Ritualul curateniei generale nu are doar scopul sa inlature panzele de paianjen de pe tavan – este esential si pentru mentinerea unei sanatati de fier. Daca vei sti cand este indicat sa inlocuiesti medicamentele sau periuta de dinta, vei dormi mai bine, te vei simti in siguranta la tine acasa si te vei insanatosi mai repede. Fii pregatita sa infrunti adevarul despre data expirarii produselor care au devenit parte din viata ta.
UITA DE ALERGII schimba frecvent pernele
Celulele scuamoase ale parului si pielii si cremele pentru corp sunt absorbite de tesatura pernei si se depoziteaza adanc in aceasta mai ales pe parcursul noptii. Astfel, dupa aproximativ un an, se creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor care provoaca mirosuri neplacute si chiar aparitia acarienilor. Foloseste huse pentru perne si astfel le vei dubla viata. Spala pernele si pilotele la fiecare 2-3 saptamani. Si covoarele reprezinta un adevarat “cuib” al alergenilor. Curate-le cel putin o data pe an.
PROFITA DIN PLIN DE SOMN inlocuiste salteaua dupa 5-10 ani
Iti petreci aproximativ o treime din fiecare zi in pat, de aceea trebuie sa tratezi acest subiect acest subiect cu mare atentie. Iar daca te gandesti ca salteaua este o investitie pe viata, iti sugeram sa citesti cu mare atentie urmatoarele informatii. Specialistii sunt de parere ca o saltea buna poate fi folosita 9-10 ani. Insa, daca ai probleme cu somnul, te sfatuim sa o schimbi mai repede. Conform unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea de Stat din Oklahoma, persoanele care si-au schimbat patul dupa 5 ani au declarat ca li s-a imbunatatit considerabil calitatea somnului si ca au avut mai putine dureri de spate.
RACORESTE_TE ORICAND pastreaza aerul conditionat pe viata
O intretinere corespunzatoare a acestui aparat, care in multe case este de neinlocuit, ii poate asigura o viata de pana la 15 ani, mai ales daca nu este utilizat continuu. Ai grija insa, aerul conditionat poate fi un adevarat “focar” de infectie intrucat aici se depoziteaza (mai ales in peioada cu temperaturi ridicate) bacterii, virusuri si ciuperci. Partea cu adevarat terifianta, care te va determina (speram!) sa-ti cumperi un spray pentru curatarea filtrului aparatului, este ca acesta imprastie microorganismele mentionata anterior in incaperile din casa ta. De aceea este necesara o curatare temeinica a acestui obiect electrocasnic. Verifica filtrul cel putin odata la 6 saptamani, in special atunci cand se simte excesul de umiditate din atmosfera. In cazul in care acesta este acoperit de praf, curata-l bine sau cumpara-ti altul.
PASTILE CU POTENTIAL ia-ti alte vitamine o data la doi ani
Cele mai multe suplimente nutritive au termen de valabilitate 3 ani, cu mentiunea ca trebuie pastrate intr-un loc racoros si uscat, si sa nu fie scoase din folia lor. Pentru ca produsele pe care le cumperi de la farmacie su stat ceva timp pe rafturi sau in magazii, ar fi intelept sa le reduci termenul la 2 ani. Incearca sa-ti faci un obicei din a verifica o data la cateva luni termenul de valabilitate a medicamentelor, moment ideal pentru a le arunca pe cele care depasesc sau se apropie de sfarsitul acestuia.
BEA APA MAI CURATA poti pastra filtrele cu 20% mai mult timp
Apa este absolut necesara corpului tau pentru realizarea digestiei si absobtia nutrientilor si a vitaminelor. In plus, detoxifica ficatul si rinichii. Sa mai insiram cateva beneficii sau te-am convins cat de important este sa te hidratezi? Iar cand spunem hidratare , avem in vedere consumul de apa curata si mai ales care sa nu aiba efecte adverse asupra sanatatii tale. De aceea, filtrele de apa nu trebuie sa lipseasca din casa ta! Cele care indeparteaza plumbul sunt prevazute sa functioneze mai mult decat scie in instructiunile de folosire (mai ales pentru situatiile in care nu sunt schimbate la timp). Filtrele care au indicator de expirare pot fi folosite cu 20% mai mult timp decat e recomandat pe ambalaj. Asadar, un filtru certificat sa curete 500 l va purifica in hur de 600 l.
