Daca esti ca mine, cafeaua este ca un adevarat ceas cu alarma. Sunetul enervant de la telefonul meu este doar inceputul diminetei, cana plina de cafea este meniul complet de trezire.
Cu greu pot gandi clar fara cana mea de dimineata. Sunt sigur ca stii despre ce vorbesc.
Dar, in ciuda poftei de dimineata a corpului meu, acea ceasca matinala nu este cea mai ideala alegere. De fapt, este una dintre cele mai rele ritualuri.
Nu mi-a venit sa cred cand am citit asta pentru prima data cu ani in urma, pe un blog de neurostiinta al doctorului Steven L. Miller.
Nu am vrut sa cred, dar nu te poti lupta cu ani de stiinta si cercetare. Tot mai multi cercetatori demonstreaza ceea ce a sustinut candva acest doctor (spre supararea multora): cafeaua de la prima ora a diminetii nu este benefica.
Dar, exista si o veste buna, chiar daca cafeaua bauta in primul moment al zilei, nu inseamna ca nu se poate bea pe parcursul zilei. Vom discuta cel mai bun moment al zilei pentru a consuma cofeina, dar si cel mai rau moment.
Cafeaua de dimineata devreme nu este ideala
Cronofarmacologia, studiul modului in care medicamentele interactioneaza cu ritmurile naturale ale corpului tau.
In acest scenariu, vorbim despre ceasul tau biologic – ritmul circadian. Ritmul tau circadian ruleaza pe un ceas dur de 24 de ore si este reglat de mediul tau. Lumina zilei, de exemplu, este un regulator puternic al acestui ritm. Cand soarele iese, te simti treaz si viu. Cand este innorat, te simti mai lent si mai lenes.
Programul de somn, foamea si multe alte lucruri sunt determinate de acest ceas, inclusiv programul de productie de hormoni a corpului tau.
Cand te trezesti pentru prima data, ritmul tau circadian ordona productia de cortizol. Cortizolul este cunoscut in mod obisnuit ca „steroidul de stres”, deoarece adesea creste in concentrare atunci cand esti stresat sau ai un salt de adrenalina. Cortizolul te aduce la starea de vigilenta, te trezeste si manipuleaza multe procese biologice.
Toata lumea se confrunta cu cresterea naturala a cortizolului pe parcursul zilei, cu un varf zilnic intre 8 si 9 dimineata pentru majoritatea oamenilor.
Aceasta inseamna ca un consum de cofeina in acest timp este, in mare parte, risipita, deoarece esti deja la varful tau natural de vigilenta (chiar daca nu ai intotdeauna chef).
Cand bei cafea intre orele 8 si 9 dimineata, corpul tau consuma cofeina, nu ajunge sa aiba nevoie de ea, dar dezvolta totusi o toleranta.
Este posibil sa dezvolti o toleranta la cofeina, indiferent cand bei cafea, dar iata problema:
Se creaza o toleranta cu un impuls foarte scazut, cu alte cuvinte, platesti aceeasi bani dar primesti foarte putin inapoi, iar rentabilitate a investitiei, este una proasta.
In cele din urma, vei avea nevoie de din ce in ce mai multa cafea pentru a obtine acelasi efect mic. Acesta este motivul pentru care perioada cuprinsa intre 8 si 9 dimineata este cel mai prost si cel mai putin eficient moment pentru a va bea cana de dimineata.
Ce se intampla daca esti matinal?
Te trezesti cu mult inainte de ora 8:00 in majoritatea zilelor? Am informatii si pentru tine.
Chiar daca te trezesti inainte de rasaritul soarelui, experimentezi o crestere cu 50% a productiei de cortizol, „raspuns la trezirea cortizolului”, care se intampla indiferent cat de luminos este afara.
Deci, o cana foarte matinala poate ajuta oarecum la trezire, nu este inca un moment foarte eficient pentru a consuma cofeina. Stiu ca esti nerabdator sa afli cand este momentul potrivit pentru o aromata cana de cafea, iti voi spune intr-o clipa.
Intre 8:00 si 9:00 este cel mai dramatic varf de cortizol – dar nu este singurul. Varfuri mai mici apar din nou intre 12 si 13:00 si din nou intre 17:30 si 18:30. Inca o data, acestea sunt momente in care aportul de cofeina va fi in mare parte irosit din punct de vedere energetic. Nu inseamna ca cafeaua nu va fi delicioasa si plina de satisfactii. Inseamna doar ca iti vei creste toleranta pentru un castig foarte mic.
Cel mai bun moment al zilei pentru a consuma cofeina
Sa ajungem, in sfarsit, la partea care conteaza cu adevarat: cel mai bun moment pentru a bea cafea si de a consuma cofeina. Cercetatorii sustin ca acest punct este imediat dupa un varf de cortizol.
Deci dimineata, intre 9 si 11:30.
Dupa-amiaza, intre orele 13 si 17.
Aceste perioade dintre cresterea naturala a cortizolului sunt momentele in care acel zgomot de cofeina va fi cel mai productiv. In loc sa te simti adormit intre varfuri, vei reusi sa pastrezi vigilenta.
O cana de cafea dupa ora 18:30 te va ajuta sa te mentii in forma cat mai activa, dar vei intampina alte probleme.
Cafea de seara afecteaza somnul
Nu exista niciun dezacord in comunitatea stiintifica conform careia cofeina pe timp de noapte iti poate distruge somnul de calitate. Subiectul este explorat pe larg, iar efectele sunt clar documentate.
Iata cateva fapte stiintifice de luat in considerare:
Cafeaua bauta noaptea intarzie productia de melatonina, hormonul ritmului circadian care te ajuta sa adormi si sa te trezesti.
Potrivit unui studiu, cofeina chiar si cu 6 ore inainte de culcare reduce adesea cu 1 ora timpul total de somn.
Este dificil sa experimentezi un somn profund si neintrerupt, cu cofeina in corpul tau. chiar si atunci cand crezi ca nu te afecteaza. Perceptiile incorecte despre cat de multa cafea va afecteaza somnul sunt, de asemenea, bine documentate.
Cu toate acestea, nu toata lumea este de acord cu privire la ce inseamna o cafea bauta tarziu.
Nu pot spune exact cand ar trebui sa bei ultima cafea, dar pentru cei mai multi dintre noi, ora 17:00 este o ora potrivita pentru ultima cafea, daca nu putin mai devreme.
Sa analizam din nou cele mai bune si cele mai rele momente pentru a bea cafea si a consuma cofeina:
Inainte de 8:00: Nu este ideal
8:00 pana la 9:00: rau
9:00 pana la 11:30: bine
12:00 pana la 13:00: rau
13:00 pana la 17:00: bine
Dupa ora 17: rau
Savureaza cafeaua in mod responsabil si iti va oferi stimulentele potrivite la momentul potrivit.