Sudura este folosită în industrie, dar şi acasă, în diverse aplicaţii şi proiecte. Procesul de sudură presupune unirea prin fuziune a două piese sau materiale metalice sau din polimeri, temperaturile de unire fiind foarte ridicate. La sudură se foloseşte sau nu material de adaos, dacă are loc şi topirea materialelor şi îmbinarea atunci avem sudare prin topire.
Un material de adaos se va folosi doar dacă cele două piese de îmbinat nu au aceleaşi proprietăţi fizice şi chimice, când sunt metale diferite, aliaje diferite, dar şi atunci când rosturile de sudură au dimensiuni prea mari.
Masca de sudură oferă protecție ridicată
Protejarea feţei şi a ochilor este deosebit de importanţă când discutăm despre accesorii sudură, indiferent de tipul său. Ea contribuie şi la creşterea productivităţii, siguranţă este mai mare, terminăm mai rapid treaba. Avem, da, şi ochelari de protecţie ce vor proteja ochii de aşchii şi alte resturi, scântei, dar masca de sudură asigura protecţie complexă, toată zona feţei este protejată de resturi şi de lumină prea puternică ce va distruge retina. Există un ecran special cu filtrare ce garantează lipsa leziunilor oculare.
Practic eşti protejat extrem de bine de scântei, de aşchii de tot felul, de razele ultraviolete şi infraroşii, de arsuri grave la nivelul tenului, pielii din zona capului. Confortul este mai mare şi ai şi o modalitate simplă de a te asigura că nu te vei accidenta deloc.
Masca de sudură modernă a fost introdusă pentru prima dată în 1937 de Willson Products. Filtrele diferă ca grosime sau la nivel de compoziţie în funcţie de temperatură de sudare, de procedeul de sudare şi de experienţa celui care sudează.
În general avem filtre de o grosime destul de redusă pentru situaţiile în care sudura se realizează la temperaturi mai scăzute şi nu avem lumină atât de puternică generată la sudare. Filtrele trec la… filtrarea luminii periculoase imediat ce aceasta apare în fața măştii, în rest sunt transparente, nu îşi schimbă culoarea.
Cum se foloseşte masca de sudură în procesul de sudură?
Cum se folosește corect masca sudură profesională? Pentru început se fixează corect pe cap. Se reglează benzile verticale în partea superioară, orizontal se slăbesc şuruburile laterale şi se împinge casca înspre faţă sau în spate pentru reglarea distanţei dintre ochi şi fereastra vizor, după care se vor fixa iarăşi şuruburile laterale.
Roata de ajustare se foloseşte pentru a regla circumferinţa cu un clichet aflat în spatele benzii de susţinere. Acum puteţi începe lucrul, dar nu înainte de a dezlipi filmul protector de pe fereastra vizor şi a vă asigura, dacă masca este nouă, că nu sunt obstacole în dreptul senzorului special.
Se selectează şi valoarea gradului de filtrare dorit în funcţie de ce sudaţi, de tipul sudurii, de valoarea curentului electric folosit, se acţionează butonul special şi se reglează în aşa fel încât gradul de filtrare să fie cât mai mare. Se curăţă periodic masca şi se ţine în locuri curate, feriţi masca de şocuri ca să nu stricaţi filtrul. Se curăţa mereu şi filtru cu un şerveţel curat fin sau cu fibră material bumbac.
Pe lângă masca de sudură veţi purta și alte accesorii sudură precum mănuşi și haine rezistente la foc. Se verifică starea măştii de sudură, să aibă filtre bune, să nu fie crăpată, deteriorată. Reglarea filtrelor se face în conformitate cu recomandările producătorilor. Zonele de sudură se curăţă de grăsimi, uleiuri, alte materiale inflamabile înainte de a începe lucrul. Ajustarea nivelului de întunecare este obligatorie, la fel şi testarea vizibilităţii prin filtru, masca, vizor.
Se verifică din când în când sudura, se menţine arcul de sudură în condiţii de siguranţă maximă mereu. Se examinează la final întreaga sudura ridicând masca de pe faţă, evitaţi să aveţi fum şi scântei în zona sudurilor. Masca se curăţă de scântei şi de depuneri de sudură şi se depozitează într-un loc uscat şi sigur.
Cum se alege masca de sudură?
Cum alegi o mască sudură profesională? Este foarte simplu. Te gândeşti ce tip de mască sau sticla mască sudură vrei, ai nevoie. Aici avem masca de sudură clasică, pentru sudură convenţională, cu grad de opacitate diferit de la un model la altul, masca de sudură automată, cu filtru special tip ADF, cu cristale lichide, se văd bine detaliile în timpul filtrării, deci sudura este mai eficientă.
După ce ştii ce tip de mască vrei şi ce tip de sudură vei face alegi în funcţie de puritatea filtrului sau clasa de difuzie a luminii, cât de clar vezi prin sistemul de filtrare. Cauţi filtrele cu a doua cifră din seria specifică de filtrare 1. Standardul de fabricaţie va fi important, este un cod special, vei prefera standardele EN175 şi EN379.
Se adaugă gradul de opacitate, densitatea filtrului pentru lentila, filtrul poate fi fix sau variabil, opacitate 11 va fi excelentă pentru sudură. Dacă avem însă sudură cu cristale lichide opacitatea trebuie să fie ajustată uşor între 3 şi 13, depinde ce intensitate luminoasă produce arcul electric.
Măştile normale de sudură nu au nevoie de alimentare, cele automate au nevoie de alimentare permanentă, deci atenţie şi la acest aspect. Funcţiile şi tipul reacţie sunt iarăşi foarte importante în alegerea măştilor pentru sudură. Este nevoie să controlezi sensibilitatea la intensitatea luminoasă, să ai control pe filtrul cu delay, să ai senzori mulţi, să poţi ajusta caracteristicile fizice.
Timpul de reacţie şi dimensiunea vizorului sunt esenţiale în alegerea măştii de sudură. La începători este de ajuns timp de reacţie de 1/3600s, pentru profesionişti el ajunge şi la 1/20000s, iar dimensiunea vizorului să fie cât mai mare indiferent în ce categorie de sudori te încadrezi.