Multe state membre ale Uniunii Europene au conştientizat importanța învăţământului profesional şi l-au susținut de-a lungul timpului. În acest sens, pentru următorii ani, există serioase politici sociale care sprijină acest tip de educație.
De-a lungul timpului, învățământul profesional a fost adaptat cerințelor pieței pentru a combate şomajul în rândul tinerilor, care a ajuns la cifre destul de mari în Europa. Pe lângă partenerii de practică, o susținere puternică au oferit şi instituțiile europene.
Situația actuală din România
În ultimii ani, s-au pus la punct şcolile profesionale din țara noastră, restabilindu-se o bază solidă. Denumirea a fost păstrată, fiind adăugat termenul ‘dual’.
Învățământul profesional dual din România a intrat în atenția unor firme de renume, care au devenit parteneri de practică. Elevii români au opțiunea de a urma o specializare în cadrul unei şcoli de meserii, iar apoi îşi vor putea continua studiile liceale şi chiar cele universitare.
Programul de pregătire a educației profesionale este stabilit de şcoală împreună cu angajatorii, iar pregătirea practică se realizează în şcoală şi în companie, la angajator. Această alternativă educațională a avut un program de reuşită, având susținere şi din partea statelor membre UE.
Cui se adresează această formă de pregătire?
Învățământul profesional dual oferă diferite programe de pregătire teoretică şi practică, tuturor elevilor care au absolvit gimnaziul, respectiv cele 8 clase.
Această formă de pregătire este gratuită, învățământul este cu frecvență la zi şi se poate efectua până la vârsta de 26 ani. În momentul în care se optează pentru acest tip de educație, este necesar să se aibă în vedere faptul că se dă un examen de admitere.
Partenerii de practică, respectiv agenții economici sunt cei care realizează selecția finală. Pe parcursul celor 3 ani, elevii vor fi practicanți în cadrul companiei, având posibilitatea de fi angajați dupa finalizarea studiilor.
Avantajele acestui sistem educațional
Precum şcolile de meserii din țările UE, şi elevii români vor avea o serie de avantaje, în cazul în care optează pentru asta. Principalele beneficii ale acestui sistem includ:
- Diploma, respectiv atestatul de certificare profesională;
- Posibilitatea de a găsi mai uşor un loc de muncă, conform calificării;
- Posibilitatea de angajare imediat după absolvire, de către partenerul de practică;
- Susținere financiară din partea statului, sub forma unei burse lunare;
- Primirea de stimulente financiare din partea partenerului de practică;
- Calificarea este recunoscută în țară şi în Uniunea Europeană;
- Specializarea se formează de pe băncile şcolii;
Modalități de găsire a unui job, dupa absolvire
După finalizarea celor 3 ani de şcoală profesională, tinerii au mai multe opțiuni privind modalitatea de a găsi un loc de muncă.
Prima variantă o reprezintă angajarea la compania în cadrul căreia s-a efectuat practica. De cele mai multe ori, angajatorul doreşte acest lucru, deoarece pe durata efectuării practicii şi-a putut face o idee privind calificarea tânărului. Pe de altă parte, elevul fiind în companie timp de 3 ani, a văzut toate procesele firmei, respectiv posibilitățile pe care le oferă.
O altă variantă, în ideea angajării, o reprezintă aplicarea la posturile disponibile, pe diferite site-uri specializate. După realizarea unui CV standardizat sau a unui profil complet, se poate efectua postarea.
Un site web specializat în servicii de găsire a unui meseriaş, oferă clienților date complete despre abilitățile, lucrările, tarifele şi recomandările avute. Unele astfel de platforme oferă meşterilor posibilitatea de a crea un profil complet, sub forma unui mic site web. Astfel, informațiile notate sunt clare, devin uşor de filtrat, respectiv prezintă o succesiune logică a datelor.
În aceastǎ sferǎ a meseriaşilor, este nevoie atât de pregǎtire teoreticǎ, cât şi practicǎ pentru a deveni un profesionist ȋn domeniu. Odatǎ stǎpânitǎ arta meseriei, se realizeazǎ complexitatea acesteia şi necesitatea de continuǎ aprofundare.