Să știi cum să servești corect vinul înseamnă să îți asiguri că fiecare pahar își dezvăluie întregul potențial pentru a-ți oferi atât ție, cât și invitaților tăi o experiență plăcută. Fiecare detaliu contează atunci când vine vorba de scoaterea în evidență a aromelor și caracterului unic al fiecărui vin. De la temperatura la care vinul este păstrat, până la alegerea paharului și tehnica de turnare, fiecare pas joacă un rol esențial în crearea unui moment deosebit. Un vin regal precum Cuvee Regia trebuie apreciat la adevărata sa valoare, așa că vei afla cum poți să faci asta.
Alege temperatura potrivită pentru fiecare tip de vin
Unul dintre cele mai importante aspecte în servirea vinului este temperatura la care îl servești. Temperaturile nepotrivite pot ascunde sau, dimpotrivă, amplifica arome și nuanțe nedorite.
Vinurile roșii
Acestea sunt cel mai bine servite la o temperatură între 15 și 18 grade Celsius. Deși există ideea că vinul roșu se servește la „temperatura camerei”, acest lucru era valabil doar pentru camerele neîncălzite din vremurile vechi. În zilele noastre, temperatura camerei poate fi prea ridicată, așa că asigură-te că răcești ușor vinul roșu înainte de servire, mai ales în timpul verii.
Vinurile albe
Vinurile albe se servesc mai reci, de obicei între 7 și 12 grade Celsius. Dacă este prea rece își va pierde din aromele fine, iar dacă este prea cald, va deveni greoi și mai puțin plăcut. Ideal ar fi să îl lași în frigider pentru 2-3 ore înainte de a-l servi sau să folosești un răcitor de vinuri.
Vinurile spumante și roze
Acestea sunt servite la temperaturi mai scăzute, în jur de 5-7 grade Celsius. De exemplu, vinurile spumante au nevoie de răcire pentru a-și păstra aciditatea și bulele proaspete, așa că este recomandat să le pui la frigider cu câteva ore înainte de a le servi sau, dacă te grăbești, le poți răci într-o găleată cu gheață timp de 20-30 de minute.
Alege paharul potrivit
Deși poate părea un detaliu minor, alegerea paharului potrivit pentru vin cântărește mult cu privire la modul în care sunt percepute aromele și gusturile acestuia, fiecare tip de vin având un pahar special conceput pentru a-i evidenția calitățile. Vinurile roșii se servesc în pahare cu bol larg și deschidere mare, ceea ce permite o oxigenare corespunzătoare, necesară pentru eliberarea aromelor complexe, mai ales în cazul vinurilor taninoase precum Cabernet Sauvignon sau Merlot.
În schimb, vinurile albe se potrivesc cel mai bine cu pahare mai mici, cu o deschidere ușor îngustată, care ajută la păstrarea prospețimii și concentrează aromele delicate ale sortimentelor precum Riesling sau Sauvignon Blanc. Pentru vinurile spumante, paharele de tip flute, înguste și înalte, mențin bulele și accentuează aciditatea proaspătă, în timp ce vinurile de desert sunt servite în pahare mici, ce concentrează aromele dulci și controlează cantitatea de vin datorită densității și conținutului de zahăr.
Cum se toarnă corect vinul
Pentru deschiderea sticlei trebuie să folosești un tirbușon de calitate și să te asiguri că îl introduci în mijlocul dopului și îl rotești încet pentru a evita ruperea acestuia, iar în cazul unui dop de plută, scoate-l cu grijă, evitând să agiți vinul. La turnarea vinului roșu se recomandă să umpli doar o treime din pahar pentru a oferi astfel vinului suficient spațiu pentru oxigenare și pentru a-l roti ușor pentru a-i elibera aromele. Ține sticla de bază și înclin-o ușor pentru a preveni vărsarea. Aceeași regulă de turnare se aplică și pentru vinurile albe și trebuie să umpli doar o treime din pahar, însă în cazul vinurilor spumante, trebuie să înclini sticla și să torni încet pe marginea paharului, astfel încât să menții intacte bulele delicate ale vinului.
Acum tot ce îți mai rămâne de făcut este să alegi un vin de înaltă calitate, iar Cuvée Regia Blanc produs de Crama Budureasca poate fi o idee excelentă. Este produs din amestecul perfect a trei soiuri de struguri, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească și Fetească Regală, iar pentru a-l aprecia la adevărata sa valoare trebuie să îl servești la o temperatură de circa 10 grade.
O altă idee pe care merită să o ai în vedere este Cuvée Regia Noir Demisec, produs din strugurii de Fetească Neagră și Pinot Noir, o combinație des întâlnită la Crama Budureasca. Acest vin este ideal pentru a fi savurat ca aperitiv, dar se potrivește de minune și alături de preparate rafinate din carne de porc, vită sau curcan.
Care este preferatul tău?