Administrarea spațiilor comune unui bloc de locuințe poate fi o provocare, mai ales atunci când apar probleme legate de gestionarea fondurilor, întreținerea clădirii și comunicarea eficientă între locatari. Pentru a evita complicațiile de legalitate, asocierea se formalizează sub forma înființării asociației de proprietari, beneficiind astfel de suport legislativ dedicat, prin Legea 196 din 2018. În cazul asociațiilor de proprietari înființate înainte de 2018, actualizarea documentației conform legii 196/2018 este obligatorie pentru a putea avea reprezentativitate în relațiile cu instituțiile statului și terți. Contabilitatea corectă nu doar că protejează proprietarii împotriva fraudelor dar și împotriva abuzurilor de orice fel, expertiza judiciară cerută în instanță trebuind să confirme legalitatea contabilității asociației de proprietari.
Ce îți poți dori ca proprietar de la asociația din blocul în care locuiești sau ai chiriași?
- Disconfort minim – Încrederea ca banii asociației sunt gestionați de un administrator nu doar competent, dar și cu CV-ul și studiile necesare pentru a-l califica drept persoană de încredere.
- Transparență – Acces online la înregistrările contabile și documentele justificative aferente, eliminând riscul de fraude sau neclarități, atât pentru proprietari cât și pentru chiriași.
- Decență – De la curățenia spațiilor comune, la funcționalitatea ascensorului sau a instalațiilor electrice si de apă, proprietarii trebuie să beneficieze de toate utilitățile aferente unui trai decent și modern.
- Costuri corecte – Deși contraintuitiv, o economie de cost nu înseamnă neapărat și o economie de cheltuială. O reparație efectuată necorespunzător dar ieftin, va genera costuri suplimentare ulterioare mai mari decât costul inițial al unui furnizor profesionist. Similar, câțiva lei economisiți lunar pentru contabilitate se pot transforma în pierderi de zeci și sute de mii de lei când se pierd procesele în instanță din cauza înregistrărilor incorecte. Cere aici https://administratorscaridebloc.ro/contact/ oferta de servicii de administrare profesionale pentru asociatia ta de proprietari.
- Legalitate – respectarea legislației nu doar pentru evitarea amenzilor dar și a problemelor juridice, printre care chiar legalitatea conducerii asociației. Vezi aici https://administratorscaridebloc.ro/infiintarea-asociatiei-de-proprietari-necesitate-moft-sau-obligatie-legala/ mai multe despre necesitatea înființării asociației de proprietari.
Optimism sau pesimism?
Nu se mai poate face nimic, toți fură, legea este făcută prost, asociația de proprietari nu te ajută, trăim în Romania, etc. Sunt unii proprietari (de cele mai multe ori persoane în vârstă) care din varii motive au devenit fataliști, propovăduind activ această viziune apocaliptică, demoralizatoare, paralizantă, tuturor celor care vor să schimbe ceva.
Este aceasta situația cu adevărat sau nu?
Putem afirma cu siguranță că sunt multe asociații unde cu adevărat persistă cu acordul tacit al proprietarilor o situație anormală. Președintele este și administrator și cenzor, membrii comitetului executiv doar cu numele în acte. Aceasta pentru ca nimeni nu vrea să-și asume răspunderea revenirii la normal, iar uneori nimeni nu îndrăznește să supere conducerea asociației cu propuneri de îmbunătățire sau întrebări despre documentele care au stat la baza întocmirii listei de întreținere. Ca răul să fie total, în astfel de asociații banii se strâng cash la președinte iar listele de întreținere și restul documentelor sunt completate cu pixul, arhiva fiind fie de negăsit, fie într-o dezordine descurajantă fie incomplete și ilizibile, sau uneori, toate cele de mai sus la un loc.
Din fericire, există și asociații de proprietari care sunt administrate modern, de cele mai multe ori de către o firmă de administrare autorizată, cu aplicație de întreținere și documente accesibile inclusiv online, contabilitatea fiind transparentă și corectă. De asemenea, comunicarea cu proprietari se face ușor, atât telefonic cât si pe email sau uneori inclusiv prin sistem de ticketing. Evident, aici cash-ul a devenit istorie, proprietarii plătindu-și întreținerea fie cu cardul, fie prin transfer bancar în contul asociației, fie cash la roboțeii de plată a facturilor. Totul este legal, transparent, accesibil, existând disponibilitate la dialog.
Majoritatea asociațiilor care acum sunt în regulă, au avut un moment în istoricul lor de funcționare în care unul sau mai mulți proprietari au spus că așa nu se mai poate și au inițiat schimbarea. Desigur, ne referim la blocuri construite înainte de anii 2000, deși în mod surprinzător, situații anormale se mai întâlnesc și în prezent și chiar în ansambluri rezidențiale locuite de corporatiști.
Ce poți face în calitate de proprietar pentru îmbunătățirea asociației de proprietari?
În primul rând, discută și cu ceilalți proprietari. Își doresc schimbarea sau sunt mulțumiți cu situația actuală, chiar dacă știu că nu este în regulă?
În al doilea rând, solicită o copie a dosarului aferent întreținerii ultimei luni afișate la avizier. Cu cât se tergiversează primirea documentelor, respectiv se schimbă atitudinea administratorului sau a președintelui, în sensul că devin agresivi, cu atât mai urgentă este nevoia de schimbare.
În al treilea rând, solicită ajutorul unor specialiști, chiar dacă pe moment nu poți schimba contabilul asociației. Adesea, este nevoie de adunare generală extraordinară ca să poți schimba ceva. Partea bună este că dacă pleacă unul, pleacă toți, pentru a nu putea fi trași la răspundere individual.
Putem să ajutăm cu intrarea în legalitate prin înființarea sau actualizarea asociației de proprietari, sau printr-o administrare contabilă corectă și modernă.
Specialiștii de la AdministratoriScariDeBloc.ro oferă servicii complete pentru asociațiile de proprietari, punând accent pe profesionalism, transparență și eficiență. Fie ca aveți o comunitate în formare și aveți nevoie de înființarea asociației de proprietari, sau sunteți o asociație existent, vă pot ajuta cu contabilitatea sau respectiv actualizarea documentației asociației de proprietari.