Un contact grill este o alternativă cu fum redus la grătarele cu cărbune sau pe gaz. Acesta funcționează cu curent electric și este potrivit pentru utilizare în interior. Pe lângă grătarele de suprafață, există și contact grill. Au două plăci de grătar pliabile și gătesc mâncarea pe ambele părți în același timp.
Pe lângă grătarul cărnii, peștelui sau legumelor, un contact grill horeca poate fi folosit de minune pentru a pregăti sandvișuri sau panini și pentru a pregăti o friptură aurie pe ambele părți. Unele aparate pot fi folosite și pentru a prăji ouăle și a face vafe maro, delicioase. Acest lucru face ca un contact grill profesional să fie un polivalent. La achiziționarea unui contact grill sunt importante diverse aspecte. Dacă vrei să cumperi unul, trebuie să afli cum să prepari mâncăruri delicioase și sănătoase la el.
Utilizarea contactului grill în bucătăriile profesionale
Un contact grill profesional poate fi utilizat și în domeniul HoReCa pentru a prepara carne, pește, legume sau panini, dar și alte alimente. Este acționat electric și gătește alimentele pe ambele părți. Carnea, peștele, legumele sau panini pot fi preparate peste tot, crocante și sărace în grăsimi.
Un astfel de aparat de bucătărie profesional se încălzește rapid, nu afumă, iar preparatele sunt sănătoase și cu conținut scăzut de grăsimi. Gama de feluri de mâncare care pot fi preparate uniform și ușor între cele două plăci metalice ale dispozitivului, variază de la sandvișuri crocante și umplute până la somon fraged, perfect gătit și legume rumenite la grătar.
Excesul de grăsime se scurge pur și simplu pe caneluri și mâncarea capătă modelul tipic de grătar. Acest lucru conferă unui sandviș cu mac și brânză sau unui panini italian aspectul și consistența perfectă: crocant la exterior și moale la interior. Un contact grill este, prin urmare, prima alegere pentru domeniul HoReCa.
Cum să prepari mâncăruri la contact grill?
Fripturi, burgeri și cârnați. Un alt avantaj al unui contact grill profesional este capacitatea de a găti carnea perfect. Fripturile rămân suculente și fragede pe interior, la fel ca și burgerii. Deoarece nimic nu se lipește de suprafețele acoperite ale plăcilor grătarului, chiar și alimentele care se dezintegrează ușor pot fi preparate cu ușurință cu un contact grill.
La pui și pește, de exemplu, pielița nu se arde și, prin urmare, nu se desprinde de carne. Cârnații la grătar își păstrează suculența în interior, iar chiftelele vegetariene își păstrează forma. De asemenea, poți prepara chiftele de quinoa pe contact grill.
Contact grill pentru legume. Legumele pot fi preparate deosebit de ușor cu un contact grill. Datorită căldurii, chiar și soiurile tari, cum ar fi cartofii sau morcovii, devin moi fără a se arde pe exterior. Cel mai bine este să marinezi ardeii, dovleceii, feniculul, porumbul sau fasolea peste noapte și să le pui în interiorul grătarului de contact a doua zi, până se rumenesc.
Cu legume delicioase și pește sau carne cu conținut scăzut de grăsimi, îți poți bucura clienții cu mâncăruri rapide și cu conținut scăzut de grăsimi. Indiferent dacă sunt sandvișuri, legume prăjite, carne sau fructe de mare – totul este posibil. Tot ce ai nevoie este un contact grill profesional și rețete potrivite pentru succesul garantat.
Pentru a te asigura că alimentele preparate la contact grill au succes, trebuie să ungi ușor suprafețele grătarului înainte de fiecare utilizare și să elimini excesul de ulei după încălzire. Preîncălzește grătarul la temperatura recomandată pentru mâncarea care se face la grătar: panini sunt gătiți la aproximativ 100 de grade, carnea la peste 200 și peștele la aproximativ 175 de grade. De obicei, poți găsi informații detaliate în instrucțiunile de utilizare.
Contact grill profesional
Un contact grill profesional diferă de modelele de uz casnic în ceea ce privește posibilitățile de utilizare. Carnea la grătar, peștele sau legumele și coacerea panini sau sandvișurile fac parte din gama standard a unui contact grill. Modelele profesionale oferă mai multe:
- Funcția grătar de masa: Multe dispozitive se deschid la 180 de grade. Datorită acestui lucru, este posibil să desfaci complet contact grill-ul și să-l utilizezi ca grătar de masă. Aceasta înseamnă clienți mulțumiți rapid și ușor sau familia și prietenii în bucătăria de acasă, indiferent de vreme.
- Funcția cuptor: Pentru a putea folosi dispozitivul ca un cuptor mic cu căldură superioară și inferioară, acesta are un capac reglabil pe înălțime și blocabil pentru a gratina pâinea prăjită sau alte feluri de mâncare cu brânză. În același timp, un capac reglabil pe înălțime, facilitează prepararea de panini și sandvișuri. Datorită reglării înălțimii, alimentele delicate la grătar nu sunt strânse împreună.
- Unele modele de contact grill profesionale au mai multe niveluri de temperatură: Un nivel standard de temperatură nu este potrivit pentru toate alimentele preparate la grătar. Cu toate acestea, trei sau mai multe niveluri de temperatură sunt mai bune decât unul fix. Cu toate acestea, cel mai bine este să alegi un model cu reglare continuă a temperaturii. Temperatura potrivită poate fi selectată pentru fiecare produs care urmează să fie preparat la grătar și toate felurile de mâncare pot fi preparate individual.
Este important să acorzi atenție temperaturii minime și maxime atunci când alegi un produs pentru afacerea ta. Temperatura minimă variază între 150 și 220 de grade Celsius. Temperatura maximă este de obicei între 250 și 270 de grade Celsius. Cu cât intervalul dintre temperaturile minime și maxime este mai mare, cu atât un contact grill HoReCa poate fi utilizat mai versatil.
Dacă dorești să prepari carne la grătar, trebuie să alegi temperatura maximă. Dacă dispozitivul urmează să fie folosit în principal pentru gratinarea sau gătirea delicată a legumelor, accentul trebuie pus pe o temperatură minimă, suficient de scăzută.