Lemnul reprezinta o resursa naturala regenerabila, fiind cel mai prietenos si mai ecologic material in constructii din lume.
Producerea sa se face cu mai putin de jumatate din energia consumata pentru a produce cimentul. Spre exemplu, pinul are abilitatea naturala de a stoca dioxidul de carbon din aer, astfel constructiile de case din lemn lasa o amprenta redusa de carbon pentru viitor.
In plus, lemnul absoarbe umezeala si o elibereaza apoi in aer, acest lucru inseamna ca intr-o casa facuta din lemn masiv nu va exista umiditate cu potential periculos. La construirea peretilor de lemn ai unei case nu exista si alte materiale, spre exemplu plasticul, ci se folosesc doar busteni.
Casele facute din busteni masivi ofera locuitorilor un mediu de viata minunat, atat acustic cat si estetic si potrivit studiilor facute in Japonia, au un impact mai mult decat pozitiv asupra starii de spirit si sanatatii oamenilor.
Principalele atuuri ale unei case de lemn sunt durata scazuta de executie, pretul mic, durabilitatea, costuri relativ mici cu incalzirea si nu in ultimul rand impactul scazut asupra mediului inconjurator. Astfel de constructii reprezinta o alternativa foarte buna pentru casele realizate din BCA, beton sau caramida.
Potrivit constructorilor, consumul mic de energie la incalzirea locuintei in anotimpul friguros genereaza costuri de intretinere cu 60% mai mici comparativ cu o constructie din materiale clasice.
Lemnul are doua caracteristici principale: durabilitatea si elasticitatea. In plus, lemnul folosit beneficiaza de diferite tratamente impotriva cariilor si mucegaiului. Aceste lucruri, combinate cu faptul ca la imbinarile structurilor se folosesc cuie cu aderenta, iar intreg ansamblul este consolidat cu piese metalice pentru eventualele cutremure, garanteaza acestor constructii o durata de viata la fel de mare ca a celor din materiale clasice.
Exista potentiali clienti care ar cumpara o astfel de casa, dar au reticente legate de aspectul acesteia pe viitor. Unii chiar confunda casa de munte sau de tara cu casa din lemn. Datorita tehnologiilor actuale, dar si finisajelor folosite, caselor li se confera aspectul uneia fabricata din caramida, spre exemplu.
Persoanele tinere sunt atrase de ideea de casa din prefabricate, spre deosebire de persoanele de peste 35-40 de ani, care manifesta inca o oarecare reticenta. Mult mai informati, tinerii si-au dat seama ca nu exista diferenta intre cele doua tipuri de constructii in ceea ce priveste durabilitatea, insa costurile la cele din lemn sunt considerabil mai mici.