Multi oameni cred ca pentru a fi sanatosi este dificil si implica luni de dieta impreuna cu ore petrecute in sala de fitness. Totusi, acest lucru nu este adevarat. Prin controlul activitatilor zilnice si prin respectarea unor puncte esentiale, oricine poate ramane sanatos si in forma.
O dieta sanatoasa
Bea cat mai multa apa. Persoanele adulte ar trebui sa bea 2-3 litri de apa pe zi, in timp ce copiii ar trebui sa bea 1-2 litri (sau aproximativ cinci pahare de 200 ml), fara ceai sau cafea. Apa pastreaza corpul la o temperatura optima, elimina toxinele, curata pielea, ajuta rinichii, ajuta la controlul apetitul si ne mentine energizati.
Puteti incerca sa beti apa cu zeama de lamaie pentru a avea gust.
Nu sariti peste micul dejun. Un mic dejun usor si sanatos este suficient pentru a-ti asigura energia pe tot parcursul zilei. Daca prima masa de dimineata este alcatuita din proteine slabe si cereale integrale, atunci nu se va mai simti nevoia pentru masa de pranz. Cercetarile arata ca cei care ignora micul dejun mananca mai mult! Deci, pentru a reduce pofta, nu treceti peste prima masa a zilei.
Alegeti oua, fructe, lapte degresat, suc proaspat de portocale, ceai in loc de gogosi cu cafea. Cu cat este mai sanatos micul dejun, cu atat mai energizat vei fi pe parcursul zilei si cu atat mai mult senzatia de pranz va aparea mai tarziu.
Alegeti pe parcursul zilei un meniu format din legumele, proteine slabe, lactate cu continut scazut de grasimi si fructele. Odata ce s-a stabilit un model constant de alimentatie, corpul dumneavoastra se va simti mai confortabil. Amintiti-va ca nu toate grasimile sunt rele, grasimile bune pot fi gasite in somon, ton, avocado, nuci si ulei de masline, esentiale pentru o dieta echilibrata.
Ia cina la momentul potrivit, intre orele 17:00 si 20:00, deoarece este un moment bun pentru a digera usor. Evitati gustarile tarzii de noapte, va pot perturba somnul si va umple cu calorii inutile. Daca aveti nevoie de gustari la miezul noptii, alegerile potrivite sunt nucile, semintele, fructele si legumele nesarate.
Gustarile nu sunt daunatoare daca sunt alese corect, dar totul trebuie sa fie cu moderatie.
Un plan de exercitii
Exercitiile fizice au o serie de beneficii pentru corpul si mintea ta. Chiar si mersul pe jos timp de 20-30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana imbunatateste sistemul imunitar prin cresterea anticorpilor si te ajuta sa pierzi in greutate. Miscarea si un stil de viata activ te ajuta sa ai o sanatate cardiovasculara buna si scade riscul de Alzheimer.
Este important sa ai o greutate corespunzatoare, sa putem functiona normal. Persoanele cu o greutate supraponderala sufera de probleme de sanatate precum: ficat gras, hipertensiune, artrita si multe altele.
Incercati sa alegeti o activitate care sa va puna toti muschii in miscare si care sa va stimuleze continuu.
Sanatatea implica si o stare emotionala echilibrata, asa ca incearca sa te concentrezi pe lucrurile bune si pozitive din viata ta.
Gandeste pozitiv. Este uimitor cat de multa putere au mintile asupra vietii noastre. O simpla intorsatura pozitiva a unei situatii poate transforma un obstacol intr-o oportunitate.
Renuntarea la obiceiurile nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, mancarea nepotrivita este dificil pentru oricine, dar lupta cu oboseala, raceala, infectiile sau alte efecte ale sistemului imunitar slabit va pot incuraja sa invingeti.
Gestionati stresul. Cand stresul preia viata noastra, totul se destrama, mintile se aglomereaza si relatiile noastre devin tensionate. Un mod sanatos de gestionare a stresului este yoga. Daca nu va incanta, ce ziceti de meditatie? Stati pur si simplu cate zece minute pe zi relaxat si concentrat la respiratie.
Mentineti igiena personala. Spalati-va ori de cate ori puteti mainile, mai ales dupa ce ati fost la baie , germenii se pot raspandi cat ai clipi. Folositi pentru gura, atat pasta de dinti cat si ata dentara pentru a elimina particulele de hrana depuse printre dinti. Un control stomatologic anual este obligatoriu.