Sănătate cu ajutorul apei „Sano per aqua” – această frază arată importanța pe care o are apa în terapie. Asta se știa, încă, din antichitate. În Epoca Greco-Romană, baia avea și scop terapeutic, ci nu doar de igienă corporală. Baia publică sau termală a fost înființată în Epoca Greco-Romană, care avea rolul de a-i face pe răniți să se recupereze mai repede. Baia a fost un loc special pentru curățare și relaxare, ba chiar era un loc sacru. Unele metode de fizioterapie care se aplicau atunci, se aplică și în zilele noastre.
În Epoca din Evul mediu ia naștere alt tip de terapie, baia turcească sau hammam-ul. În Epoca Modernă se redescoperă stațiunile balneare. Iar în Epoca Contemporană ia naștere, cu adevărat fizioterapia modernă.
Ce este fizioterapia și la ce te poate ajuta
Fizioterapia este un tratament terapeutic care se realizează pe baza masajului, pe baza împachetărilor cu nămol, căldură, lumină, apă, electricitate și exercițiul fizic. Acesta ajută rănile să se vindece mai repede sau dacă ai trecut printr-o operație sau accident, să te refaci mai repede.
Tratamentele folosite de fizioterapeuți sunt:
- Terapia cu exerciții fizice – se folosesc anumite exerciții pentru a putea să-ți flexibilizezi și forța corpul.
- Masajul – este pentru ameliorarea durerilor corporale sau pentru tensiunile musculare pe care le ai.
- Întărirea articulațiilor – pentru articulațiile rigide.
- Terapia manuală – aici terapeutul te masează cu mâinile pentru a manipula țesuturile și articulațiile.
- Terapia cu frig și căldură – pentru un disconfort sau o umflătură pe care o ai, se folosește acest tip de terapie.
- Electroterapia – se folosește de curenții electrici pentru reducerea durerii și pentru vindecarea rănilor.
Fizioterapia poate să trateze aceste afecțiuni:
- Leziuni;
- Paralizie cerebrală;
- Alte tipuri de leziuni;
- Artrita;
- Durerile articulare;
- Recuperarea cât mai rapidă după o operație.
Costurile pentru fizioterapie pot fi acoperite de asigurarea de sănătate prin obținerea unui bilet de la medicul de familie. Iar dacă trebuie să achiți o sumă de bani, depinde de fizioterapeut sau de câte ședințe trebuie să urmezi.
Cum să-ți menții sănătatea mentală prin fizioterapie
- Îndepărtarea simptomelor depresive – prin practicarea fizioterapiei, crește nivelul de dopamină și serotonină în corp. Aceștia influențează starea mentală și spirituală.
- Reduce stresul – fizioterapia reduce nivelul de anxietate și de stres, care duce la o stare de bine și de relaxare pentru corp. Această stare se realizează în urma exercițiilor fizice, a masajului și a streching-ului.
- Un somn liniștit – exercițiile fizice pe care le faci la fizioterapie ajută la îmbunătățirea somnului, dar și pentru o circulație bună a sângelui și metabolismul. Care rezultă într-o calitate mai bună a somnului.
- Stima de sine crește – încrederea în tine poate crește prin urmarea regulată a exercițiilor de fizioterapie, care te ajută să te simți mai bine, atât mental, cât și fizic. Ceea ce face ca stima de sine să crească.
Apelarea la un fizioterapeut este necesară în momentul în care ai trecut printr-o operație și vrei să te recuperezi, cât de repede posibil, în momentul în care ai anumite dureri, blocaje, leziuni sau chiar în momentul în care ai tulburări mentale.
Fizioterapeutul te poate ajută să-ți menții sănătatea, atât cea mentală, cât și cea fizică, prin exercițiile care ți le recomandă să le faci, masajul și alte tehnici de relaxare și de vindecare care ți le oferă. Acestea sunt create cu scopul relaxării organismului.
Această metodă de ameliorare a durerilor, blocajelor, a altor tulburări mentale sau afecțiuni se folosește, încă, din vremurile vechi. Scopul este tot același, însă, lucrul diferit este că în momentul de față, majoritatea persoanelor își permit să apeleze la un fizioterapeut. Ar fi bine dacă ai apela la fizioterapeut din timp, nu pe ultima sută de metrii pentru a avea rezultate.