Multe persoane se aventurează pe versanții munților în mijlocul iernii, căutând liniștea și spectacolul alb al naturii. Sesiunile de hiking în sezonul rece sunt mai spectaculoase, dar și mai periculoase. Ai nevoie de un echipament adecvat pentru a face față temperaturilor scăzute, dar și de multe alte lucruri care îți vor crește nivelul de confort și de siguranță pe traseu.
Dacă te pregătești pentru prima ta aventură pe munte iarna, sfaturile de mai jos te vor ajuta să termini traseul fără probleme!
Pregătește haine adecvate pentru sezon
Vei avea nevoie de mai multe straturi de haine – unul de bază, care absoarbe transpirația, unul intermediar, cu rol de izolare termică, și unul exterior care te va proteja împotriva vântului sau a precipitațiilor. Este important să verifici prognoza meteo înainte de fiecare drumeție, să vezi ce temperaturi vor fi și dacă se anunță vânt puternic, ploi sau zăpezi abundente. Jacheta este esențială în drumețiile pe munte – dacă vrei să cauți o geacă de iarnă impermeabilă pentru barbati potrivită pentru iarnă trebuie să iei în considerare gradul de impermeabilitate și rezistența la vânt. Există magazine specializate, cum ar fi himalaya.ro, unde vei găsi o gamă variată de astfel de jachete, ideale pentru urcarea pe munte în sezonul rece și nu numai.
Alege încălțăminte adecvată pentru munte
Fără o pereche de bocanci de munte, rezistenți la apă și cu talpă aderentă, nu ai cum să pleci în drumeții în sezonul rece. În plus, bocancii de iarnă ar trebui să îți ofere și o izolare termică bună, având în vedere faptul că riscul de degerare este mare. Ai grijă și la numărul bocancilor. Aceștia trebuie să nu te strângă, mai ales dacă vrei purta șosete groase, izolante. Evită pe cât posibil șosetele de bumbac pentru că acestea rețin umezeala și optează pentru o pereche de șosete speciale pentru trekking.
Nu uita de echipamentul pentru situațiile de urgență
Oricât de multă experiență ai avea, se pot întâmpla diverse situații mai puțin plăcute. Te poți pierde sau te poți accidenta pe drum, tocmai din acest motiv este recomandat să ai mereu în rucsac o busolă sau telefonul cu o aplicație de navigare, lanternă și baterii de rezervă, o trusă de prim-ajutor, piolet, bețe de trekking etc. Uneori, echipamentul poate face diferența dintre viață și moarte, iar dacă pleci într-o drumeție pe un traseu dificil, într-o zi friguroasă de iarnă, trebuie să fii pregătit pentru orice. Acest lucru se aplică mai ales dacă ești genul de persoană mereu în căutare de adrenalină și situații periculoase.
În concluzie, drumețiile în sezonul de iarnă pot fi spectaculoase și satisfăcătoare, atâta timp cât te asiguri că ești pregătit din toate punctele de vedere. Nu uita nici de coltarii și de piolet, ustensile utile pentru porțiunile de traseu acoperite de gheață. Iar dacă ești începător în urcare pe munte iarna, îți recomandăm să găsești un grup de drumeți alături de care să mergi. Nu te aventura niciodată singur, mai ales dacă nu cunoști traseul!
Sursă foto: freepik.com