Poluarea aerului reprezinta fenomenul emiterii de gaze si particule nocive in atmosfera care au potetialul de a reduce calitatea vietii unei societati. Ele provin din numeroase surse: gaze de esapament, arderea carbunilor sau fumul de tigara. Cu toate acestea, s-a constatat o legatura directa intre poluarea aerului si diverse boli. Din acest motiv, este indicata limitarea acestui fenomen, astfel incat particulele ultrafine sa nu influenteze starea de sanatate a oamenilor.
Poluarea aerului- Bronsitele acute sau cronice
Expunerea constanta la poluantii atmosferici poate avea ca efect sensibilizarea bronhiilor. In acest sens, ele devin mai expuse la virusuri si bacterii. Astfel, riscul aparitiei bronsitei acute si cronice este mult mai accentuat. Se estimeaza ca sute de mii de cazuri sunt provocate de poluarea aerului din marile orase, iar variantele ireversibile se incadreaza intr-un procent de aproximativ 10%. Cu alte cuvinte, acest fenomen implica riscul aparitiei bolilor de plamani.
Poluarea aerului- cancerele pulmonare
Cauzele precise ale cancerului pulmonar sunt dificil de identificat din stadiul incipient. Din acest motiv, este dificila stabilirea gradului de asociere dintre cancerul pulmonar si poluarea aerului. Cu toate acestea, se considera ca acest fenomen reprezinta una dintre cauzele principale ale acestui boli. Astfel, limitarea fenomenului de poluare a aerului devine si mai important intrucat poate provoca si boli cu risc semnificativ.
Poluarea aerului- boli cardiovasculare
Poluarea aerului se asociaza direct cu bolile cardiovasculare. Pana in prezent, acest fenomen reprezinta cauza principala a unui procent de aproximativ 20% din decesele provocate de accidentul vascular cerebral. Din acest motiv, este indicat ca o persoana sa nu petreaca mult timp in zone aglomerate de masini sau de factori poluanti. In caz contrar, riscul de a dezvolta aceste boli este mult mai accentuat.
Poluarea aerului- programul rabla
Un factor care contribuie semnificativ la poluarea aerului este reprezentat de particulele ultrafine emanate in atmosfera de catre autovehicule. Datorita initiativelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, s-a dezvoltat programul rabla plus care permite romanilor sa isi achizitioneze o masina electrica in schimbul celei vechi care urmeaza sa fie reciclata. Fiecare adept al acestui program trebuie sa indeplinesca cateva criterii de eligibilitate printre care si obtinerea unui certificat care atesta ca persoana a apelat la servicii pentru programul Rabla.
Poluarea aerului- masina personala sau autobuz?
O solutie in aceasta privinta este si folosirea transportului in comun in detrimentul masinii personale. Utilizarea autobuzului reduce semnificativ gazele emanate de catre tevile de esapament ale autovehiculelor. Daca cetatenii opteaza pentru aceasta varianta, atunci calitatea aerului din marile orase se pote imbunatati considerabil si implicit sanatatea cetatenilor. Astfel, pentru a evita aparitia bolilor asociate cu poluarea aerului, este necesar ca majoritatea persoanelor sa foloseasca transportul in comun.
Asadar, poluarea aerului este un fenomen care afecteaza direct sanatatea individuala. Efectele nocive ale expunerii nu sunt imediate sau evidente, insa in timp prezenta lor devine din ce in ce mai vizibila.