De la boabe la ceașcă, fiecare producător, prăjitor și barista are propriile secrete încercate și testate. Este una dintre cele mai populare băuturi de dimineață din lume. Cafeaua este și o băutură care ne aduce împreună și care poate fi pregătită în cel mai scurt timp cu un aparat de cafea. Poate fi savurat în orice moment al zilei de orice grupă de vârstă, astfel că oferind cafea de calitate, fie în forma sa clasică, fie răcită, aromatizată, decofeinizată.
Toată lumea are propria metodă secretă pentru a face ceașca perfectă de cafea. De la fermierii care cultivă selecția potrivită de boabe de cafea, până la bariști care și-au perfecționat meșteșugurile pentru a crea ceașca perfectă. Există o mulțime de lucruri de luat în considerare atunci când faceți o ceașcă de cafea grozavă. Fie că este vorba de utilizarea unui anumit pH al apei, de selectarea ratei corecte de extracție, de alegerea celui mai avansat aparat de cafea de pe piață sau de perfecționarea latte art.
Cum prepari o cafea perfectă cu un aparat de cafea?
Ceașca perfectă de cafea începe cu selecția corectă de boabe de cafea. Principalele regiuni de cafea se găsesc în America Centrală, America de Sud, Asia și Africa. Cunoscute sub numele de „centrul de boabe”, ele reprezintă zona care oferă condițiile perfecte de cultivare a cafelei și fiecare oferă caracteristici distincte. Nu numai locul în care sunt cultivate face diferența în aroma finală a boabelor de cafea, ci și înălțimea acestora.
Cafeaua cultivată la altitudini mai mari tinde să aibă o aromă mai bogată și mai plină în comparație cu cafeaua cultivată la nivelul mării. Condițiile de creștere și perioada anului pot afecta gustul. Boabele din diferite regiuni sunt adesea amestecate pentru a crea o aromă mai echilibrată. Apoi se creează o altă diferență în funcție de modul în care boabele sunt prăjite și măcinate. Când vine vorba de măcinarea boabelor, dimensiunea ideală de măcinare depinde de echipamentul de preparare utilizat.
Aparatele de măcinat mai fine permit mai multă infuzie, în timp ce cele mai aspre permit trecerea mai multă apă. Cu cât o boaba este prăjită mai mult, cu atât mai multe arome și arome sunt deblocate. O ceașcă de cafea prăjită ușoară are de obicei o aromă mai delicată, în timp ce o prăjire întunecată dezvăluie nuanțe de fum și arome îndrăznețe. Odată ce ați ales boabele, trebuie să găsiți marca comercială potrivită de aparat de cafea. Există atât de multe opțiuni diferite pe piață, așa că trebuie să luați în considerare caracteristicile potrivite în funcție de nevoile dumneavoastră.
Odată ce ați ales boabele, trebuie să găsiți marca comercială potrivită de aparat de cafea. Există atât de multe opțiuni diferite pe piață, așa că trebuie să luați în considerare caracteristicile potrivite în funcție de nevoile dumneavoastră. Vreți ceva mai manual pentru o preparare manuală? Sau o opțiune automată care va însemna că puteți servi mai mulți clienți simultan?
Curățarea zilnică este esențială pentru a vă menține aparatul de cafea în stare bună pentru a face o cafea cu gust delicios. Majoritatea aparatelor de cafea comerciale moderne sunt echipate cu cicluri automate de curățare, ceea ce face procesul mult mai ușor.
Contează apa pe care o folosim cand preparăm cafeaua?
- Calitatea apei
Calitatea ceștii de cafea poate fi afectată de apa pe care o folosiți pentru un aparat de cafea, așa că asigurați-vă că utilizați apă de bună calitate pentru a îmbunătăți aroma cafelei. Optați pentru apă curată, filtrată (un pH între 6,5 și 7,5 este considerat ideal) și feriți-vă de apă moale, deoarece mineralele din apă ajută la extragerea aromei. Fără ele, băutura dumneavoastră va fi lipsită de viață.
- Presiunea apei
Presiunea potrivită depinde de tipul măcinării, de temperatura apei, de prăjire și de preferințele personale, așa că experimentați până ajungeți la cafeaua perfectă pentru dumneavoastră. Ca ghid pentru prepararea espresso-ului, șapte până la nouă bari produc de obicei crema, spuma aurie aromată deasupra unui espresso proaspăt preparat.