Dacă sunteți în căutarea informațiilor despre acte necesare pentru obținerea pașaportului românesc, ați ajuns în locul potrivit.
Obținerea unui pașaport românesc este o procedură relativ simplă, dar necesită un set specific de documente, a căror completare poate dura ceva timp.
Documentele necesare pot varia ușor în funcție de starea civilă a solicitantului, vârsta și alte circumstanțe speciale. În continuare, vă vom prezenta în detaliu documentele necesare pentru obținerea unui pașaport românesc.
În primul rând, este important de menționat că există două tipuri principale de pașapoarte românești: pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic.
Ambele tipuri de pașapoarte permit libera circulație în majoritatea statelor (pentru pașaportul simplu temporar recomandăm consultarea site-ul Ministerului Afacerilor Externe: https://mae.ro), dar pașaportul simplu electronic are o valabilitate mai mare și conține un cip electronic care stochează date biometrice.
Pașaportul temporar românesc este un tip de document de călătorie care poate fi eliberat în cazuri de urgență sau pentru anumite situații specifice. În contrast cu pașaportul simplu electronic, care are o perioadă de valabilitate de 5 sau 10 ani, pașaportul temporar este valabil doar pentru 12 luni.
Acesta se eliberează în cazul în care există o necesitate urgentă de deplasare peste graniță, iar solicitantul nu are timp suficient să aștepte emiterea unui pașaport simplu. Motivele pot include o problemă de sănătate serioasă, decesul unui membru de familie, o oportunitate de afaceri sau o altă situație care necesită deplasarea imediată.
Acte necesare pentru obținere pașaport românesc adulți
Pentru adulți, documentele necesare includ următoarele:
- Cerere tip – Acest document este disponibil la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor și trebuie completat și semnat de către solicitant.
- Act de identitate – O copie a cărții de identitate și originalul sunt necesare.
- Dovada achitării taxelor – Taxele pentru pașaport se achită la unitățile Trezoreriei Statului sau la oficiile poștale, înainte de depunerea cererii.
Acte necesare pentru obținere pașaport românesc minori
Pentru minori, documentele necesare includ, pe lângă cele menționate anterior pentru adulți:
- Acordul părinților – Ambii părinți trebuie să își dea acordul pentru eliberarea pașaportului minorului. Acest acord este exprimat prin semnătura ambilor pe cererea de eliberare a pașaportului.
- Acte de identitate ale părinților – Sunt necesare atât originalul, cât și copia actelor de identitate ale ambilor părinți.
- Certificatul de naștere al minorului – Este necesară prezentarea originalului și a unei copii.
Dacă cererea de emitere a unui pașaport simplu electronic este depusă de un singur părinte, reprezentant legal sau persoană împuternicită, aceasta trebuie să fie completată, în funcție de caz, cu următoarele documente:
- procură specială prin care un părinte îl autorizează pe celălalt părinte sau declarația de acord a celuilalt părinte, în original, sau o copie a actului original pentru procură specială și declarația celuilalt părinte, autentificate și emise după 1 ianuarie 2013;
- procură specială, pentru cererile depuse de persoana împuternicită, în original sau copie a actului original pentru procurile speciale autentificate și emise după 1 ianuarie 2013;
- Decizia finală și irevocabilă a instanței de judecată care atribuie minorul sau hotărârea prin care părintele exercită singur autoritatea părintească, valabilă definitiv și irevocabil sau valabilă definitiv pentru procesele începute la data de 15 februarie 2013, sau o ordonanță președințială care indică explicit faptul că părintele sau reprezentantul legal care are autoritatea parentală are dreptul de a solicita emiterea unui pașaport;
- hotărâre finală și irevocabilă a instanței de judecată, hotărârea finală pentru procesele inițiate la data de 15 februarie 2013 sau o ordonanță președințială, prin care instanța a înlocuit acordul celuilalt părinte pentru emiterea pașaportului;
- Actul de numire a reprezentantului legal, doar pentru cererile depuse de acesta, în cazul minorilor care la data instituirii interdicției nu se află sub tutela părinților;
- Certificatul de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supraviețuitor sau pentru cele depuse de persoana pe care acesta a împuternicit-o, în original.
Acte necesare pentru obținerea pașaportului românesc în cazuri speciale
În anumite situații, pot fi necesare documente suplimentare pentru obținerea pașaportului românesc.
De exemplu, în cazul pierderii sau furtului pașaportului, solicitantul trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere sau un proces-verbal de constatare a pierderii eliberat de poliție. În cazul schimbării numelui, solicitantul trebuie să prezinte un document care să ateste această schimbare (de exemplu, certificatul de căsătorie).
Pași pentru obținerea pașaportului românesc
După colectarea tuturor documentelor necesare, acestea trebuie depuse la serviciul public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor din localitatea de domiciliu. De obicei, este necesară programarea unei întâlniri, care poate fi făcută online sau telefonic.
După prelucrarea cererii și aprobarea acesteia, solicitantul va fi notificat când poate ridica pașaportul. Durata acestui proces poate varia în funcție de diferiți factori, dar în general nu durează mai mult de două săptămâni.
Este important să rețineți că pașapoartele românești au o perioadă de valabilitate de 10 ani pentru adulți și 5 ani pentru minori și trebuie reînnoite înainte de expirarea acestora. Procesul de reînnoire a pașaportului este similar cu cel de eliberare a unui pașaport nou, cu mențiunea că este necesar să se prezinte și pașaportul expirat.
Obținerea unui pașaport românesc necesită o serie de documente și un proces structurat. Este esențială cunoașterea detaliilor acestui proces și pregătirea documentelor necesare în timp util, pentru a evita orice posibile întârzieri sau probleme.
În plus, trebuie să țineți cont de faptul că serviciile de pașapoarte pot fi foarte ocupate în anumite perioade ale anului, astfel încât este întotdeauna o idee bună să începeți procesul cu mult timp în avans.