Un comportament conservator si dur, cum ar spune unii, nu e neaparta de evitat. Cel putin asa sustin asa sustin noile studii cognitive efectuate asupra adultilor, coordonate de specialisti ai Universitatii din Toronto. Afla cand exigenta intra in limite normale si cand trebuie sa spui “Stop”.
Te incadrezi IN LIMITE | Exagerezi DACA |
Vrei ca dosarele si sertarele sa fie bine organizate | Vrei ca in fiecare camera sa fie curatenie exemplara |
Cand se intampla sa gresesti ceva la birou, accepti si inveti din asta | Atunci cand intarzii cu un termen limita simti ca o iei razna si crezi ca nu vei mai fi promovata in veci |
Te chinui sa faci execrcitii de 5 ori pe saptamana, dar somnul si orele dedicate familiei au prioritate | Te antrenezi in fiecare zi – chiar daca iti afecteaza viata sociala: sacrifici timpul petrecut cu familia si prietenii. |
Absenta banilor doare
Lipsurile financiare activeaza aceiasi centri nervosi ca durerea sau teama. In uram utilizarii tomografiei functionale, coordonatorii unui studiu au ajuns la urmatoarele concluzii:
- Voluntarii puteau sa prevada cu exactitate in ce situatii ar pierde sau ar castiga bani;
- Exista asemanari surprinzatoare intre reactiile creierului la carentele financiare si cele inregistrate atunci cand simtim durere;
- In momentul in care creierul prevede ca s-ar putea sa ajungem intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, activarea centrilor nervosi asociati durerii functioneaza ca un mecanism de aparare;
- Conform studiului, asa cum invatam sa evitam situatiile care pot provoca durere, invaram, prin previziuni, sa reducem numarul caz
Munca in exces conteaza mai putin
Impaci cu greu viata de familie cu obligatiile profesionale? Gandul ca muncesti prea mult poate sa-ti cauzeze probleme in viata personala mai mult decat timpul efectiv petrecut la serviciu. Aceasta este concluzia psihologilor care te sfatuiesc sa iei o pauza de 5-10 minute pentru a uita de indatoririle jobului, inainte sa ajungi in mijlocul familiei. Un alt sfat: scrie intr-o agenda lucrurile bune care ti s-au intamplat la munca; in felul acesta poti reduce izbucnirile emotionale de la birou dintr-o zi mai dificila. Stresul cauzat de termenele limita, de un sef intrasigent, de colegi iscoditori, de orele din trafic se poate resfrange exclusiv asupra vietii de familie. Concentreaza-te asupra lucrurilor pozitive.
Tine-ti respiratia
Ti s-a intamplat. bineinteles, sa auzi deseori acest indemn in diferite situatii. Ei bine, afla ca nu este intamplator sa fii indrumat astfel atunci cand esti martor unor situatii riscante, orecum un numar deosebit de periculos la circ. asadar, de fiecare data cand te cuprinde panica, incearca urmatoarea metoda care iti va relaxa trupul si mintea:
– trage aer in piep, strange intre buze varful degetului mare, umfla-ti obrajii si tine-ti respiratia timp de aproximativ 10-15 secunde.
– presiune crescuta care se creeaza ina cele momente de tensiune in activitatea toracica stimuleaza nervii pneumogastrici (reprezinta nervi cranieni care deservesc inima, aparatul digestiv si rinichii) si astfel limiteaza fluxul sanguin catre inima.
– rezultatul: scaderea tahicardiei, cea care determina starea de neervozitate. Daca efectul va dura doar cateva minute, poti repeta trucul pana cand te vei simti din nou stapana pe situatie.
– urmeaza metoda ori de cate ori simti nevoia, deoarece organismul care este supus unei situatii riscante reactioneaza pozitiv la aceasta metoda de relaxare.
Antreneaza-ti memoria
Ai grija sa te odihnesti suficient inainte de prezentarile importante pe care trebuie sa le sustii a doua zi la birou. In timpul somnului in creier se organizeaza mai bine informatiile acumulate recent. Vei avea ca rezultat o acuratete sporita a informatiilor a doua zi.