Functionarea adecvata a instalatiei si a bransamentelor electrice este esentiala pentru siguranta cladirii, a bunurilor si vietilor oamenilor. Verificarile periodice previn aparitia incidentelor majore si sunt recomandate, dar defectiunile pot aparea intre acestea si, daca nu se intervine in timp util, pot deveni greu de gestionat si de remediat, avand urmari regretabile.
Unele cladiri au deja instalate sprinklere si alarme de fum care fie ajuta la stingerea incendiilor, fie atentioneaza ocupantii. Chiar si asa, incendiile cauzate de defectiuni la bransamentele electrice si scurtcircuite din cauza izolatiilor uzate sau defecte pot fi greu de gestionat odata ce s-au declansat. De aceea, pentru a fi in siguranta si a putea interveni in timp util, este bine sa stii sa recunosti semnele de avertizare. Iata care sunt sase dintre acestea!
Scantei vizibile
Scanteile pot fi vizibile in cablaje atunci cand te conectezi la o priza sau pornesti un aparat electrocasnic. Acestea semnaleaza ca exista un scurtcircuit, ca firele sub tensiune de la priza ating cablurile de impamantare sau ca exista cablaje defectuoase. Oricare ar fi cauza, exista si un potential risc de incendiu si trebuie sa iei masurile necesare.
Sigurantele de la panoul electric se ard sau sar foarte des
Scopul sigurantelor de la panoul electric este sa sara sau sa se arda in momentul in care reteaua electrica este suprasolicitata. Acestea pot sari sau se pot arde cand utilizezi simultan mai multe dispozitive electrice, dar daca se intampla si in alte imprejurari, ar putea insemna ca undeva exista o problema electrica.
Luminile palpaie
Palpairea becurilor poate fi un semn ca exista o defeciune la conexiunile existente in instalatia electrica. Cea mai intalnita cauza a palpairii luminii este defectiunea becului, insa pot fi si numeroase alte probleme existente la instalatia electrica Daca este becul, il poti inlocui usor chiar tu, dar daca nu se remediaza problema, este nevoie de interventia unui specialist pentru a vedea exact care este cauza.
Auzi un zumzet ciudat
Zumzetul sau bazaitul poate fi provocat de unele dispozitive electrice din casa, caz in care sursa poate fi identificata in mod direct. Insa, sunt si cazurile in care acesta este produse de fire supraincarcate, conexiuni defectuoase sau fire impamantate inadecvat si va fi dificil sa identifici sursa. Un electrician cu experienta poate evalua sunetele si determina cat mai precis cauza acestora. De asemenea, el poate interveni prompt si sigur pentru a face reparatiile necesare.
Miroase a ars
Orice miros de ars sau de fum este un semn ca ceva nu este in regula cu un echipament electric sau cu reteaua electrica. Circuitele si cablurile din interior suprasolicitate sau cu izolatie defectuoasa pot arde mocnit, fiind un pericol de incendiu. Odata ce a simtit miros de ars ar trebui sa suni un electrician autorizat pentru a inspecta cablajele si echipamentele electrice instalate.
Priza se incalzeste
Prizele electrice au bariere de protectie care asigura izolarea de cate ori se conecteaza cate un aparat. Daca simti ca se incalzesc poate fi vorba despre supraincarcarea lor si ar putea fi un semn ca fie ai conectat prea multe aparate, fie ai un consum de tensiune mai mare decat poate suporta reteaua ta.
Daca ai sesizat unul sau mai multe dinte semnele de mai sus, trebuie sa apelezi la un electrician autorizat ANRE. Acesta va evalua situatia in mod profesional si iti poate recomanda masurile adecvate pentru a remedia problema.