Ai grija ce mesteci!
1. Antacidele nu previn arsurile la stomac.
Adevarat sau fals?
Raspuns:
* Adevarat – Senzatia de arsura in piept apare atunci cand acidul gastric refuleaza spre esofag (este vorba de boala de reflux gastroesofagian). Antacidele il neutralizeaza, dar nu ii pot opri producerea. Ca sa impiedici formarea lui evita sa mananci inainte de culcare; opteaza pentru cinci portii mai mici pe zi, elimina citricile si cafeina din regimul tau.
2. Stresul este cea mai intalnita cauza a ulcerului.
Adevarat sau fals?
Raspuns:
* Fals – Stresul, alcoolul si produsele picante au fost considerate mult timp raspunzatoarea de aparitia acestei afectiuni. Cercetatorii stiu acum ca bacteria Helicobacter pylori e de cele mai multe ori din cauza producerii ulcerului. Se considera ca persoanele care sufera de aceasta afectiune s-au imbolnavit din cauza mancarurilor sau a bauturilor contaminate, dar si un urma sarutului (contact prelungit). Una din sase persoane este afectata, iar singura solutie o reprezinta tratarea cu antibiotice, conform specialistilor.
3. Tusea cronica poate fi un simptom al problemelor digestive.
Adevarat sau fals?
Raspuns:
* Adevarat – Boala de reflux gastroesofagian poate fi raspunzatoare pentru tusea cronica sau pentru problemele dese de respiratie. Daca te confrunti cu aceste simptome de mai multe ori pe saptamana timp de trei luni, mergi la medic.
4. Constipatia este una dintre cele mai comune afectiuni gastrointestinale.
Adevarat sau fals?
Raspuns:
* Adevarat – Americanii, de exemplu, cheltuiesc anual aproximativ 725 de milioane de dolari pe laxative eliberate fara prescriptie medicala pentru a scapa de senzatia neplacuta a incetinirii tranzitului intestinal. Acest lucru poate fi destul de periculos insa. Totusi, nu ar trebui sa te gandesti ca suferi de constipatie daca nu treci frecvent printr-o astfel de stare – poti avea scaun de trei ori pe zi sau de trei ori pe saptamana, in functie de fiecare organism in parte. Semnele cel mai des intalnite ale constipatiei sunt eliminarea cu efort a unui scaun tare si sentimentul ca o miscare intestinala trebuie sa fie urmata de o alta. Pentru a evita aceste momente, consuma suficiente fibre (cel putin 25 g daca meniul tau zilnic contine in jur de 1.600 de calorii), bea cat mai multa apa si exerseaza cel putin cate 30 de minute in majoritatea zilelor din saptamana pentru a favoriza echilibrarea tranzitului intestinal.
5. Menta amelioreaza durerile de stomac.
Adevarat sau fals?
Raspuns:
*Adevarat – Aceasta planta face minuni in procesul digestiv. Calmeaza muschii stomacului si imbunatateste fluxul bilei, ceea ce ajuta la digerarea eficienta a grasimilor. Atunci cand ai nevoie de beneficiile mentei, cel mai bine este sa optezi pentru un ceai preparat acasa din frunze naturale.