Restaurantele reprezentative pentru prepararea acestui mult iubit fel de mâncare, au nevoie de un cuptor pizza special. În decursul anilor, cuptoarele de pizza s-au dezvoltat, ajungând să aibă tehnologii inovative și facilități pentru a ușura munca bucătarilor și pentru o preparare corectă, uniformă și rapidă a pizzei.
În urmă cu mulți ani, cuptoarele de pizza erau construite din anumite materiale, precum cărămida pentru a fi durabile, iar acestea erau alimentate cu ajutorul lemnului, pentru coacerea cât mai tradițională a acesteia. Istoria cuptorului de pizza este una remarcabilă și inspirând oamenii în continuare.
În zilele noastre, cu dezvoltarea tehnologiei au fost inovate și cuptoarele de pizza, acestea beneficiind de tehnologii și de facilități impresionante care fac procesul de gătire a preparatului mult mai rapid și eficient pentru bucătar.
Cu dezvoltarea cuptoarelor de pizza au apărut inovații, precum stabilirea unei temperaturi. Astfel că poți să setezi o temperatură optimă pentru preparat, în așa fel încât acesta să fie realizat corespunzător.
Funcțiile de coacere sunt un avantaj enorm pentru bucătar, acesta putând controla fiecare detaliu al cuptorului pentru ca preparatul să iasă perfect pentru servire. Cuptorul beneficiază și de o instalație pentru a controla umiditatea, astfel încât umplutura să iasă potrivit și crusta să fie crocantă.
Istoria cuptorului pentru pizza
Istoria cuptorului pentru prepararea pizzei ia naștere în antichitate, iar această istorie se leagă de cuptoarele care erau folosite pentru coacere produselor de patiserie la aceea vreme. Cuptoarele de pizza au evoluat deodată cu preparatul în sine, acestea fiind strâns legate.
Primele culturi care au testat și folosit cuptorul au fost cele mesopotamiene și egiptene pentru a putea coace produsele alimentare. Cuptorul era unul divers chiar și pentru aceea vreme, acesta putea coace alimente, însă era folosit adeseori pentru coacerea pâini.
Iar, sursele de energie care erau folosite pentru acesta era lemnul sau cărbunele, iar acum cu ajutorul tehnologiei beneficiem de mai multe surse de energie pe care le putem folosi. Acestea erau realizate doar din cărămizi, fiind un material puternic care era greu de distrus și care să fie rezistent temperaturii mari pentru coacere.
În regiunea mediteraneană, în special în Italia, cuptoarele destinate coacerii produselor de panificație au început să fie din ce în ce mai populare, iar astfel, a luat naștere cuptorul pentru pizza în Italia. Primul cuptor pizza care a apărut a fost în secolul XVI-lea în Napoli, acesta preparând pizza într-un mod avantajos.
Cuptorul din Napoli era construit din cărămizi refractare și avea un design special, astfel fiind mai ușor și rapid de folosit. Alimentarea lui se făcea pe bază de lemn, fiind mult mai ușor pentru pizzerie să achiziționeze lemnul.
Acesta avea o formă unică, era rotund, în așa fel încât bucătarul să poată să gătească mai multe categorii de pizza în același timp, iar acesta putea să fie rotit pentru ca temperatură să fie răspândită corespunzător tuturor preparatelor uniform.
Forma rotundă a cuptoarelor din Napoli sunt până și azi iconice și reprezentative pentru cuptoarele de pizza și bucătarii acestora. Acestea au influențat cuptoarele din întreaga lume, iar pizzele pregătite în aceste cuptoare din Napoli erau cele mai delicioase datorită tehnicii folosite.
După ce pizzeriile s-au extins în întreaga lume au apărut cuptoarele de pizza cu inovații și tehnologii. Acestea fiind cuptoare comerciale care erau concepute cu scopul de a prepara pizza la o temperatură optimă și de a le coace repede, astfel ca acestea să fie servite într-un timp cât mai scurt.
Sursele de energie fiind și ele dezvoltate, folosindu-se energia electrică și gazul ca și sursă de energie. Formele cuptoarelor fiind și ele inovative și diversificate în prezent prin facilitățile pe care producătorii cuptoarelor pot să le ofere.
Evoluția unui cuptor pizza – funcționalitate și inovații
Cu ajutorul tehnologiei și inovațiilor cu care acestea vin, funcționalitatea acestora este folosită la cote maxime pentru prepararea pizzei. Inovațiile cu care acestea vin astăzi sunt următoarele:
- Cuptoarele de pizza cu infraroșu – acestea sunt folosite pentru prepararea unei pizze perfecte, crusta fiind crocantă și interiorul bine gătit. Pizza este pregătită într-o formă optimă și rapidă față de cuptoarele tradiționale.
- Cuptoarele de pizza cu convecție – acest tip de cuptor pizza oferă coacerea mai multor pizze în același timp datorită aerului cald care circulă în interiorul acestui cuptor prin instalația de circulație a aerului. Iar, în acest fel prepararea pizzei ia mai puțin timp și coacerea mai multor pizze este permis.
- Cuptoarele de pizza cu inovații tehnologice – acestea au incorporate instalații de control dezvoltate și care au ecrane tactile pentru o folosire mai ușoară a acestora. Utilizarea lor fiind mult mai benefică și procesul de coacere desfășurându-se mult mai rapid.
- Instalații pentru controlarea temperaturii – cuptoarele avansate din zilele noastre beneficiază de instalații pentru controlul și fixarea temperaturii optime pentru coacerea pizzei. În acest fel, poți să setezi temperatura potrivită pentru prepararea mâncării și să o ajustezi în momentele necesare.
- Funcții suplimentare pentru coacere – aceste funcții sunt programabile, iar în acest fel poți să setezi timpul și temperatura pe care o vrei pentru pregătirea pizzei. Această opțiune fiind una benefică și eficientă.
- Instalații pentru verificarea umidității – există o categorie de cuptoare de pizza care folosesc și acest sistem pentru a pregăti un anumit tip de pizza și pentru ca rețeta să iasă exact cum trebuie.
- Eficacitatea energetică – unele cuptoare moderne sunt realizate pentru a reduce emisiile de carbon, astfel acestea fiind eficiente energetic.
În acest fel, istoria cuptoarelor de pizza este una iconică și fascinantă pentru pasionați și pentru bucătarii din întreaga lume care sunt iubitori de pizza.