Exista o varietate de materiale care pot fi folosite astazi pentru a acoperi o sera sau un solar.
Odata cu explozia actuala de interes pentru agricultura atat din partea fermieriilor comerciali, cat si din partea gradinarilor independenti, optiunile pentru materiale sunt in continua crestere. Materialele care pot fi folosite la acoperirea serelor:
– sticla
– placi din policarbonat (panouri rigide sau rulouri flexibile)
– acoperirea cu efect de sera din polietilena cu rezistenta la razele UV
Sticla necesita un sistem structural foarte costisitor si robust, dar daca este construit bine, poate dura cel putin 30 de ani si curatarea sticlei permite intotdeauna o transmisie buna a luminii.
Sticla este ca este un izolator slab daca nu folositi geamuri duble sau triple. Sticla este, de asemenea, dificila si costisitoare de inlocuit daca este sparta.
Policarbonatul este un material foarte puternic si usor. Panourile destinate utilizarii in exterior au tratamente UV care impiedica ingalbenirea si deteriorarea de la lumina soarelui si sunt garantate timp de aproximativ 10 ani. Costul pentru acoperirea serii este mai mic decat la cel cu sticla.
Folosirea unei folii ce protejeaza solariile sau serele prezinta foarte multe beneficii, dar este important ce proprietati are folia si daca bifeaza elemente esentiale in structura acesteia.
Costurile sunt foarte mici si durata de viata mare. De aici poti achizitiona folie polietilena la pret mic de 150 si 180 microni.
Daca va intrebati care sunt diferentele dintre o folie de polietilena simpla si una profesionala, raspunsul se afla in calitatile si proprietatile pe care le are. Aceste caracteristici ofera o productie mai bogata, fara bataie mare de cap.
Iata o lista cu aceste proprietati.
O folie de polietilena trebuie sa fie rezistenta la razele de soare si transparenta, fara a pierde caldura din interior. Mentinerea temperaturii potrivite pentru crestere si dezvoltarea culturii este unul dintre cele mai importante aspecte. Daca folia nu are proprietatea de temicitate, pe timpul zilei se mentine o temperatura ridicata iar noaptea se pierde foarte repede.
Transparenta foliei mentine activa fotosintezarea razelor de soare, un aspect important in cultura plantelor. Se recomanda sa se curete si sa se spele suprafata exterioara la o perioada de timp pentru a indeparta depunerile de praf si murdarie, lucru ce impiedica patrunderea razelor de soare.
Culturile extra timpurii au nevoie de caldura pe timpul zilei, de aceea folia trebuie sa aiba efect termic.
Rezistenta la ger, grindina si la cantitate mare de zapada sunt alte puncte esentiale care trebuie sa le aibe o folie de polietilena.
Razele soarelui reflecta lumina in mai multe directii, astfel plantele din solar sau sera sunt luminate in totalitate.
O folie este important sa aiba proprietati de anti-picurare, apa sa se scurga si suprafata sa ramana curata. Asta ajuta si la eliminarea cetii din interior, astfel nu se va forma mucegaiul.
O folie de polietilena trebuie sa fie elastica, deorece vara se dilata si iarna se contracta, trebuie sa prezinte rezistenta la greutate mare de zapada, la grindina si la vant puternic.