Factorii climatici cum ar fi temperaturile crescute, poluarea aerului, zgomotul si suprapoluarea ne influenteaza negativ comportamentul si starea psihica. Hai sa vedem cum ne putem proteja mai bine.
Umiditatea
O umiditatea crescuta afecteaza diferite afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul bronsic. Crizele astmatice se pot declansa si in vremea uscata a primaverii, mai ales ca alergenii se gasesc in cantitati mari in aer. Se poate verifica umiditatea locului in care stam cu ajutorul unui hidrometru, sa nu depaseasca 40 – 50 %. Daca in apartament umiditatea este crescuta, poti folosi un dezumificator.
Alergiile
Cresterea temperaturii agraveaza alergiile. Incalzirea globala este corelata cu o reactie inflamatorie a celulelor, drept urmare se intensifica si se prelungeste simptomele alergiilor. Senzatiile sunt de mancarime la nivelul ochilor si nasului, stranut, congesie nazala si lacrimare, unele senzatii se manifesta chiar pe 24 de ore. Poti sa incerci cateva dintre sfaturile de mai jos:
- Evita sa iesi afara, in perioada in care nivelul de polen din atmosfera este mai ridicat.
- Daca lucrezi intr-o zona poluata, poarta o masca ce acopera nasul si gura.
- Foloseste medicamente precum antihistaminice, dar si spray-urile cu corticoizi.
- Nu deschide geamurile la masina si ferestrele.
- Foloseste aerul conditionat cu filtru.
- Evita locurile cu un nivel mare de umiditate, precum subsolurile, garajele etc.
- Spala perdeaua de la dus cu clor si spala cel putin o data pe jos.
Melanoamele sau cancerul de piele
Gaura din stratul de ozon creste, razele UV nu mai sunt filtrate corespunzator iar soarele a devenit foarte puternic, din aceasta cauza riscul aparitiei melanoamelor creste.
Melanomul apare prin schimbarea dimensiunii, formei, culorii sau texturii unei alunite deja existente. Poate aparea insa si ca un nou semn pe piele, inchis la culoare, cu un aspect anormal ce atrage atentia. Razele UVA sunt responsabile si pentru imbatranirea pielii, aceasta devenind aspra, fragila, uscata, cu riduri si pete. Evita expunerea la soare intre orele 12:00 si 16:00 si foloseste o lotiune cu protectie solara. Nu neglija ochii si foloseste ochelari speciali de soare care filtreaza 92-97 % din lumina si protejeaza impotriva radiatiilor UV.
Tensiunea arteriala
Atunci cand temperatura creste mult in combinatie cu umiditatea, provoaca hipotensiune. Pot aparea ameteli, dureri de cap, epuizare, chiar lesin. Caldura poate determina scaderea tensiunii deoarece apare vasodilatatia, iar volumul de sange scade din cauza transpiratiei excesive si a vasodilatatiei, a deshidratarii organismului. Creste aportul de lichide si incearca sa stai cat mai mult la racoare, cu comprese reci pe frunte.
Articulatiile
Schimbarile climatice afecteaza bolnavii de osteoartrita , acestia acuzand dureri si inflamatii. Daca te dor articulatiile atunci cand creste umiditatea, fa sport regulat (alege inotul), pentru a-ti intari sistemul muscular si osos. Alege o alimentatie sanatoasa si echilibrata, mai ales regimul mediteranean, ajuta la combaterea artrozelor si la alinarea simptomelor. Tine cont si de kilogramele in plus, deoarece aceastea provoaca tensiune in articulatii. Poti incerca si metodele complementare de tratare, cum ar fi fizioterapia sau acupunctura.