Diferențele între scoala privata și cea de stat: Ce trebuie să știi
Pentru copilul tău ai face tot ce este mai bun ca să îi fie bine. La fel se întâmplă și în momentul în care trebuie să-i alegi școala, care va avea un impact major asupra vieții sale de acum încolo. În acest moment intervine întrebarea: ”Scoala privata sau școală de stat?”.
Toată lumea știe despre școlile private și beneficiile ce le aduc în educația copiilor, însă diferențele față de cele de stat sunt mai mari. Chiar dacă școlile private implică costuri mai mari de întreținere a celor mici, se găsesc diverse subvenții care te pot ajuta să le oferi copiilor tăi un viitor mai bun.
Finanțările
Una dintre diferențele majore între școlile private și cele de stat este latura legată de finanțe, cheltuieli și tot ce intră în această sferă. Școlile de stat sunt finanțate de guvern și sunt gratuite pentru elevi.
Pe de altă parte, școlile private sunt finanțate prin taxe școlare plătite de către părinți. În general, școlile private sunt mai costisitoare decât cele de stat, iar costul poate varia în funcție de reputația și calitatea școlii, de profesorii care predau și de beneficiile pe care le au cei mici.
Curriculum
În general, școlile de stat urmează curriculumul impus de guvern, în timp ce școlile private au mai multă libertate în alegerea programului educațional. Într-o scoala privata curriculumul poate fi adaptat pentru a răspunde nevoilor specifice ale elevilor și include mai multe opțiuni în ceea ce privește cursurile și activitățile extracurriculare.
În cazul celor de stat, programa școlară este impusă de către Ministerul Educației, care, după cum bine știi, nu răspunde în totalitate nevoilor tinerilor actuali.
Clasele și dimensiunea grupurilor
O altă diferență între cele două tipuri de școli este dimensiunea claselor și a grupurilor de elevi. În general, școlile de stat au clase mai mari și, implicit grupuri mai mari de elevi. Numărul poate ajunge și la 35 de copii într-o clasă.
Școlile private au clase mai mici, astfel profesorii reușesc să acorde o atenție deosebită fiecărui student în parte, fapt ce duce spre excelarea celor mici în zonele de interes.
Profesorii au mai mult timp pentru a lucra cu elevii individuali și pentru a oferi asistență suplimentară, în funcție de nevoile fiecărui elev.
Experiența profesorilor din scoala privata
În general, școlile private au profesori mai experimentați și bine pregătiți decât cele de stat. Deoarece școlile private sunt selective în alegerea profesorilor, acestea au standarde mai ridicate pentru calificările și experiența acestora.
În plus, școlile private oferă adesea oportunități de formare suplimentară și dezvoltare profesională pentru profesori, pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească continuu abilitățile și performanța, adaptându-se la noile generații ce intră pe porțile școlii.
Elevii
În general, elevii din scoala privata provin din familii cu venituri substanțial mai mari decât cei din școlile de stat. Deoarece costul școlilor private poate fi mult prea costisitor, chiar imposibil pentru unele familii, acest lucru va crea o anumită diversitate socio-economică în școlile private.
În schimb, școlile de stat sunt mai accesibile pentru toate categoriile sociale, motiv pentru care există o mai mare diversitate în rândul elevilor.
Regulamente și discipline într-o scoala privata
Școlile private și cele de stat au adesea regulamente diferite și abordează disciplinele într-o manieră diferită.
De exemplu, școlile private sunt mai riguroase în aplicarea regulilor și a disciplinelor, având un set strâns de norme și o disciplină strictă.
În schimb, o scoala privata impune reguli flexibile și va aborda disciplina mai liber, oferind mai multă autonomie elevilor. Desigur, acest lucru nu este o regulă.
Educația este un aspect important în viața copiilor și adolescenților de pretutindeni, iar alegerea unei școli potrivite este o decizie dificilă pentru părinți. În funcție de nevoile și preferințele individuale, se va opta pentru o școală privată sau o școală de stat.