Cu totii ne facem griji in legatura cu starea inimii noastre, iar avalansa de informatii disponibile ne poate derura si mai mult. Principalii factori ai acestor ai acestor afectiuni sunt fumatul, dislipidemia, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dar si obezitatea, sedentarismul si componenta genetica. Esential in prevenirea lor e regimul de viata sanatos, ce presupune trei mese principale (eventual cu doua gustari intre ele), echilibrate caloric in functie de efortul depus si evitarea pe cat posibil a sedentarismului.
“Cei care se confrunta cu probleme ale inimii sau au suferit un infarct trebuie sa evite efortul fizic, trecerile bruste la temperaturi extreme, stresul postemotional”, ne sfatuieste doctorul cardiolog Valentin Coltuc.
“In cazul in care exista o patologie cardiovasculara este necesara adoptarea unui regim hiposodat, adica reducerea aportului de sare pana la doua grame pe zi”, precizeaza nutritionistul Luana Sahian. La acesta se mai adauga si un regim hipolipemiant (sarac in grasimi animale), este recomandat cosumul de carne slaba, cu mentiunea ca trebuie sa eviti carnea de porc si sa indepartezi pielea de pe cea de pui; lactatele degresate si consumul a cel mult trei oua pe saptamana.
Iti prezentam produsele de top care iti mentin inima sanatoasa, vei intelege ce calitati au, cat trebuie sa mananci din fiecare si care e cel mai simplu mod pentru a le include in meniul zilnic.
PESTELE
Daca un mar pe zi tine doctoral la distant, afla ca un peste pe saptarnana te fereste de cardiolog! Acizii grasi Omega-3 din acest aliment previn inflamatia arterelor. Studii de specialitate au demonstrat ca in cazul unui bolnav care a suferit un infarct miocardic si consuma zinic un gram de acizi grasi Omega-3 polinesaturati riscul cardiovascular este redus cu aproximativ 25%. Aceasta cantitate o gasesti intr-o portie de macrou, somon sau sardine.
Cat poti sa mananci: Alege mai ales tonul, platica si somon. Cantitatea optima e de 114 grame de peste de patru ori pe saptamana. Evita sa consumi acelasi tip de peste mai mutt de doua ori pe saptamana.
Maximizeaza-i beneficiile: Alege-l cu grija. Trebuie sa fie cat mai proaspat pentru ca atunci cand se deshidrateaza sau e prajit in exces sunt oxidate sau chiar distruse grasimile benefice; proces ce
transforma colesterolul „bun” in colesterol „rau”.
ULEIUL
Bogat in fenoli, uleiul de masline extravirgin reduce formarea cheagurilor de sange si depozitarea
lor in artere, asigurand un flux sangvin normal. Cercetatori spanioli au analizat 21 de persoane care aveau un nivel ridicat de colesterol. Au colectat mostre de sange inainte si daps ce acestea au mancat un mic dejun bogat in ulei de masline, si au masurat nivelurile compusilor ce determina formarea cheagurilor. Dupa masa, s-a inregistrat 0 descrestere a activitatii coagulante.
Cat poti sa mananci: Cat mai putin. Cantitatea zilnica ideala este de un strop.
Maximizeaza-i beneficiile: Uleiul de masline este cel mai indicat pentru soteuri si dressinguri,
dar nu pentru gatit. Depoziteaza uleiul in recipiente inchise la culoare si pastreza-l la rece.
FULGII DE OVAZ
Alimentele de baza nerafinate contin o multime de componente bune. Fibrde din tarate si boabele germenilor de grau sunt bogate in vitamina B si in minerale, dar daca sunt rafinate isi pierd aceste calitati. Fulgii de ovaz sunt indicati datorita fibrelor solubile, ce reduc lipoprotemele cu o densitate scazuta (LDL) numite si colesterol „rau”.
Cat poti sa mananci: Cantitatea zilnica recomandata e de 30 de grame. Daca vrei sa le sporesti efectele pozitive, poti sa consumi cate 50 grame.
Maximizeaza-le beneficiile: Ziua buna se cunoaste de dimmeata, asa ca incepe-o cu un mic dejun din cereale. Vei deborda de energie si vei face fata stresului inca de la prima ora. Alte cereale pentru inima ta, semintele de in si orezul brun.
