Studierea acasa are avantajele sale, esti intr-un mediu confortabil, cu presiune scazuta. Cu toate acestea, exista cateva motive pentru care poate fi dificil sa studiezi acasa, multe distrageri in jur pot perturba concentrarea.
Procrastinarea, amanarea unei actiuni, si distragerea atentiei pot impiedica sa realizezi ceea ce trebuie sa faci. Vizionatul la televizor, somnul, timpul petrecut pe retelele sociale sau alte activitati, poate chiar curatarea camerei, sunt mari ucigase ale productivitatii care te indeparteaza de obiectivul tau de a studia sau de a finaliza o anumita sarcina.
Din fericire, exista cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a te ajuta sa fii mai productiv.
Iata 8 moduri care te ajuta sa ramai concentrat si sa faci mai multe atunci cand studiati acasa.
1. Incearca studiul activ
Studierea activa consta in a-ti pune intrebari simple inainte, in timpul si dupa timpul de studiu. Acest lucru nu numai ca te ajuta sa indrumi sesiunea de studiu, dar te ajuta sa te menti pe drumul cel bun si sa reflectezi la modul de imbunatatire pentru urmatoarea sesiune de studiu.
Intrebari pe care ti le poti pune inainte de a studia:
Ce urmeaza sa invat?
Ce stiu deja despre acest subiect?
Intrebari pe care ti le poti pune in timp ce studiezi:
Cum se incadreaza aceste informatii intr-o imagine de ansamblu?
Inteleg ce tocmai am citit?
Pot sa-l parafrazez?
Exista cuvinte sau idei cheie pe care trebuie sa le notez? De ce sunt importante aceste cuvinte si idei?
Intrebari pe care ti le poti pune dupa ce studiezi:
Ce concluzie pot lua de la aceasta sesiune de studiu?
De ce am nevoie pentru a revizui sau a invata data viitoare?
2. Baga un somn bun
Studentii de toate varstele ar trebui sa doarma cel putin opt ore in fiecare noapte de scoala. Este cel mai bun mod de a te asigura ca ai creierul reimprospatat si este gata sa proceseze toate informatiile invatate in timpul zilei. Poate fi tentant sa stai pana tarziu, dar este mai benefic sa te odihnesti suficient.
Un somn profund de noapte este deosebit de important, mai ales dinaintea unui test, te face mai focusat si imbunatateste memoria pentru materialul testat, ducand la rezultate mai bune.
3. Studiaza la momentul potrivit
Fiecare student are propriile sale maxime si minime zilnice. Unii oameni sunt pasari de noapte, in timp ce unii oameni prefera dimineata. Profita de timpul din zi in care te simti cel mai productiv si nu incerca sa fortezi puterea cerebrala. Incerca sa inveti cand ai dispozitie si te poti concentra, astfel incat sa poti procesa si pastra informatiile pe care le studiezi.
4. O zona de studiu desemnata
Fie ca este vorba de masa din bucatarie sau de biroul din dormitor, creaza o zona de studiu desemnata. Incearca sa pastrezi patul pentru dormit si evita sa studiezi in el, foarte usor poti sa tragi un pui de somn, in acest fel. Cel mai important, mentine spatiul de studiu curat si organizat, astfel incat sa te poti axa mai mult timp pe studiu, fara a te mai distrage ca nu gasesti diverse lucruri.
5. Mananca corect
Nu uita sa mananci! Corpul tau si creierul tau au nevoie de combustibil pentru a te mentine in forma. In plus, este dificil sa te concentrezi cand stomacul iti ghioraie. Gustarile sanatoase in timp ce studiezi, pregatite in avans, vor ajuta sa te poti concentra pe ce ai de facut, fara a fi departe de munca sau distras.
6. Elimina treburile care tin de casa
Treburile zilnice nu au ce cauta in programul de studiu, asa ca evita intreruperile pentru o lista de sarcini neterminate. Eliminarea treburilor din calea ta face mult mai usoara concentrarea, in plus, astepti cu nerabdare sa te relaxezi, atunci cand timpul de studiu s-a terminat, decat sa te gandesti ca sunt treburi nefinalizate.
7. Creaza un program
Crearea unui orar te ajuta sa iti organizezi timpul, sa programezi pauzele si este utila mai ales atunci cand ai mai multe materii de studiat. Scrie programul, astfel incat sa il poti tine minte si sa il consulti des. Stabileste limite rezonabile pentru timpul petrecut studiind in fiecare zi si imparte sesiunea de studiu in bucati de timp gestionabile.
8. Utilizeaza un cronometru
Foloseste un cronometru pentru a tine evidenta timpului si pentru a te asigura ca respecti orarul pe care l-ai creat. Setarea unui cronometru te ajuta sa te concentrezi asupra sarcinii, sa te angajezi intr-o activitate pana cand temporizatorul se opreste si te ajuta sa te mentii pe drumul cel bun pentru a acoperi tot materialul de care ai nevoie. Mai presus de orice, te ajuta sa mentii timpul de pauza fara culpabilitate, pentru ca l-ai castigat.
Desi pare convenabil, studierea acasa poate fi dificila – amanarea si distragerea intervin cu usurinta. Dar, cu un pic de planificare si organizare, poate fi un loc eficient si confortabil de studiu. Incearca cateva dintre aceste sfaturi pentru a te ajuta sa ramai concentrat si mai eficient cu timpul de studiu acasa.