O igiena orala buna este necesara pentru mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor. Creaza-ti obiceiuri precum periajul de doua ori pe zi si mergi la controale dentare regulate la un cabinet stomatologic.
Cu toate acestea, sanatatea bucala inseamna mult mai mult decat cavitatile si a gingiile. Cercetarile au aratat ca exista o asociere intre sanatatea gurii unei persoane si sanatatea generala a acesteia.
Fara tratament, cariile dentare sau problemele gingivale cauzeaza durere, pierderea dintilor, la malnutritie, probleme de vorbire si alte probleme de viata personala a unei persoane.
Oamenii pot preveni aceste probleme cu ingrijirea dentara adecvata.
Mai jos sunt cateva dintre cele mai bune practici care pot mentine sanatatea dintilor si a gingiilor.
1. Periati regulat, dar nu agresiv
Periajul de doua ori pe zi si utilizarea atei dentare pot ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor.
Spalarea dintilor de doua ori pe zi este una dintre cele mai importante practici pentru indepartarea placii si a bacteriilor si pentru mentinerea dintilor curati, daca se foloseste tehnica corecta.
Se periaja cu miscari circulare mici, fata, spatele si partea de sus a fiecarui dinte. Acest proces dureaza intre 2 si 3 minute. Se va evita miscarile inainte si inapoi.
Periajul prea puternic sau utilizarea unei periute de dinti dure pot deteriora smaltul dintilor si gingiile. Efectele acestui lucru pot include sensibilitatea dintilor, deteriorarea permanenta a smaltului protector pe dinti si eroziunea gingiilor.
Se recomanda utilizarea unei periute de dinti care are perii moi si sa se schimbe la fiecare 3 luni.
2. Folositi fluor
Multi experti considera ca fluorura ajuta la prevenirea cariilor si este un ingredient obisnuit in pasta de dinti si apa de gura.
Cu toate acestea, unele produse dentare nu contin fluor, iar unele persoane nu il folosesc deloc.
Dovezile sugereaza ca lipsa fluorului poate duce la cariile dentare, chiar daca altfel o persoana are grija de dinti. O recenzie recenta a constatat ca periajul si folosirea atei dentare nu impiedica sursa de incredere a unei persoane sa obtina cavitati daca nu utilizeaza fluor.
3. Ata dentara o data pe zi
Ata dentara poate indeparta placa si bacteriile dintre dinti, unde o periuta de dinti nu poate ajunge. De asemenea, poate ajuta la prevenirea respiratiei urat mirositoare prin indepartarea resturilor si a alimentelor care au ramas prinse intre dinti.
4. Consultati regulat un dentist
Un dentist poate diagnostica si trata problemele de sanatate orala inainte de a deveni severe.
Expertii recomanda ca oamenii sa vada un dentist la fiecare 6 luni pentru un control. In timpul unei examinari dentare de rutina, un igienist va curata dintii si va indeparta placa si tartrul intarit.
Medicul dentist va verifica daca sunt semne de cariilor, boli gingivale sau alte probleme de sanatate orala.
Adultii care practica o igiena dentara buna in fiecare zi si prezinta un risc scazut in probleme de sanatate orala pot merge mai rar.
Daca esti in cautare de un cabinet stomatologic sector 4 vezi mai multe detalii in harta de mai jos.
5. Fara fumat
Fumatul dauneaza sistemului imunitar al corpului, ceea ce face dificila vindecarea tesuturilor, inclusiv a celor din gura. Fumatul este un factor de risc pentru boala gingiilor, afecteaza si aspectul gurii, ducand la ingalbenirea dintilor, a limbii si respiratie urat mirositoare.
6. Foloseste apa de gura
Apa de gura contine clorhexidina, un ingredient antibacterian, care ajuta la controlul placii si gingivitei.
O apa de gura nu poate inlocui periajul si folosirea atei dentare, dar poate completa aceste practici.
Apa de gura ajuta la respiratia urat mirositoare si problemele dentare.
7. Limitati alimentele zaharate si amidonul
Consumul de zahar poate duce la aparitia cariilor. Studiile continua sa evidentieze rolul semnificativ pe care il joaca zaharul in sanatatea dentare. OMS recomanda oamenilor sa-si limiteze aportul de zahar la sub 10%. Alimentele cu amidon, cum ar fi biscuitii, painea, chipsurile si pastele, pot provoca cariile dentare, deoarece raman in gura si se descompun in zaharuri simple, cu care se hranesc bacteriile producatoare de acid. Acest acid poate provoca cariile dentare.
In loc de alimente cu amidon, consuma de fructe si legume bogate in fibre, precum si produse lactate fara adaos de zahar.
8. Bea apa in loc de bauturi cu zahar
Bauturile indulcite cu zahar pot duce la un risc mai mare de aparitie a cariilor.
Beti apa sau ceai neindulcit pe tot parcursul zilei iar bauturile indulcite cu zahar in cantitati mici.