Zgomotul cotidian este adesea atât de prezent pentru noi încât nu îl mai observăm. Este important să recurgi la protejarea sistemului auditiv cu căști antifonice și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Cine nu și-ar dori să se trezească dimineața cu ciripitul păsărilor, cu mirosul de cafea și cu razele de soare mângâind pielea?
În multe locuri, totuși, zgomotul străzii din afara ferestrei și un ceas cu alarmă strident sunt realitatea dimineții. În orașele mari, în special, ești expus la multe surse de zgomot în fiecare zi care îți pun nervii la încercare și, mai ales, urechile la risc.
Zgomotul a devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi și, pe termen lung, nu numai că afectează auzul, dar duce și la neatenție și stres la toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, zgomotul de zi cu zi este adesea atât de prezent, încât nu îl mai observăm.
Dar odată ce ești conștient de efectul pe care îl poate cauza, există anumite lucruri pe care le poți face singur pentru a reduce zgomotul pentru tine și pentru familia ta și mai mult decât atât, pentru a crea o atmosferă mai plăcută.
Protejarea sistemului auditiv cu căști antifonice
Căștile antifonice au cel puțin un microfon în exterior care preia zgomotul din lumea exterioară. Acest lucru este important pentru ca dispozitivele să poată genera anti-zgomotul corespunzător în pasul următor. După cum se știe, sunetul călătorește în valuri.
Căștile analizează aceste unde în câteva fracțiuni de secundă și generează exact valul opus. Se ajunge inevitabil la concluzia că urechea trebuie acum să absoarbă și să proceseze o undă sonoră suplimentară. Apare întrebarea: „Nu este asta periculos sau mai tare pentru ureche?” Nu, desigur că nu este așa.
În cele din urmă, două unde sonore ajung la ureche, dar ambele unde se anulează reciproc și, cel puțin teoretic, nu mai ajunge zgomotul la nivelul auricularului. Din motive de claritate, zgomotul de fundal din exterior este afișat în albastru, iar unda sonoră de contracarare în verde.
Zgomotul și pierderea auzului indusă de zgomot, reprezintă un risc serios pentru sănătate și în industria construcțiilor. Lucrătorii din construcții sunt adesea expuși la zgomot și puține meserii sunt scutite de zgomotul excesiv în timpul orelor de lucru.
Pierderea auzului indusă de zgomot este graduală și cumulativă. Cu cât expunerea este mai lungă, cu atât zgomotul este mai puternic și cu cât lucrătorul este mai aproape de sursa zgomotului, cu atât mai probabil va suferi de pierderea auzului.
Toți sunt factori care, printre altele, contribuie la o problemă cronică inutilă și care poate fi prevenită. Cronic deoarece auzul nu se poate regenera după o pierdere a auzului indusă de zgomot. Ce trebuie făcut pentru a reduce pierderea auzului indusă de zgomot la muncitorii din construcții?
Căști antifonice – protecție auditivă pentru muncitorii din construcții
Se recomandă purtarea dopurilor pentru urechi cu un nivel de sunet de 85 dB și protecție profesională pentru auz peste 85 dB. Șantierele sunt locuri zgomotoase. Camioane, ciocane pneumatice, mașini uriașe – toate acestea sunt zgomotoase.
Nivelurile extreme de zgomot peste 110 dB pot apărea în orice moment, în mod neașteptat și pentru perioade scurte. Așa că un lucru pe care îl pot face antreprenorii, este să recurgă la protejarea sistemului auditiv cu căști de protecție audio.
De fapt, legea cere companiilor să ofere o protecție adecvată a auzului atunci când zgomotul depășește limita medie de opt ore ponderată, de 85 dB. Problema este că mulți muncitori din construcții nu poartă protecția auditivă oferită de angajator sau o poartă incorect.
Controlul impactului zgomotului asupra sănătății la adulți este una dintre sarcinile importante ale fiecăruia și ale fiecărei întreprinderi ale cărei activități sunt legate de funcționarea echipamentelor. Lucrătorii din construcții, lucrătorii din zonele industriale, operatorii de echipamente trebuie să reducă nivelul sonor la locul de muncă.
În caz contrar, după 2-3 ani de muncă, o persoană pierde până la 40% din acuitatea auzului, iar după 10 ani, are șanse să devină surd din cauza expunerii constante la sunete puternice. Prin urmare, regulile de organizare a muncii la întreprinderi obligă managerii să monitorizeze respectarea protecției auditive împotriva zgomotului.
Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au început să apară diverse instrumente active de reducere a zgomotului. De exemplu, au fost dezvoltate căști active în care sunetele de anumite frecvențe sunt șterse selectiv. Muncitorul aude voci care i se adresează, dar nu aude sunetul mașinii. În cele mai multe cazuri, este suficient să folosești echipament individual de protecție standard.
Protecția auzului împotriva zgomotului este un pas important în crearea unui mediu de lucru confortabil. Poți folosi diverse produse antizgomot, dar trebuie să verifici aplicabilitatea acestora în zona care te interesează. Folosind instrumente de lucru eficiente, obții un nivel ridicat de siguranță pentru angajați, un risc scăzut de rănire sau o deteriorare treptată a sănătății unui angajat din industrie.
De ce sunt recomandate căști antifonice adulți?
Căștile pentru protejarea sistemului auditiv sunt, în general, recomandate pentru utilizare și în călătorii lungi. Un tipic obișnuit este un bărbat de vârstă mijlocie bine îmbrăcat în clasa business într-un avion. Poate că ai zburat rar în scop de afaceri, dar se poate spune cu siguranță că în clasa economică pe zborurile internaționale, cu siguranță câteva persoane poartă căști antifonice adulți pe cap imediat după decolare.
Fie un avion sau fie un tren este departe de a fi singurul motiv pentru a folosi căști de anulare a zgomotului. Nu poate fi mai puțin zgomotos în metrou, sau pe o stradă aglomerată a orașului. Este dificil să asculți muzică, ignorând zgomotul mașinilor care trec pe acolo.
O poveste și mai interesantă este utilizarea unor astfel de căști în interior. Acasă, poți asculta muzică fără să auzi televizorul care funcționează, iar la birou, zgomotul din jur, pentru a lucra calm și concentrat în liniște și confort.
Căștile cu anulare pasivă a zgomotului elimină zgomotul exterior pur și simplu prin designul lor. Este cazul căștilor intraauriculare, care se conectează la canalul urechii și astfel îl etanșează, și al căștilor supra ear, care închid complet urechea.
Căștile cu anulare activă a zgomotului, protejează zgomotul ambiental folosind microfoane și undele anti-sunete generate artificial. Această tehnică este cea mai eficientă în comparație cu anularea pasivă a zgomotului. Modul de transparență, pe de altă parte, permite zgomotul din exterior.