La oameni, majoritatea infectiilor gastrointestinale, respiratorii și hepatice au origine virala.
Virusi sunt agenti infectiosi, invizibili cu microscopul obișnuit, care se reproduc numai în interiorul celulelor vii și pot cauza boli infecțioase la oameni, animale, cât și la plante.
Virusii se gasesc în sol, apă, aer, cât și în corpul plantelor, animalelor și oamenilor.
Multe plante, pentru a se apara de virusi, produc substante cu acțiune antivirala. Dintre aceste plante, cele mai cunoscute sunt:
- Socul sub forma de sirop din flori are proprietăți antivirale asupra virusilor gripali A și B.
- Uleiul esential de ti tree cu acțiune antivirala, antibacteriana și antifungica ajuta în afectiuni ale cailor respiratorii, în infeciile tractului urinar, în cistite, uretrite, precum și în infectii cu candida. Este bine cunoscut și pentru tratarea micozei unghiilor, precum și a excesului de matreata al scalpului.
- Uleiul esential de eucalipt cu acțiune antivirala și antibacteriana ajuta în raceli, tuse și alte afectiuni ale cailor respiratorii.
- Uleiul esential de pin cu acțiune antivirala și antibacteriana ajuta sub forma de inhalatii in infectiile pulmonare.
- Uleiul esential de brad cu acțiune antivirala se folosește în afecțiunile pulmonare.
- Uleiul esential de scortisoara cu acțiune antivirala,antibacteriana și antifungica ajuta în infectii intestinale.
- Gura lupului (Scutellaria baicalensis), un antiviral cu raza larga de acțiune, este utilizat mai ale în China unde este una dintre cele 50 de plante fundamentale din medicina tradițională chineză. Chinezii folosesc doar rădăcina plantei.
- Cystus incanus are actiune antivirala, antioxidanta, antiinflamatoare, antibacteriana.
- Ghimbirul (Zingiber officinale) protejează căile respiratorii împotriva infecțiilor virale și întărește sistemul imunitar. Cel mai util este ceaiul sau sucul (diluat cu apă) preparat din tubercul de ghimbir proaspăt, cu puțin suc de lămâie și miere.
- Lemnul dulce (Glyzyrrhiza glabra) are efect antiviral puternic. Se recomandă folosirea sub forma de ceai făcut din rădăcină însă cel mai bine în combinatie cu alte plante. Lemnul dulce deglicerinizat nu are acțiune antivirala. Cu cât continutul de glicirizina este mai mare cu atât planta are o acțiune antivirala mai puternica. Contraindicațiile sunt hipertensiunea arterială, afecțiunile hepatice și renale și sarcina. Nu luați lemn dulce mai mult de 4 săptămâni.
- Năprasnicul (Geranium robertianum) are efecte antivirale și antimicrobiene. Se folosește sub forma de ceai sau tinctură.
- Houttuynia (Houttuynia cordata) este un antiviral moderat cu spectru larg recomandat in infectii respiratorii, activ impotriva virusului gripei A, acoronavirusului, etc.
- Drobuşor (isatis) sub forma de decoct din frunze sau tinctura din frunze și rădăcina. Cea mai buna formula de tinctura de drobusor este din o parte rădăcina și doua părți frunze. Frunzele au cea mai mare acțiune antivirala.
- Sclipeti (Potentilla erecta), folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diferitelor afectiuni. Are efecte antivirale și antiinflamatoare. Cel mai bine este să folosiți extracte din rădăcină pentru gargară sau ca spray de gură dezinfectant.
- Busuiocul de câmp (Prunella vulgaris) este utilizat pentru tratarea inflamației gâtului, faringelui, ficatului și ochilor precum și a rănilor greu de vindecat.
- Lomatium, folosit mai ales sub forma de tictura în infectii respiratorii.
- Pau d’arco sau lapacho are acțiune antivirala și antibacteriana fiind recomandat pentru bronsita cronica, artrita, infectii vaginale. Se folosește coaja interna.
- Frunzele de maslin ajuta in infectii virotice, bacteriene si fungice ajutand in caz de imunitate slăbită, inflamatii, hipertensiune, afectiuni ale ficatului, colesterol total marit, diabet (de tip I si II), inflamatii articulare precum și in boli reumatice.
One Comment
Adriana
Interesant!Bine de stiut!