Cadastrul, conform definitiei inglobeaza totalitatea lucrarilor tehnice privind determinarea exacta a unor proprietati funciare cuprinzand toate caracteristicile acestora.
Prin cadastru se realizeaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor, terenurilor, caselor si a altor proprietati detinute de catre proprietari. In documentele cadastrale sunt inscrise reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale.
In principiu in lucrarile cadastrale se urmareste identificarea si amplasarea exacta a proprietatilor prin descrierea acestora din punct de vedere al componentei, suprafata utila, suprafata totala, cota parte indiviza,numarul de camere, balcoane, debara, beciuri si alte dependinte existente.
Cadastrul contribuie in mod direct la o inregistrare corecta a drepturilor de proprietate, reprezentand baza de calcul pentru stabilirea taxelor si impozitelor.
In plan secundar cadastrul este util si pentru planurile de interes national privind dezvoltarea localitatilor incluzand aici si protectia mediului inconjurator.
De asemenea, cadastrul ajuta la cunoasterea, amenajarea si exploatarea nationala a padurilor, apelor, fondului forestier si al drumurilor de acces.
Care este diferenta de baza dintre cadastru si intabulare?
Diferenta de baza dintre cadastru si intabulare este ca prin intabulare se realizeaza inscrierea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate.
De exemplu, fara intabulare setul de documente intocmit pentru un apartament este incomplet, chiar in conditiile existentei cadastrului acesta nu poate fi instrainat, gajat, nefiind disponibil pentru alte operatiuni privind dreptul de proprietate.
Pentru exemplificare, in situatia in care imobilul se afla in litigiu, la solicitarea reclamantului acest litigiu va fi trecut in cartea funciara si in acest caz imobilul nu mai poate face obiectul unei tranzactii imobiliare.
Cu toate ca intre cadastru si intabulare am evidentiat diferentele este important sa specificam si faptul ca nu putem intabula un imobil fara a detine documentele cadastrale realizate de un inginer cadastral sau de o firma specializata in domeniu https://www.evcad.ro/.
In situatia in care doriti sa cumparati o proprietate, sa faceti o donatie, un schimb de locuinte sau sa solicitati un credit ipotecar nu o puteti face fara a avea cadastru si intabulare.
Astfel, trebuie sa intelegem faptul ca intabularea este posibila doar in baza documentelor cadastrale.
Intabularea unei proprietati este foarte importanta si obligatorie deoarece face parte integranta din setul de documente care atesta proprietatea unui imobil.
Actele pricipale care atesta proprietatea sunt:
- actul de dobindire al proprietatii;
- documentele cadastrale;
- documentele care atesta intabularea.
De asemenea, Cadastrul si Cartea Funciara formeaza un sistem unitar si obligatoriu pentru evidentierea tehnica, economica si juridica de importanta nationala a tuturor cladirilor si imobilelor existente pe intreg teritoriul tarii.
In concluzie trebuie sa subliniem faptul ca scopul final al acestei operatiuni este ca toate documentele cadastrale trebuie sa fie intabulate in baza documentelor juridice in Cartea Funciara.
Aflati acum si de ce este recomandat sa apelati la o agentie imobiliara atunci cand cumparati un apartament.