O piscina eleganta si bine echipata nu valoreaza prea mult fara un sistem de filtrare si dezinfectare eficient. Alegeti aparatele si produsele optime, de ultima generatie.
Calitatea apei este vitala, pentru sanatatea utilizatorilor, mai ales pentru copii sau persoane cu afectiuni (respiratorii, de piele). Pentru un sistem de intretinere eficient, se recomanda consultarea usor specialisti reputati in domeniu, dar sunt de retinut cateva principii de baza. Sistemul de recilculare este compus in principal din pompa (motorul sistemului) care recilcura apa de 3-4 ori pe zi si cu ajutorul gurilor de absorbtie/skimmere. Dispozitivele de filtrare se fac cu clor, nisip cuartos, tehnologie de electroliza a sarii din apa, ceramica sau metale speciale – argint, cupru.
Indiferent de tehnologia de dezinfectare, principalul criteriu de dozare/reglare este nivelul pH-ului. Valorile tolerate ar fi intre 7 si 7,5 (cele sub 7 indica aciditate si potential coroziv ridicat in special pentru instalatii, iar cele peste 7,5 indica acalinitate si risc de depuneri de calcar pe pereti si in instalatii, iar eficienta dezinfectarii prin clorinare scade accentuat). Cea mai ieftina metoda de dezinfectare ramane cea cu ajutorul pastilelor de clor, iar variantele de ultima generatie includ tehnologiile de electroliza a sarii din apa piscinei (concentratie redusa), prin care se produce “clor bio”, care se dizolva foarte rapid in apa, nu irita ochii, dar e destul de coroziv. Pentru a capta impuritatiile nedorite de dimensiuni mari cum ar fi frunze sau petale, echipati-va cu un aspirator de piscina, de preferat cu acumulator.
Pentru dozare optima se foloseste un sistem automat, cu microprocesor, care controleaza liber si automat concentratia de clor liber. Daca se depaseste valoarea setata, aparatul porneste automat dozarea clorului.
Evitarea efectului de colmatare se face cu ajutorul robotului de bazin. Acesta creaza un vartej puternic de apa in filtru, iar particulele de praf raman in suspensie.