NUCILE
La fel ca pestele, si nucile sunt bogate in acizi grasi Omega-3. Contin acizi alfalinoleici, ce previn aparitia bolilor coronariene prin diverse metode printre care: scaderea inflamatiilor, imbunatatirea functiilor endoteliale. Acestea din urma permit sangelui sa fie pompat mai departe si astfel se previn aritmia (ritmurile cardiace anormale). Nucile se numara printre cele mai bogate alimente in antioxidanti. La aceasta concluzie au ajuns si cercetatorii care au analizat 1.120 de produse, in functie de valoarea lor totala de antioxidanti pentru fiecare portie. Printre primele zece s-au numarat şi nucile, bogate in acizi grasi N3.
Cat poti sa mananci: In jur de cinci pe zi. Poti sa le adaugi in salate, iaurt si deserturi.
Maximizeaza-le beneficiile: „Pentru o doza de energie de dimineata, combină-le cu cereale. Elanul pe care vor ti-l vor da, te va tine in forma pana la urmatoarea masa. Presara-le si in salata de fructe sau in cea cu legume”, ne sfătuieşte nutritionistul.
GHIMBIR
Ateroscleroza reprezinta o cauza majora a bolilor coronariene. Acestea apar atunci cand colesterolul „rau” si celulele grase se lipesc de peretii arterelor, care se inflameaza si nu lasa sa circule suficient sange. Ghimbirul reduce lipirea trombocitelor si imbunatateste circulatia sangvina. “Mai mult decat atat, scade nivelul colesterolului pentru ca reduce absorbtia acestuia in sange si ficat”, adauga dr. Sahian. In plus, studiile au aratat ca plante precum ghimbirul dau clasa medicamentelor nesteroidiene (AINS) antiinflamatorii.
Cat poti sa mananci: Opteaza pentru cantitatile mici, de cel mult 50 de grame.
Maximizeaza-i beneficille: Adauga putina apa si arnesteca-l cu ajutorul unui obiect din metal intr-un vas de dimensiuni medii. Toarna pulpa formata in apa fierbinte. Foloseste decoctul la ceai.
CEAIUL VERDE
Daca te indrepti ca hipnotizata spre rafturile din supermarket in care sunt expuse ceaiurile, iti dam un sfat care te va ajuta sa te decizi mai repede. „Pentru o inima sanatoasa, care sa bata multumita, alege ceaiul verde. Acesta este bogat in polifenoli puternici care dispun de proprietati antidiabetice si antiinflamatorii”, afirma dr. Luana Sahian. Studiile de specialitate arata ca ceaiul verde reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a cancerului. In plus, favorizeaza fluidizarea sangelui si permite arterelor sa se relaxeze. Iti mai dam sa il transformi intr-o bautura indispensabila: iti protejeaza inima in situatii de stres. Chiar si dupa un atac de cord, ceaiul verde previne moartea celulelor si grabeste procesul de recuperare a celulelor inimii.
Cat poti sa bei: Administrat cu moderatie, poate fi benefic. Daca exagerezi insa, iti poate afecta organe ca ficatul sau rinichii. Cantitatea maxima recomandata este de cinci cani pe zi.
Maximizeaza-i beneficiile: Prepara-ti o cana cu ceai si bea-l, rece sai cald, la orice ora din zi. Evita sa adaugi zahar pentru ca astfel ii vei neutraliza proprietatile si vei creste destul de repede nivelul de zahar din sange.
FRUCTELE SI LEGUMELE
Aportul lor este semnificativ. Dr. Coltuc precizeaza: “Fructele proaspete in cantitati mari fac bine inimii. Pe langa rolul lor in metabolism, scad si tensiunea arteriala la pacientii hipertensivi”. Inca nu te-ai convins cat de importante sunt acestea? Retine si recomandarile nutritionistului: “Legumele si fructele contin diversi nutrienti cum ar fi carotenoizi, fibre, licopene si potasiu. Acesta din urma scade presiunea arteriala si te protejeaza de atacuri de cord”. Include fructe cat mai variate in alimentatie si vei reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare cu cel putin 50%. Opteaza pentru mere, avocado si ananas. Dintre legume consuma varza, brocoli, morcov, nap, conopida, si mai ale rosii. Cunoscute pentru cantitatea generoasa de licopene (substante cu proprietati antioxidante), tomatele previn aparitie colesterolului rau.
Cat poti sa mananci: Pana la 200 de grame, fara seminte. Nutritionistii recomanda consumul de fructe si legume cat mai variate.
Maximizeaza-i beneficille: Fierbe-le usor sau prepare-le la cuptor pentru ca organismul tau sa beneficieze din plin de efectele licopenelor.