De ce apare migrena
CAUZE SI EFECTE
Mai multi factori contribuie la aparitia migrenei. „Exista o cauza vasculara: afectarea circulatiei craniene”, spune pentru Afla-Acum dr. Laura Plavitu, medic psihiatru la Spitalul Clinic prof. dr. Obregia. S-a demonstrat ca in timpul unei crize migrenoase fluxul sanguin cerebral scade cu pana la 25-30%, iar creierul duce lipsa de oxigen. Un alt mecanism care ar putea cauza simptomele este un nivel anormal crescut al serotoninei din creier, ce determina constrictia vaselor sanguine cerebrale. „Durerea de cap (cefaleea) este poate cel mai frecvent motiv de adresabilitate la medicul neurolog, iar din totalitatea cefaleelor un procent destul de mare este ocupat de migrene”, spune dr. Silviu Zarnescu, medic specialist neurolog de la Clinica Pro In Life, Bucuresti. Asa ca, atunci cand to confrunti cu aceasta problema, aminteste-ti ca o multime de oameni au mai trecut prin asta. Iar medicina a gasit deja solutii pentru suferinta ta. De obicei exista un trigger, adica un factor care declanseaza migrena si care poate fi uneori identificat. Pentru unele persoane, zgomotul puternic declanseaza migrena. Pentru altele, o noapte nedormita are acealasi efect. Atunci cand triggerul este cunoscut, cea mai buna metoda de a preveni migrena este evitarea lui. Printre cei mai intalniti factori declansatori ai migrenei se numara anumite alimente (cafea, ceai, ciocolata, branza, vin rosu, citrice, nuci etc.), mesele neregulate, schimbarea orarului de somn (prea mult sau prea putin somn). Trebuie sa mentii sub control si dezechilibrele hormonale, stresul, sevrajul dupa cafeina, alcoolul, drogurile, fumatul, lumina puternica, zgomotele sau parfumurile puternice.
Factorii genetici
INCIDENTA
Faptul ca pe femei le doare mai des capul nu este o gluma preluata din folclorul popular ci o realitate, pe care specialistii o sustin cu argumente solide. „Migrena este de departe mai frecventa in randul femeilor, probabil datorita diferentelor hormonale, stiindu-se ca hormonii sexuali (estrogenul, progesteronul) au un rol important in geneza durerilor de cap”, spune dr. Zarnescu. Iar schimbarile ciclice hormonale cu care se confrunta organismul tuturor femeilor explica suplimentar aparitia mai frecventa a acestei afectiuni. Un rol foarte semnificativ in aparitia migrenei il joaca si terenul genetic. „Doua treimi din pacientii cu migrena au un istoric familial in acest sens”, mentioneaza dr. Plavitu.
In cazul in care intr-o familie exista antecedente in ceea ce priveste frecventa durerilor de cap asociate cu migrena, studiile au aratat ca copiii sunt predispusi la aceasta problema. „Mostenirea” pe care acestia o primesc nu reprezinta durerea in sine, ci sunt tulburari ale proceselor cerebrale de prelucrare a serotoninei sau predispozitia sistemului vascular al creierului de a reactiona intr-un anumit mod la diferiti factori excitanti. Uneori migrenele apar inca din copilarie. Astfel, daca tu suferi de migrena, crede-o pe cea mica atunci and spune ca o doare capul si nu-ti imagina ca vrea sa chiuleasca de la scoala.
Stresul si anxietatea
SIMPTOME VARIATE
Intr-un grup de 100 de femei in plin episod de migrenda, 87 au greata, 56 au varsaturi, 82 fotofobie, 36 tulburari de vedere, 72 ameteli, iar 10 femei pot chiar sa lesine. Durerea de cap poate avea si alte cauze, fara legatura cu mecanismele migrenei: hipertensiunea arteriala, cresterea tensiunii intracraniene datorita tumorilor, afectiunile oculare, dar si cauze psihice. „Stresul este des asociat cu contractura musculaturii de la nivelul capului si gatului, care pe durata catorva ore poate duce la constrictia vaselor si la ischemie, ceea ce determina cefalee”, afirma dr. Plavitu. „Cand factorul de stres e in familie, cefaleea se poate accentua in weekend sau in vacante”, mentioneaza dr. Plavitu. Nu doar stresul, ci si anxietatea sau depresia se asociaza frecvent cu durerile de cap.
Diagnostic corect
INVESTIGATII
Migrena este o durere de cap cu anumite caractere particulare: este severa, pulsatila, repetitiva, adesea cu debut brutal. Desi ai impresia ca te poti trata singura, specialistii spun altceva. „E nevoie sa te adresezi medicului, atat pentru diagnostic deoarece nu orice durere de cap e migrena, cat si pentru tratament”, te sfatuieste dr. Zarnescu. Se intampla ca un pacient sa vina la doctor si sa se planga de migrene dese si de epuizare fizica. „Medicul va face un examen neurologic si poate recomanda investigatii suplimentare (analize de sange, radiografii, tomografie) pentru excluderea unor cauze grave ale durerilor de cap”, adauga acesta.
Terapii individuale
PROFILAXIE
Tratamentul trebuie sa se adreseze in primul rand episodului dureros, ca sa te scape pentru un moment de criza. Insa, daca ai aceste simptome de cel putin doua ori pe luna e necesar un tratament profilactic. „In criza se pot obtine rezultate foarte bune cu ajutorul unor analgezice simple. Poti administra medicamente precum aspirina, paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene ca Napoxen, Ibalgin forte, Indometacin. Uneori se recomanda terapii mai complexe: ergotamina (Cofedol), sumatriptan (Imigran), toate prescrise de medicul specialist, tratamentul fiind frecvent individualizat”, inchide dr. Zarnescu.