La 20, 30 dar si la 40, femeile trebuie sa aleaga cu atentie contraceptivele cele mai potrivite pentru sanatatea lor.
Orice metoda contraceptiva e mai buna decat lipsa oricarei masuri de precautie privind sarcinile nedorite. La ora actuala, pentru unele tipuri de contraceptie exista numeroase variante, asa ca fara ajutorul unui medic iti va fi greu sa alegi ce ti se potriveste. Dar inainte de a inghiti prima pilula contraceptiva , gandeste-te la consecintele pe care ar putea sa le aiba corpul tau (retentii hidrice, dureri de cap, ca sa nu mai vorbin de riscul de a face tromboflebita, o criza anginoasa ori chiar un accident vasculat cerebral). Doar o analiza amanuntita si atenta asupra organismului tau si sfatul unui specialist in planificare familiala iti pot reduce la minimum riscurile!
Contraceptie pe alese – Invata sa-ti menajezi sanatatea
Da, stim ca e mai usor, mai rapid si, de ce sa nu recunoastem, chiar mai putin stanjenitor sa “intrebi o prietena”, sa iei de la farmacie primele pilule contraceptionale pe care ti le ofera amabila farmacista sau…chiar sa speri ca partenerul tau va accepta sa foloseasca prezervativul, ori macar sa se retraga “la timp”. Intreba-ti medicul de familie sau ginecologul despre optiunile tale contraceptive sau mai bine adreseaza-te direct unui centru de planning familial. La prima vizita, vei fi intrebata despre afectiunile tale si ale rudelor de sange (diabet zaharat, varice, afectiuni cardiovasculare, tulburari de coagulare a sangelui etc.), ti se vor recolta probe pentru analize si vei primi informatii legate de posibilitatile particulare de contraceptie eficienta. La cea de-a doua vizita vei afla ce optiuni concrete ai si vei fi ajutata sa alegi. Daca ai un partener stabil, puteti veni impreuna la aceasta a doua intrevedere cu medicul. Veti afla ca exista metode contraceptive naturale (va implica obligatoriu pe amandoi) si “artificiale”, care sunt de mai multe tipuri: de bariera, hormonale, definitive.
Metodele “artificiale” sunt cai temporare de bariera. Constau in folosirea unui prezervativ, la fiecare contact sexual sau o diafragma, astfel spermatozoizii sunt opriti sa intre in uter. Exista prezervative feminine, care se introduc in vagin inainte de penetrare. Diafragma este ca e membrana de latex, care se introduce pe colul uterin, dar se alege in functie de dimensiuni, asa ca ai nevoie de un control ginecologic. Avantajul este ca sunt foarte eficiente, sunt singurele care te ajuta sa te feresti de bolile cu transmitere sexuala, daca sunt folosite corect. Diafragma scade riscul de a face rana pe col pentru ca protejeaza mucoasa de micile leziuni din timpul contactelor sexuale. Dezavantajul este ca latexul sau spermicidele cu care sunt impregnate pot provoca alergii la unele persoane. Atentie! Diafragma nu te fereste de bolile cu transmitere sexuala.
Varianta hormonala consta in administrarea anumitor concentratii de hormoni sexuali feminini, fie oral, fie pe alte cai (intravaginal, prin injectii). Unele contin doar o substanta asemanatoare cu progesteronul, iar altele combina progestativ cu estrogeni, in diferite doze. Aceste tipuri inhiba eliberarea de ovule din ovare si ingreuneaza patrunderea spermatozoizilor din vagin in uter. Pentru a fi eficiente, trebuie administrate zilnic la aceeasi ora.
Pilula S.O.S este o solutie de “urgenta” daca ai avut un contact neprotejat. Pilula de a doua zi are rolul de a bloca ovulatia si implantarea ovulului fecundat in uter. Se foloseste in situatie extreme si de doua ori pe an, datorita concentratiei mare de hormoni. Este necesara administrarea in maxim 72 de ore de la contact, dar eficienta este maxima in primele 24 de ore.
Steriletul este o varianta clasica ce consta intr-o mica sarmulita intortocheata confectionata din anumite metale, precum cupru, argint sau materiale sintetice speciale, introdusa in uter pentru o perioada de cativa ani. Implantarea steriletului de face de catre medicul specialist ginecolog.
Suprimarea canalelor este o metoda permanenta de sterilizare chirurgicala, atat pentru femei cat si pentru barbati. Aceasta metoda nu afecteaza secretiile hormonale, libidoul sau capacitatea de a avea orgasm, dar daca te razgandesti, sunt sanse foarte mici, printr-o noua interventie chirurgicala sa se reuseasca.