În fiecare bucătărie profesională există un malaxor. Acesta este un dispozitiv care este necesar în industria alimentară pentru formarea aluatului din care se realizează pâinea și multe alte produse de patiserie care ajung să fie consumate la nivel global de populație.
Astfel, acesta este extrem de util în bucătărie pentru că ușurează considerabil munca specialiștilor în gastronomie. În timp ce aluatul este amestecat în malaxoare profesionale, bucătarul poate să se pregătească de o altă prăjitură, să curețe spațiul în care lucrează sau chiar să ia o mică pauză, dacă simte nevoia.
Ce este un malaxor
Malaxorul este un aparat destul de mare și care ocupă un spațiu considerabil în bucătărie. El este menit să amestece aluatul din care urmează a fi preparate produsele de patiserie. Acest aparat este mecanic sau electric.
Cu ajutorul motorului puternic care face ca paletele să amestece aluatul; acesta în final va avea o formă corespunzătoare și va fi amestecat uniform. Prin amestecarea aluatului în malaxor, glutenul se va dezvolta în aluat, ceea ce ajută textura aluatului și elasticitatea acestuia.
După cum am specificat mai sus, motorul malaxoarelor este extrem de puternic. Astfel că, orice tip de aluat, fie el mai ferm sau mai moale, poate să fie amestecat fără vreo problemă în malaxoare și având în final forma finită potrivită pentru prepararea produselor.
Datorită eficacității de frământare pe care malaxoarele le au și prin automatizarea acestora, bucătarii și patiserii economisesc mai mult timp în bucătărie. În timp ce aluatul este frământat, patiserii se pot preocupa de o altă problemă sau o altă treabă pe care o au.
Pe lângă acest aspect, bucătarii se bucură de un produs finit senzațional. Deoarece malaxorul se descurcă cu orice tip de aluat, oricare ar fi densitatea sau textura lui, acesta este un mare plus pentru bucătari.
Aluatul care este frământat și amestecat în malaxor nu este exclusiv pentru pâine. Cu ajutorul acelui aluat se pot face și prăjituri, pizza și multe alte produse de patiserie. Astfel, fiind mult mai eficient să amesteci o cantitate mai mare de aluat în malaxor pentru a face mai multe produse cât de repede poti.
Prin folosirea acestor malaxoare, aluatul capătă o consistență extrem de bună, alimentele ajung să se omogenizeze perfect, arome se distribuie corespunzător și textura lui este una potrivită. Malaxorul este de obicei utilizat pentru prepararea diverselor alimente italiene, precum paste sau pizza, astfel ca acestea să fie autentice.
Care sunt utilizările unor malaxoare
Utilizările pe care un malaxor aluat 5 kg le are sunt numeroase, iar acesta prepară aluatul pentru o serie mare de preparate de patiserie și chiar și din bucătărie. Prin introducerea malaxoarelor în lumea culinară, procesul de preparare a unor preparate a ajuns să fie mult mai ușor și eficace decât a fost până la acel moment.
O primă utilizare a malaxorului este de a prepara aluatul care este menit pentru pâine. Malaxoarele sunt adesea cunoscute pentru prepararea aluatului pentru pâine. Deoarece prin frământarea aluatului pentru pâine, malaxorul reușește să dezvolte glutenul, iar astfel aluatul să fie potrivit pentru coacere.
Pe lângă pregătirea aluatului pentru pâine, malaxorul se mai folosește și pentru prepararea aluaturilor pentru diverse produse care se folosesc în industria patiseriei. Cum ar fi, prăjituri, tarte etc. Prin amestecarea aluatului în malaxoare, produsele de patiserie ajung să aibă un aluat cu o textură și omogenizare potrivită, astfel acestea având succes pe piață.
Malaxorul este utilizat și pentru preparatele tipice italiene, precum pizza, focaccia și paste. Cu ajutorul malaxorului acestea capătă un gust și o aromă autentică, și o textură fabuloasă, potrivită pentru caracteristicile care se vor într-o bucătărie italienească.
Acestea nu sunt folosite doar în industria patiseriei, a bucătăriei și în bucătăria italienească, ci și în cofetărie. Multe preparate, ca de exemplu, aluatul pentru brioșe sau pentru clătite sunt preparate cu ajutorul malaxorului. În acest fel, nu doar că ingredientele din aluat se omogenizează mult mai bine, dar este și mult mai eficient.
Bineînțeles că malaxoarele sunt folosite pentru frământarea și amestecarea altor tipuri de preparate. Deoarece bucătăria modernă este cu preparate diverse și unice, Malaxoarele sunt și ele ingenioase și inovative. Astfel, că sunt potrivite pentru mai multe tipuri de preparate din lumea culinară.
Care sunt aspectele pe care trebuie ca un malaxor calitativ să le aibă
Procesul de alegere a unui malaxor profesional este unul greu și obositor. Deoarece acesta trebuie să fie unul calitativ și care să fie potrivit pentru nevoile tale. Astfel că, îți voi prezenta care sunt aspectele de care trebuie să ții cont în momentul alegerii unor malaxoare de calitate.
Un prim aspect care este esențial în alegerea unui malaxor profesional este puterea și capacitatea acestuia. Pentru început estimează cât aluat folosești de obicei și asigură-te că aparatul are o capacitate potrivită pentru cantitatea de aluat pe care o folosești.
De altfel, și puterea motorului este importantă deoarece contează densitatea aluatului. Dacă folosești aluaturi consistente și dense, vei avea nevoie de un motor care să facă față. Un alt aspect este tipul de malaxor de care ai nevoie.
Există malaxor cu cap ridicat și malaxor aluat 5 kg cu cap înclinat. Cel cu cap ridicat este folosit în industria alimentară, în mediul comercial. Pe când, malaxorul cu capul înclinat este deseori folosit pentru uz casnic. Așa că, asigură-te că alegi tipul de malaxor potrivit pentru nevoile tale.
Un al treilea aspect sunt accesoriile suplimentare pe care malaxorul le are. Acesta poate să vină cu accesorii precum, mixere, cârlige pe care să le folosești pentru aluat și palete de amestecat. Asigură-te că accesoriile sunt incluse, dacă se potrivesc aparatului și dacă le vei folosi. Astfel, vei putea să variezi și diversifici rețetele pe care le prepari.
Caută malaxoare care au opțiunea de a regla viteza deoarece fiecare aluat este diferit la consistență și are nevoie de o frământare și amestecare diferită. Un al patrulea aspect este ca malaxorul să fie confecționat din materiale rezistente și calitative care se nu se strică ușor. Astfel, acesta va rezista pentru o perioadă lungă.
Al cincilea aspect este curățarea malaxorului. Verifică dacă componentele sunt detașabile și dacă trebuie să fie curățate manual sau pot să fie spălate în mașina de spălat vase.