timp îndelungat și să le protejeze de anumiți dăunători sau bacterii care pot să aibă un efect negativ asupra cerealelor, ceea ce ar însemna că ar trebui să fie aruncate.
Silozurile sunt de mai multe tipuri, iar calitatea produselor depozitate în silozuri depinde și de materialul din care sunt construite.
Temperatura și umiditatea unor silozuri cereale
Pentru a putea ca depozitarea cerealelor să se desfășoare corespunzător și calitatea lor să rămână un timp îndelungat trebuie să controlezi umiditatea și temperatura silozului. Temperatura care se recomandă pentru depozitarea cerealelor este de 15 grade Celsius. Umiditatea trebuie să fie de 60-70%.
Pentru a menține această temperatură și umiditatea corespunzătoare stocării cerealelor în silozuri trebuie să beneficiezi de anumite opțiuni suplimentare. Acestea pot fi: ventilatoare și climatizare. Acestea pot răci interiorul silozului dacă temperatura exterioară este prea ridicată, pentru ca silozul nu trebuie să fie prea uscat.
Periodic trebuie să verifici instalațiile de climatizare și sistemele de ventilare. Acestea trebuie să funcționeze la o temperatură și umiditate constantă, în mare parte. Dacă există modificări la nivelul silozului, trebuie să acționezi rapid pentru a modifica această schimbare bruscă.
Cu ajutorul acestor condiții poți păstra cerealele un timp mai îndelungat, iar calitatea lor nu se pierde. Astfel, silozul tău va fi mult mai eficient pentru nevoile tale.
Tratamente pentru protecția cerealelor și curățarea silozului
Tratamentele sunt folosite pentru protecția apariției de mucegaiuri sau a unor insecte care pot înrăutăți starea cerealelor, chiar deteriora calitatea lor. Astfel, se folosesc tratamentele pentru a evita acest lucru.
Tratamentul cel mai des folosit este o substanță chimică asemănătoare cu fosfura de hidrogen. Acest tratament eliberează la contactul cu apa din cereale, fosfura de hidrogen. Însă, trebuie ca această substanță să fie folosită cu grijă, deoarece este toxică și pentru animale și pentru oameni, dar ucide mucegaiurile și insectele care pot apărea în aceste silozuri cereale.
Dacă vrei, totuși, un tratament care să nu fie dăunător, ba chiar dimpotrivă, să fie natural este uleiul esențial. Acesta poate fi folosit de ori câte ori vrei, în mod regulat și este un proces eficient care are rezultate în prevenirea insectelor și a mucegaiurilor.
Pentru o prevenire mai amănunțită a mucegaiurilor și a insectelor, trebuie întreținut și curățat silozul respectiv. În momentul în care depozitezi cerealele, rămân anumite resturi care pot să afecteze calitatea cerealelor.
Curățenia trebuie să fie regulată și bine făcută pentru ca aceste silozuri cereale să fie curate. Acestea trebuie să rămână impecabil. Așa că dacă vrei să îl speli, pentru a-l dezinfecta și curăța mult mai bine, trebuie să îl lași la uscat sau sa îl ștergi cu o cârpă uscată pentru a te asigura că silozul nu mai este umed.
Astfel, în momentul depozitării cerealelor în silozul respectiv, vei putea doar să aplici acel ulei esențial sau acea substanță chimică pentru prevenirea mucegaiurilor sau a insectelor din cereale. În acest fel, prin metodele de mai sus, vei putea să menții calitatea cerealelor pe o perioadă îndelungată fără nicio problemă și să ții la îndepărtare paraziții, bacteriile sau insectele care sunt un efect negativ asupra cerealelor.