La o casa privita per ansamblu, acoperisul este o parte a unui tot care dicteaza curentul arhitectural in care se inscrie constructia respectiva si nu o componenta izolata. Acoperisul este indicat sa fie ales si proiectat in cel mai mic detaliu, inca de la inceput, din momentul stadiului de proiect, pentru a se armoniza cu fatada si cu restul elementelor exterioare.
Arhitectura rustica este dictata de simplitate si de linii drepte, asa ca daca va doriti o casa traditionala, alegeti un acoperis intr-o singura forma. In ceea ce priveste tipul acestuia, gama de optiuni este destul de larga, insa cu o singura conditie: sa aveti ca sursa de inspiratie natura. Astfel, pentru o casa traditionala alegeti sindrila, sau sindrila bituminoasa acoperita cu piatra sau roca vulcanica. In plus, pentru o nota de autenticitate puteti adauga acoperisului dumneavoastra o imbracaminte din stuf. Acoperisul din stuf este un bun izolator termic, reusind iarna sa pastreze caldura iar vara protectie fata de razele soarelui. Daca se opteaza pentru tigla ceramica se recomanda sa fie obtinuta din argila arsa.
Un stil modern inseamna un acoperis terasat pentru o casa iesita din tipare si care reuseste sa atraga atentia. Acest tip de acoperis necesita o izolatie puternica cu materiale si finisaje de buna calitate.
Persoanele noncorformiste care aleg o constructie cu forma cubica in care predomina sticla, acoperisul de tip terasa este cel mai potrivit.
Arhitectura mediteraniana invaluie casa dumneavoastra intr-o vacanta permanenta ce se scalda in razele soarelui. Stilul mediteranian este plin de personalitate, incarcat cu generozitatea simplitatii si culoriilor calde. Acoperisul care predomina acest stil este creat in pante linii ce permit soarelui sa patrunda pe toata suprafata. Materialele folosite, tigle metalice sau ceramice, sunt in nunate deschise si descriu aspectul olanelor.
O structura clasica este valorificata cu un acoperis cu linii simple si pante abrupte. Culoriile puternice eclipseaza fatadele, asa ca, optati pentru materiale cu tonuri neutre.
Orice tip de acoperis ati alege, o intretinere corecta va asigura o durabilitate cat mai mare.
Un acoperis se verifica si se curata de 2 ori pe an, iarna si toamna. Toamna, suprafata lui se incarca cu frunze cazute sau muschii de pamant. Toate astea se curata si se face o revizie daca sunt eventuale fisuri. Protejati-va acoperisul de anotimpul ploios cu un sistem de scurgere eficient din material de calitate. In cazul acoperisurilor de tip terasa, materialul din fonta cu acoperire epoxidica este cel mai indicat.
Iarna se recomanda ca stratul de zapada sa fie intre 5 si 10 centimetri pentru a nu ingheta. Daca cantitatea este prea mare afecteaza structura acoperisului si atunci se indeparteaza.
Daca observati fisuri apelati la un specialist pentru a nu pune in pericol siguranta acoperisului.