Dureri, mobilitate limitată în viața de zi cu zi, o pierdere a echilibrului, oboseală… boala ta cronică nu te lasă uneori să respiri? Dar, pentru a scăpa de dureri, pentru a te bucura din nou de corpul tău și de a beneficia de cele mai bune alternative la tratamente, trebuie să știi că ședințele de kinetoterapie pot să fie cea mai bună alegere. Ai încercat până acum?
Kinetoterapia reprezintă un tip de terapie fizică care se folosește de diferite tehnici pentru a trata durerile cronice. Kinetoterapeuții sunt cei care lucrează cu pacienții pentru a înlătura durerea, pentru a ameliora mobilitatea și a întări mușchii pentru a se ameliora calitatea vieții.
Dar, este important să știi care este cauza durerii și cât costă o ședință de kinetoterapie pentru a se alege cel mai bune tehnici de utilizat.
Ce este kinetoterapia?
Kinetoterapia sau masajo-kinetoterapia este o tehnică de îngrijire ce constă în a folosi tehnici de masaj, de manipulare sau exerciții specifice pentru a conseva sau recăpăta funcțiile motrice sau senzoriale ale unui pacient.
Acționează asupra diferitelor părți ale corpului și ajută de asemenea și mușchii sau oasele, dar și articulațiile. Este vorba despre o tehnică extrem de eficientă pentru ameliorarea durerii fizice, restabilirea funcției musculare și ameliorarea tensiunii mentale.
Care sunt cele mai folosite tehnici pentru a trata durerile cronice?
- Masajul
Masajul este o tehnică de kinetoterapie București care se folosește de diferite tehnici de presiune și mișcări pentru a destinde mușchii, pentru a ajuta, pentru ameliorarea durerii la nivelul structurilor ligamentare sau tendinoase.
Masajele terapeutice efectuate de kinetoterapeuți reduc, de asemenea, durerea asociată cu anumite contracturi musculare și îmbunătățesc circulația sângelui.
- Întinderea
Întinderea sau Stretchingul este o modalitate de restabilire a mobilității musculare și, în consecință, a mobilității articulare. Acest lucru permite printre altele și diminuarea durerilor, a rigidității și se poate în același timp și ameliora calitatea mișcărilor. Întinderile au mai multe efecte pozitive asupra mușchilor, permițându-le să li se amelioreze eficiența și performanțele.
- Terapii manuale
Terapia manuală, cu sensul de terapie articulară este o tehnică de kinetoterapie care se folosește de mișcări, de mobilizări și de presiuni pentru a trata problemele legate de mobilitate și de blocaje articulare, care pot provoca dureri.
Aceste tehnici sunt asemănătoare cu osteopatia, dar sunt doar tehnici care vizează structura corpului (scheletul). Osteopatia acționează asupra mai multor structuri, în special asupra organelor și viscerelor, precum și asupra legăturilor dintre ele.
- Termoterapia
Terapia prin căldură sau prin frig este folosită de foarte multe secole. Permite tratarea unei dureri sau reducerea inflamației. Kinetoterapeuții se pot folosi de comprese calde sau reci, de pungi cu gheață pentru a se putea trata zonele dureroase.
- Electroterapia
Electroterapia este o tehnică de kinetoterapie care utilizează curenți electrici pentru a ameliora durerea sau a întări mușchii. Fizioterapeuții pot utiliza diferite tipuri de curent electric, cum ar fi TENS (stimularea electrică transcutanată a nervilor) pentru a trata durerea cronică.
Astfel că, pe lângă faptul că este o disciplină aparte, kinetoterapia se poate folosi în numeroase domenii ale sănătății. Cel mai adesea, se recomandă pentru a însoți pacienții în perioada recuperării, mai ales a mobilității.
Este cea mai bună alegere pentru durerile musculare și articulare deci. Poate reeduca, trata și relaxa. Mai presus de toate, ameliorează un număr mare de dureri musculare și articulare fără riscul unor efecte secundare nedorite.
Pentru ce cazuri se poate apela la kinetoterapie?
Indicațiile sunt multiple. Pot varia în funcție de cazuri și acoperă un camp foarte vast de acțiuni.
În cazul unei reeducări respiratorii
Kinetoterapia respiratorie se recomandă în cazul unor probleme legate de respirație. Este vorba despre o tehnică foarte eficientă pentru a ajuta un pacient să elimine secrețiile pulmonare, pentru a putea beneficia de o respirație mai bună.
Pentru o reeducare posturală
O postură incorectă poate duce la numeroase probleme de sănătate. Mai ales dureri de spate, sciatică, cervicalgie. Pe de altă parte, a ști cum să stai corect în picioare necesită o muncă susținută și regulată, mai ales dacă ai adoptat deja un obicei postural prost. Aici intervine reeducarea posturală efectuată de un kinetoterapeut.
Pentru o reeducare motrică și senzorială sau reeducare funcțională
Reeducarea funcțională în cadrul kinetoterapiei privește mai ales recuperarea utilizării membrelor în urma unui traumatism nervos. Acesta este adesea cazul neuropatiei periferice sau al accidentului vascular cerebral.
Care sunt beneficiile kinetoterapiei pe scurt?
Kinetoterapia are multe beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Iată câteva dintre motivele pentru care este atât de bine recomandată în diverse discipline medicale:
- Eficientă împotriva spasmelor și tensiunilor musculare.
- Ameliorează durerea fără a fi nevoie de analgezice.
- Redă capacitatea de a efectua anumite mișcări complexe ale articulațiilor.
- Tratamentul diferitelor afecțiuni.
- Îmbunătățește circulația sângelui și a limfei.
- Excelentă pentru relaxare și ameliorarea stresului.
Când ar trebui să consulți un kinetoterapeut?
Consultarea unui kinetoterapeut este în principal o procedură de reabilitare, de exemplu, în urma unei boli sau a unui accident. Este folosită pentru a trata și a vindeca diverse probleme motorii și chiar paralizii. Kinetoterapia este deosebit de eficientă în cazul durerilor și traumatismelor, cum ar fi:
- probleme musculare și/sau articulare (entorse, gât înțepenit, etc.);
- accidente la domiciliu sau la locul de muncă;
- dureri recurente la nivelul sistemului musculo-scheletic, permițând pacientului să se miște fără dificultate;
- diverse tulburări motorii;
- sechele postoperatorii;
- dificultăți de respirație.
Cu toate acestea, există anumite contraindicații care te vor împiedica să fii tratat de un fizioterapeut, de exemplu în cazul:
- fractură: cu toate acestea, kinetoterapeutul te va putea ajuta la reabilitare după vindecarea leziunii;
- cancer: masajul poate favoriza răspândirea și diseminarea celulelor canceroase în organism;
- oase sau ligamente fragile la pacient;
- coaste fracturate, pneumotorax, spasm bronșic, precum și la persoanele în vârstă și/sau la persoanele cu stimulatoare cardiace: în cazul kinetoterapiei respiratorii.
Kinetoterapia este o disciplină indispensabilă pentru orice persoană care are probleme de mobilitate sau care iese din spital, care are probleme grave de sănătate, precum un accident vascular sau a trecut printr-o operație mai dificilă.
Pe lângă faptul că va ajuta pacientul în restabilirea funcțiilor sale motrice, pacientul poate regăsi încrederea în sine și capacitățile sale de a progresa.