Ghid de ingrijire pentru tenul matur
Este o realitate dura, dar tenul matur se lupta atat cu diverse probleme specifice varstei, dar si cu incorfortabilele riduri de expresie. Unul dintre motivele care genereaza probleme la nivelul pielii este statusul hormonal, dar si modernul inamic – stresul, care sporeste nivelul hormonal. Un nivel variabil al esterogenilor sau cresterea hormonilor androgeni stimuleaza activitatea glandelor sebacee ce provoaca o explozie de leziuni acnei-forme. Remediile actuale permit o ingrijire profunda a pielii, cu tehnologii si ingridiente cu valente multiple: mentinerea unui tonus optim al pielii, hidratarea si stergerea ridurilor, toate in acelasi timp. Asa ca atunci cand ai dubii in ce produse sa investesti, nu ezita sa ceri ajutorul specialistului sau citeste acest articol pentru a fi sigura ca faci cea mai buna alegere.
Remedii in propriul camin
Un ritual de ingrijire temeinic si eficient trebuie sa combata principalele cauze ce pot determina aparitia acneei: poti obturati de sebum, detritusul celular (ramasitele unei celule) si inflamatiile specifice bacteriei ce provoaca acneea.
Pe langa tratamentele punctuale, adresate adolescentilor – create pentru un tip de piele mai gras – exista anumite solutii destinate tenului matur (peste 30 de ani) de care trebuie sa tii cont. Alege produsele speciale care contin formule specifice ce trateaza aceneea si diminueaza semnele de imbatranire. Cauta in produsele cosmetice ingrediente precum:
- acidul salicilic este indicat pentru deschiderea porilor si ofera tenului catifelare datorita indepartarii celulelor moarte de la suprafata pielii.
- retinoizii (retinol – derivat al vitaminei A) cu efect antiacneic reduc ridurile fine, dar si petele cauzate de soare prin normalizarea activitatii celulare.
- emolientii si antiinflamatorii stimuleaza hidratarea, iar ceaiul verde sau alantoina reduc inflamatiile la nivelul pielii.
Respecta urmatorii pasi pentru a reduce leziunile provocate de acnee si pentru a preveni aparitia altora:
DIMINEATA
Curatare delicata: Alege un produs de spalare ce contine acid salicilic, acesta patrunde in pori si regleaza activitatea celulara. Este recomandat sa eviti produsele ce contin alcool in compozitie, asa ca nu neglija sa citesti eticheta cu atentie! Exfoliantii de tip gomaj forteaza pielea sa produca sebum in exces.
Pe zonele vizate folositi, prin tamponare, un produs corector, care contine acid salicilic sau benzoil peroxil pentru a distruge bacterii. Daca o anumita portiune este afectata de acnee (de exemplu barbia), atunci cel mai indicat este sa aplici tratamentul pe intreaga suprafata a acesteia pentru preveni.
Daca ai tenul uscat, e preferabil sa folosesti un produs hidratant cu factor de protectie SPF15 sau mai mare. Pentru un dublu beneficiu, alege unul care sa contina hidroxiacizi alfa, ca adicul glicolic, nu doar ca va lupta impotriva acneei, dar va lasa pielea catifelata si neteda. Este important ca persoanele cu tenul gras sa foloseasca un fotoprotector oil-free. Razele UV ingroasa stratul superior al pielii, ceea ce poate bloca porii si poate provoca aparitia acneei.
SEARA
Indeparteaza machiajul cu un produs demachiant bland. Atentie: pentru a putea aplica fara riscuri orice fel de textura exfolianta pielea trebuie sa fie perfect curata!
Aplica o crema cu retinol. Acest ingredient si-a castigat popularitatea, intai de toate, prin proprietatilesale exfoliante, iar mai apoi s-a fructificat rolul sau ca tratament de baza impotriva ridurilor. Retinoizii ajuta la tratarea mai multor forme de acnee, dar cel mai indicat este sa consulti un medic specialist si pentru a stabili un tratament adecvat.
Cat cere pielea! Hidrateaza generos pentru a nu crea mediul propice deshidratarii. Aplica punctual, in zonele afectate produse emoliente.