Uimitor, nuca de cocos este probabil una dintre cele mai versatile alimente deoarece acestea au evoluat in numeroase forme si functii.
Multe culturi considera ca arborele de nuca de cocos este “pomul vietii”.
Utilizarea si consumul de ulei de nuca de cocos reprezinta, in esenta, una dintre cele mai dezbatute teme de sanatate, pentru ca nutritionistii si dieteticienii incep sa inteleaga potentialul sau nutritional.
Acest ulei a fost dovedit a oferi o multitudine de beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea inflamatiei, protejarea deteriorarii parului si sustinerea aproape a tuturor proceselor din organism.
Uleiul de cocos are peste 80% grasimi saturate, care consta in principal din acizi grasi cu lant mediu, mai degraba decât acizii grasi cu lant lung, pe care majoritatea oamenilor le consuma in mod regulat.
In timp ce acizii grasi cu lant lung trebuie sa fie descompusi inainte ca organismul sa le poata absorbi, acizii grasi cu lant scurt si mediu cu continut ridicat de ulei de cocos sunt usor de digerat si, prin urmare, sunt trimisi direct la ficat pentru a produce energie.
Cel mai critic acid gras, care constituie aproximativ 45-55% din grasimile saturate din ulei de cocos, este acidul lauric.
Tratament pentru candida
Candida, cunoscuta si sub numele de candidoza sistemica, este o boala tragica cauzata de o crestere excesiva si necontrolata a ciupercei numita Candida albicans. Cocosul ofera ajutor de la inflamatia cauzata de candida, atat pe plan extern, cat si pe plan intern. Capacitatea ridicata de mentinere a umiditatii impiedica craparea sau iritarea pielii. Acidul capric, acidul caprilic, acidul caproic, acidul myristic si acidul lauric gasite in uleiul de nuca cocos contribuie la eliminarea Candida albicans.
In plus, spre deosebire de alte tratamente farmaceutice pentru candida, efectul uleiului este gradual si nu drastic sau brusc, ceea ce ii confera pacientului o perioada adecvata de timp pentru a se obisnui cu simptomele sau cu reactiile Herxheimer (numele dat simptomelor care insotesc organismul respingerea toxinelor generate in timpul eliminarii acestor ciuperci). Dar, in tratamentul acestei afectiuni, oamenii ar trebui sa creasca sistematic si treptat dozele de ulei de nuca de cocos si nu ar trebui sa inceapa initial cu o cantitate mare.
Accelereaza vindecarea
Cand este aplicat in zonele infectate, uleiul de nuca cocos formeaza un strat chimic care protejeaza partea infectata a corpului de praf, aer, ciuperci, bacterii si virusi externi. Este foarte eficient pentru vanatai, deoarece accelereaza procesul de vindecare al tesuturilor deteriorate.
Pastrarea organelor sanatoase
Prezenta trigliceridelor cu lant mediu si a acizilor grasi in cocos contribuie la prevenirea bolilor hepatice. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste substante sunt usor de convertit in energie atunci cand ajung la ficat, reducand astfel volumul de munca si, de asemenea, prevenind acumularea de grasimi. De asemenea, ajuta la prevenirea bolilor de rinichi si vezica biliara si ajuta la dizolvarea pietrelor de rinichi. Uleiul de cocos se considera, de asemenea, util in mentinerea sanatatii pancreasului prin tratarea pancreatitei.
Imbunatateste sanatatea inimii
Acesta este un subiect controversat. Exista suficiente cercetari pentru a dovedi ca uleiul de cocos nu este bun pentru inima din cauza prezentei grasimilor saturate. Desi exista si cercetari care arata ca uleiul de cocos este bun pentru inima. Acidul lauric prezent in ulei de nuca de cocos ajuta la prevenirea activa a diferitelor probleme cardiace cum ar fi nivelurile ridicate ale colesterolului si tensiunea arteriala ridicata. Uleiul acesta de cocos nu duce la cresterea nivelului colesterolului LDL si reduce incidenta leziunilor si leziunilor arterelor si, prin urmare, ajuta la prevenirea aterosclerozei. Un studiu sugereaza ca aportul de ulei de nuca de cocos poate ajuta la mentinerea unor profiluri lipidice sanatoase la femeile aflate in premenopauza.
Deci, in cele din urma, uleiul de nuca de cocos este bun sau rau pentru inima?
Daca il utilizati in scopuri comestibile, verificati in mod regulat nivelul de colesterol. Daca le descoperiti in crestere, este mai bine sa opriti aportul. In orice caz, consultati un medic specialist inainte de a incepe sa consumati ulei de nuca de cocos. Nu te juca niciodata cu inima ta (sau a alcuiva!)
Potrivit Centrului de Cercetare, uleiul de nuca de cocos ucide virusii care produc gripa, rujeola, hepatita, herpes, SARS si alte riscuri grave pentru sanatate. De asemenea, ucide bacteriile care cauzeaza ulcere, infectii ale gatului, infectii ale tractului urinar, pneumonie si gonoree. In cele din urma, uleiul de cocos este, de asemenea, eficient in eliminarea ciupercilor si a infectilor care provoaca ciuperca piciorului de atlet, afte si eruptii cutanate.