TINE BACTERIILE LA DISTANTA! Tocatorul, obiectul care nu se uzeaza
Poti sa folosesti suporturile pentru taiat o perioada destul de indelungata, atat timp cat le cureti adecvat. Astefl, vei reusi sa indepartezi microbi ca E. coli sau Salmonella. De obicei, decizi sa cumperi un astfel de instrument atunci cand crapaturile celui vechi sunt prea adanci si ai impresia ca trebuie inlocuit cu unul nou. Dar daca il speli corespunzator (cu detergent si apa fierbinte) s-ar putea ca schimbarea sa nu fie necesara. Clateste-l apoi din abundenta cu o solutie alcatuita din o parte de otet concentrat si 4 parti de apa. Asteapta pentru 5 minute, limpezeste cu apa curata, sterge-l cu un prosop si lasa-l sa se aeriseasca bine pe balcon. Un astfel de “tratament” va prelungi viata tocatoarelor tale!
CALMEAZA SI DEZINFECTEAZA Alcoolul medicinal, pana la ultimul strop
Aceasta solutie pe cae o folosesti nu numai in scop medicinal dispune de o imensa putere de combatere a microbilor, care nu se pot “infiltra” in sticla datorita mirosului puternic si cu adevarat dezinfectant. Poate fi folosit zeci de ani, mai ales ca-si pastreaza compozitia chiar si dupa contactul cu aerul.
INGRIJESTE-TI OCHII schimba solutia de lentile dupa 3 luni
Odata ce ai desschis pentru prima oara recipientul in care se afla solutia pentru lentile de contact, exista un risc crescut ca bacteriile sa contamine continutul. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, atunci cand uiti sa fixezi bine capacul. Specialistii recomanda inlocuirea solutiei pentru lentile o data la 3 luni. Doar asa iti vei proteja ochii de posibile infectii, atat de neplacute. Cristina Doina Petrescu, medic primar oftalmolog la Centrul de Sanatate RATB, completeaza: “Intr-un oras poluat cum este Bucurestiul, solutia idealapentru utilizatorii de lentile o reprezinta cele de unica folosinta. Pe langa faptul ca asigra protectie maxima, nu trebuie sa ai grija intretinerii lor; oricum le arunci la sfarsitul fiecarei zile”.
O RESPIRATIE SANATOASA cumpara alta periuta de dinti dupa 3 luni
Dupa aproximativ 12 saptamani perii de pe instrumentul principalpentru indepartarea placilor bacteriene se raresc sau incep sa-si schimbe pozitia. Cele mai multe periute de dinti au un “barometru” in functie de care ne putem da seama daca a sosit timpul sa le schimbam. Este vorba despre culoarea anumitor indicatori, care atunci cand devine mai putin intensa reprezinta un indiciu clar ca a sosit timpul sa o arunci la cos si sa iti cumperi alta. Dr. Alexandru Sarateanu, medic primar stomatolog la Centrul de Sanatate RATB, adauga: “Trebuie sa-ti clatesti periuta cu apa fierbinte dupa fiecare spalare si sa o schimbi dupa incheierea tratamentului, in cazul in care ai suferit de o anumita afectiune”. Vei arunca odata cu periuta o puzdenie de bacterii!
INVATA SA PREVII INFECTIILE pastreza rujul cel mult 12 luni
Daca esti o femeie mai cocheta din fire, care nu poate sa iasa din casa fara sa se dea cu fond de ten sau sa “arunce” putina pudra pe nas, vei fi cu “siguranta” interesata sa citesti urmatoarele informatii. Produse ca fondul de ten, rujul sau lacurile de unghii pot fi folosite aproximativ un an, in timp ce mascara trebuie schimbat dupa cel mult 6 luni de la deschiderea tubului. Aplicatoarele pentru mascara, creioanele pentru ochi, dar si pensulele de machiaj sunt expuse in mod repetat bacteriilor din aer si celor care se instaleaza pe pleoapele tale.
VINDECA-TI RAPID RANILE cremele pe care le schimbi dupa un an
Chiar daca pe majoritatea ambalajelor produselor antibacteriene in dreptul termenului de valabilitate cei citi clar si citet: 36 de luni de la deschidere, trebuie sa fii mult mai atenta. Dupa doar 12 luni este pozibil ca substantele antibiotice din acestea sa fie inca bune, insa compusii chimici din unguente s-ar putea sa nu mai aiba efectele de la inceput si astfel vor diminua proprietatile produsului. Ai mai multa grija de sanatatea ta si a celor dragi tie si da o raita pe la farmacie imediat ce a expirat “propriul” termen de valabilitate.
SCAPA DE “FULGII” DIN PAR afla cat poti sa pastrezi samponul
Odata cu noile reguli ale UE, produsele cosmetice au un semn marcator de expirare. Acesta este inscriptionat cu xM (6M= 6 luni, de exemplu) din momentul deschiderii produsului. Daca ti se intampla sa ramai cu un strop de sa,pon, atunci cand te-ai bagat deja sub dus, gandeste-te de doua ori inainte sa-l diluezi cu apa. Nu vei face decat sa-i modifici concentratia si sa-i scazi din proprietati.