Cum sa previi o infectie urinara
In urma cu ceva timp ai facut pentru prima data o infectie urinara? De atunci aceasta afectiune recideveaza fara sa o poti contra? Afla acum raspunsul la intrebarea ta!
Ce este infectia urinara?
Infectia urinara este o afectiune frecventa a femeilor tinere, active sexual. Din cauza anotomiei aparatului genito-urinar cu uretra mai scurta decat a barbatilor si cu orificiul urinar in aproprierea vulvei si a anusului, germenii pot urca usor in tractul urinar feminim. Acest lucru este favorizat de miscarile din cursul actului sexual, ce “imping” microbii in interiorul cailor urinare. Alte situatii ce favorizeaza aparitia infectiei sunt constipatia, sedentarismul si hidratarea necorespunzatoare a organismului.
Atentie la infectii!
De obicei, germenii se localizeaza in vezica urinara (apare astefel inflamatia sau cistita) si provoaca simptome ca usturime la urinat si senzatie de mictiune imperioasa. Examenul urinii pune in evidenta prezenta germenilor. Tratamentul se face cu antibiotice uzuale timp de 1-3 zile.
Pazeste-te de microbi!
Daca aceste simptome apar doar in urma contactului sexual, este posibil ca medicul sa-ti recomande sa iei cate o doza de antibiotic in scop profilactic inaintea actului. Atunci cand infectia se manifesta si prin febra, friosoane, dureri lombare, alterarea starii generale, inseamna ca microbii au colonizat tractul urinar superior, existand pericolul afectarii rinichilor. Tratementul se face doar in urma efectuarii uroculturii pentru stabilirea sensibilitatii germenilor la antibiotice si este de obicei administrat injectabil.
Masuri de prevenire:
* Urineaza intotdeauna dupa ce ai avut contactul sexual; combate constipatia si sedentarismul;
* Programeaza-te pentru investigatii amanuntite, inclusiv o ecografie, pentru a stabili daca suferi si de alta afectiune care favorizeaza aparitia infectiilor (litiaza, malformatii ale tracului orinar);
* Nu lua antibiotice din proprie initiativa, ci doar la recomandarea medicului.