In contextul schimbarilor climatice actuale si al nevoii tot mai mari de sustenabilitate, eficienta si managementul energetic a devenit o preocupare fundamentala pentru afacerile din toate domeniile.
In acest sens, in Romania a fost omologata Legea 121 din 2014, care vizeaza consumul de energie al afacerilor, in special in sectorul industrial, avand ca scop reducerea nivelului consumului de energie la nivel national.
Daca esti interesat sa afli mai multe despre legea 121 si auditul energetic industrial, continua sa citesti!
Unul dintre aspectele cheie ale Legii 121 este faptul ca se aplica intreprinderilor care inregistreaza anul un consum de energie mai mare de 1000 de tone echivalent petrol.
Astfel, atat afacerile de dimensiuni medii, cat si cele de mari dimensiuni din diverse domenii industriale sau comerciale, sunt obligate sa se conformeze reglemantarilor ce impun efectuarea unui audit energetic.
Efectuarea unui audit energetic aduce numeroase beneficii pentru afaceri. Iata cateva dintre acestea:
- Identificarea oportunitatilor de economisire a energiei. Firmele de auditare energetica analizeaza detaliat consumul de energie al afacerii si identifica locurile in care energia este irosita, precum instalatii de racire, aparatura, sisteme de iluminare sau chiar cladirile ce nu sunt izolate corespunzator.
- Reducerea costurilor operationale. Auditul energetic industrial este o metoda foarte eficienta de optimizare a costurilor aferente consumului de energie, ceea ce duce la reducerea semnificativa a costurilor.
- Imbunatatirea eficientei operationale. In urma realizarii auditului energetic industrial este obtinuta o imagine de ansamblu foarte clara a eficientei energetice a afacerii. Pe baza acesteia, chipa de auditare realizeaza un raport prin care sunt sugerate mai multe masuri prin care pot fi rezolvate problemele sesizate.
Aceste masuri pot varia de la imbunatatirea sistemului de iluminare prin inlocuirea becurilor, pana la inlocuirea aparaturii folosite de catre intreprindere.
- Imbunatatirea reputatiei brandului. Oamenii devin din ce in ce mai constienti de efectul pe care marile intreprinderi il au asupra mediului. De aceea, aleg tot mai des produsele si serviciilor intreprinderilor ce sunt cunoscute pentru contributia la reducerea poluarii si risipei.
Pentru a respecta reglementarile Legii 121 si pentru a implementa cu succes masurile de eficientizare energetica, afacerile pot beneficia de sprijin si asistenta din partea autoritatilor, apeland la resursele Fondului specializat pentru investitii in eficienta energetica.
Asadar, legea 121 din 2014 este o oportunitate pentru operatorii economici din industria romaneasca de a se moderniza, de a reduce costurile operationale si de a contribui la protectia mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Pentru a respecta Legea 121 din 2014 si a realiza un audit energetic corespunzator, afacerile trebuie sa se bazeze pe serviciile unor companii specializate care sa fie autorizata ANRE. Aceste companii ofera expertiza si asistenta in realizarea auditorilor energetice, identificarea masurilor necesare pentru eficientizare si asistenta in implementarea acestora.
Una dintre companiile specializate si autorizate este Elsaco Esco, cu peste 20 de ani experienta in domeniu, o echipa de 18 auditori calificati si un portofoliu de 235 clienti activi.
Elsaco Esco iti ofera expertiza in gestionarea eficienta a energiei. Descopera cum poti reduce costurile si imbunatati performanta energetica cu ajutorul solutiilor personalizate. Contacteaza-i acum pentru o evaluare energetica si afla cum poti optimiza consumul de energie al intreprinderii tale!