De când piaţa energiei electrice a început să fi una tot mai fluctuantă şi preţurile au crescut vertiginos tot mai mulţi proprietari de sisteme fotovoltaice, care sunt teoretic independenţi energetic, îşi produc singuri energia electrică de care au nevoie şi nu o mai iau din reţea, şi-au dorit să fie prosumatori. Ți-am pregătit în acest articol informații esențiale despre intocmire dosar prosumator și beneficiile obținute în urma acestui pas.
Un prosumator este o combinaţie la nivel de cuvinte între producător şi consumator. Orice prosumator este o persoană care îndeplineşte şi rolul de consumator obişnuit, dar are şi interes profesional pentru o companie sau pentru produse şi servicii deţinute de acestea. În domeniul energiei electrice discutăm despre consumatorii care produc şi consumă energie electrică. Autoconsumă o parte din energie şi vând orice este în plus la reţea. Când nu au suficientă energie produsă cumpăra energia de la reţea, deci sunt şi producători, şi consumatori.
Ei poartă denumirea modernă de consumatori activi de energie, sunt de mai multe tipuri, rezidenţiali, cooperative energetice, comerciali, instituţii publice. Profitul obţinut de prosumatori depinde de cota de energie electrică produsă consumată de ei înşişi. Energia regenerabilă şi accesul la ea mai simplu, tehnologiile mai ieftine şi ajutorul de la stat au făcut posibilă apariţia acestor prosumatori în piaţă. Activitatea unui prosumator nu este producerea energiei electrice în mod specific, nu ai voie ca prosumator să îţi faci activitate comercială sau profesională primară din a fi prosumator.
Cum te înregistrezi şi primeşti autorizare ca să devii prosumator?
Puterea electrică instalată la prosumator trebuie să fie de cel mult 400 kW pe loc de consum, se poate vinde energie electrică doar la entităţile de pe piaţă care au încheiate contracte cu respectivul prosumator.
Primul lucru pe care îl face prosumatorul este să contacteze operatorul de distribuţie de reţea la reţeaua căruia este racordată unitatea de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie. După ce discuţi cu operatorul de distribuţie începi să aduni actele şi avizele. Obţii certificatul de urbanism de la primărie, ai nevoie de autorizaţie de construire pentru montarea panourilor pe acoperişul clădirilor, pentru montarea la sol se obţine autorizaţie. Se depune o adresă la primăria de care aparţine prosumatorul în care se descrie proiectul de realizat şi toate detaliile tehnice sunt listate în adresă.
Distribuitorul va stabili mai departe soluţia de racordare. Ai nevoie de fişa sau studiu de soluţie de la distribuitor într-un exemplar original, de proiect electric avizat de către distribuitor, făcut de un electrician ce este autorizat ANRE, un exemplar, copie.
Mergi mai departe şi iei avizul tehnic de racordare tot de la distribuitor. Prezinţi actul de identitate, copie act de înregistrare fiscală dacă eşti persoană juridică, act de proprietate ce atestă dreptul de folosire pentru teren, incinta, clădire unde vei produce sau consumă curent electric, copie, iar dacă sunt spaţii închiriate este nevoie de acord notarial al proprietarului pentru executarea lucrărilor de instalații electrice.
De la distribuitor iei avizul de amplasament, acord unic, în copie, studiul de soluţie pentru racordarea la reţeaua electrică, în original, avizul tehnice de racordare certificat de racordare în copie, doar pentru modificări, cerere prosumator şi sau chestionare.
De la electricianul autorizat ANRE se vor lua datele tehnice şi energetice caracteristice locului de producere şi consum.
Tot de la distribuitor va fi nevoie de un contract de racordare. Iei cerere utilizator pentru contractarea lucrărilor de către distribuitor cu un proiectant, constructor, copie aviz tehnic ce racordare, acord sau promisiune unilaterală proprietar sau proprietari terenuri pentru încheierea convenţiilor cu operatorul de reţea având ca obiect exercitarea drepturilor de uz şi servitute asupra terenului afectat de instalaţia de racordare. Se adaugă copii act de identitate, certificat de înregistrare la registrul comerţului, alte autorizaţii legale de funcţionale când este cazul.
Urmează să obţii contractul de execuţie. De la distribuitor vei lua aviz tehnic de racordare, o copie, contract de racordare, o copie, iar de la electrician iei proiect electric autorizat de către distribuitor, original. Dacă ai şi acest act este nevoie de punerea sunt tensiune de probă cu ajutorul distribuitorului.
Intocmire dosar prosumator – alți pași importanți pentru a vinde energie
Oferi documentaţie completă, faci o solicitare către distribuitor pentru punere sunt tensiune cu caracter provizoriu, pentru probe. Faci o cerere pentru acest lucru către operatorul de reţea, iar de la electrician iei dosar instalaţie de utilizare, fără documentele ce atestă realizarea de probe, încercări, teste, plus că ai nevoie şi de datele tehnice menţionate în proceduri elaborate de operator de transport şi de sistem şi avizate de autorităţile competente.
Se vor mai obţine şi graficul de punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare şi a receptoarelor sau generatoarelor, raportul legat de stadiul lucrărilor de integrare a capacităţii energetice în sistemele de monitorizare ale operatorului de transport şi de sistem sau ale operatorului de distribuţie. De la furnizor se vor lua contractul de furnizare de energie electrică, contractul de transport sau distribuţia energiei electrice, pe perioade determinate încheiate, corespunzător cu perioade de realizare de probe de punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare şi a receptoarele şi generatoarelor, cu anexa tehnică avizul tehnic de racordare.
Printre ultimele lucruri pe care le vei face ca să devii prosumator va fi şi obţinerea certificatului de racordare de la distribuitor. Este nevoie de la executant de declaraţia prin care se confirmă respectarea cerinţelor din avizul tehnic de racordare, realizarea instalaţiilor de utilizare în baza proiectelor tehnice, de la electrician şi distribuitor se vor lua documentele ce confirmă efectuarea verificărilor conform normelor în vigoare.
Electricianul autorizat va oferi şi el schema monofilară a instalaţiei de utilizare, cel puţin la nivel de interfaţă cu instalaţia de racordare, staţia de conexiuni sau schema de racordare la reţeaua de utilizare a surselor proprii, avizată de operator.
Se întocmeşte la final contractul de vânzare cumpărare de energie luat de la furnizor, este nevoie doar de certificat de racordare de la distribuitor, în copie. Totul se încheie cu punerea sunt tensiune finală în termen de 10 zile, de către operatorul de reţea, dar doar după ce se emite certificatul de racordare şi se încheie contractul pentru transport, distribuţie şi sau furnizarea energiei electrice. Şi aici iar este nevoie de contract de vânzare cumpărare, copie, de la furnizor, certificat de racordare, copie, de la distribuitor.