In momentul de fata, peste 130.000 de adolescenti au participat la primul examen din viata lor, bacalaureatul, si incearca sa-si dea seama care sunt urmatorii pasi pe care ii aleg in viata lor.
Indiferent daca au obtinut notele pe care le doresc sau au nevoie, au posibilitatea sa inceapa sa-si modeleze cariera acum si sa ia pasi importanti pentru a se asigura ca isi pot indeplini aspiratiile. Pentru a face acest lucru, trebuie sa fie constienti de toate optiunile pe care le au la dispozitie.
Cele mai recente cercetari arata ca o treime din Romania de astazi sunt siguri de cariera pe care doresc sa o urmeze. Insa mai raman inca multi tineri (70%) care inca nu au o idee clara despre ceea ce ar putea face cu viata lor.
Daca ati fost buni la scoala si ati obtinut notele potrivite, sigur ati urmat cursurile universitare; daca nu, atunci probabil ati mers si v-ati angajat direct sau ati obtinut o calificare profesionala.
Termenul “profesional” inseamna, in realitate, “munca”. Deci, daca faceti o calificare profesionala, inseamna ca invatati abilitati care va vor ajuta sa obtineti si sa practicati la un loc de munca. Asta e. Invatamantul profesional nu este o alternativa “mai usoara” pentru a deveni manager, este ceva care ofera oamenilor abilitati practice si cunostintele care stau la baza necesitatii oamenilor de a intelege cum sa foloseasca aceste abilitati.
Unii oameni nu stiu ca se pot obtine calificari profesionale care vor aduce acelasi nivel ca si gradul, astfel incat oportunitatile continuu de dezvoltare personala sunt inca acolo, chiar daca nu alegeti traseul conventional.
Cu ajutorul unor cursuri de calificare profesionala sunteti mult mai asigurat sa incepe sa lucrati mai devreme, oferindu-va experienta de care aveti nevoie pentru a va sustine ceea ce invatati – si veti castiga bani in acelasi timp. Si castigul banilor nu se opreste acolo.
Cei mai bogati 25 de oameni din toate industriile si-au triplat averea din 2003 dupa ce si-au luat calificarea, ilustrand modul in care traseul poate duce la o viata de succes.
O alta greseala populara este ca rutele profesionale si academice sunt obligatorii – daca incepeti una sau cealalta, trebuie sa urmati aceeasi cale pentru lungimea carierei. Invatamantul profesional si calificarile conventionale ar trebui vazute ca fiind complementare, care nu se exclud reciproc. Un chirurg de top, care merge pe un curs pentru a obtine cele mai recente tehnici invata abilitati de invatare pe care le vor folosi in munca lor. Nu este diferit de cineva care are o calificare profesionala.
O multime de oameni inca nu cunosc o gama larga de optiuni, atat ca calificari, cat si ca ucenici, la dispozitia lor.
Invatamantul profesional este inca vazut de multi ca fiind un traseu ingust. In tara avem peste 500 de calificari diferite – si nu toate sunt pentru instalatori, coafeti si bucatari.
Nu este un secret faptul ca o concurenta din ce in ce mai mare pentru persoanele cu abilitati si experienta potrivita va ingreuna angajatorii sa gaseasca personalul potrivit pentru a-si ocupa posturile vacante.
Tinand cont de ce competente vor fi in cerere si oferind tinerilor calificari, le vor da posibilitatea de a oferi aceste abilitati, astfel putem contribui la cresterea gradului de constientizare a domeniilor in care exista cea mai mare cerere si sa incurajam tinerii sa fie mai pozitivi in privinta viitoarele lor cariere.