Pentru că timpurile au evoluat, așa am ajuns și noi să ne dorim din ce în ce mai mult de la societate. Nu doar că avem așteptări mai mari de la tehnologie, ci avem așteptări și de la generația tânără. Dacă în trecut era mai greu să obținem anumite avantaje sau nu existau prea multe libertăți, azi totul este complet schimbat.
Pe tinerii noștri este pusă o mai mare presiune. Ne dorim totul de la ei, asta pentru că le și oferim mult mai multe și mai bine decât în trecut.
Nu au de trecut prin războaie, nu au de luptat pentru libertate atât de mult, opțiunile sunt nelimitate iar accesul la educație și la infrastructură este crescut. Sistemul medical și de învățământ este mai bine pus la punct. Piața muncii este și ea destul de bine cotată, cu joburi pentru orice fel de talent și nivel de școlarizare.
Setul de reguli din educație
Școlile din toată lumea nu sunt doar făcute să predea copiilor și adolescenților un set de reguli. Se așteaptă ca cei tineri să trăiască, în ziua de azi, după aceste norme, atât la școală, cât și în afara sa. Nu e un lucru rău deloc. Și în trecut exista așa ceva, în plus poate că acum sunt un pic mai lejere. Nu există prea mulți părinți care să se entuziasmeze prea tare că fata sau băiatul lucrează în videochat Bucuresti la Prime Studios.
Aceste valori învață generația actuală să tolereze diferitele tradiții culturale și să-i respecte mai mult pe ceilalți. De asemenea, se învață despre asumarea responsabilității pentru comportamentul avut într-o anumită situație și luarea de inițiativă. În plus, sunt punctate foarte mult dezvoltarea stimei de sine, a încrederii de sine și a cunoașterii de sine.
Evident, acestea sunt valori care, ca societate, le predăm copiilor noștri de la bun început. Asta e și atât de bine în ziua de azi. Că este vorba despre ceva de la sine înțeles și nu ceva de care trebuie neapărat să afli la școală sau într-un mediu educativ. Face parte cumva din educația din cei 7 ani de acasă și mai puțin ca un set de reguli de îndeplinit automat.
Presiunea din partea părinților
În prezent, presiunea părintească poate fi un pic prea mare. Mulți adulți vor ca odraslele lor să facă meditații după școală, cursuri extra și perfecționări. Vor să știe că există un cadru specializat care îi va ajuta după program să-și facă temele și să le spună, mai apoi, pe ce scară se află copilul în cauză față de un coleg din aceeași clasă.
Aceasta este dura realitate din sălile de clasă: competiție între elevi și presiune din partea părinților sau tutorilor. Adulții din prezent nu-și doresc ca ai lor copii să rămână cumva în urmă cu studiul sau cu notele. Vor mereu mai mult și mai bine. Aici însă este împrumutată ideea din trecutul apropiat, când părinții își doreau ca ai lor fii și fiice să reușească ceea ce ei nu au reușit. Atitudinea este similară.
Aceste fapte ar trebui să ne facă să realizăm că poate avem așteptări prea mari de la cei mici. Poate că, în acest fel, punem prea multă presiune iar aceasta umbrește o copilărie ce ar trebui să fie fericită și liberă. Poate, din această cauză, tinerii se vor răzvrăti mai încolo și se vor angaja la Prime Studios. Sau poate că nu.
Sursa foto: pexels.com