În timp ce casele din UK și casele vechi dar numeroase din Europa de Vest nu pot fi izolate corespunzător din motive arhitecturale și culturale, cele din România sunt sau pot fi izolate foarte bine, cu izolații termice care să păstreze cât se poate de mult din detaliile arhitecturale originale.
România, Europa și izolațiile termice
În general în Europa, statele dezvoltate d.p.d.v. economic permit mult mai ușor obținerea unui grad mai înalt de confort termic în locuințe, aici spuma poliuretanică fiind folosită într-o măsură mai mare pe post de izolație termică exterioară și chiar interioară – și asta de multe decenii.
Românii au de ales: să țină cu dinții de fiecare detaliu privind aspectul exterior original al caselor vechi și să dârdâie iarna în ele, strănutând de la mucegai și blestemând igrasia, precum în casele din UK, sau să caute o cale deja știută prin care să păstreze inclusiv zonele curbate de la balcoane și alte părți din clădire și totuși să își izoleze casele foarte bine.
Românii s-au pregătit mai bine ca grecii
Am amintit de Regatul Unit, dar nici în Grecia nu există obișnuința ca locuința să fie izolată în mod corespunzător. Grecii rămân surprinși uneori de frigul care îi împresoară, fiind obișnuiți doar cu stabilitate meteorologică și temperaturi agreabile în orice zi din orice lună a sezonului rece. Uite că schimbările climatice aduc și săptămâni întregi de caniculă, dar și zăpadă în Egipt ori frig pătrunzător în Grecia. Trebuie să ne pregătim pentru neprevăzut.
Românii și spuma poliuretanică
Unii dintre români s-au adaptat deja la noile condiții și au găsit soluția de a păstra farmecul caselor lor în timp ce, prin faptul că își izolează bine casa, se îndepărtează de influența nefastă a vremii: canicula nu-i mai atinge atât de mult, indiferent cât durează, și nici gerul nu îi mai obligă să stea cu cojocul pe ei în casă.
Pentru a reuși acest lucru, a fost nevoie să abandoneze clasicele dar mai puțin eficientele materiale izolatoare și să își îndrepte atenția către spuma poliuretanică, ce și-a făcut loc pe piața românească puțin câte puțin, până a ajuns ca multă lume să audă de ea și mulți oameni chiar să o folosească.
Ce are special spuma poliuretanică?
În primul rând, ea nu se aplică în plăci drepte, susținute de cadre, dibluri sau alte sisteme de prindere, ci se pulverizează direct pe suprafața de izolat, aderând perfect și căpătând forma acesteia. Desigur, micile detalii arhitecturale nu se vor mai regăsi după aceea, însă conturul principal va fi respectat, lucru imposibil de realizat prin izolarea termică folosind polistirenul, vata minerală ori celuloza.
În cel de-al doilea rând, stratul necesar de izolație va fi mai mic decât la vată, la polistiren etc., păstrând suplețea casei și neîngreunând pereții. Este ideală pentru renovarea caselor mai vechi. Astfel se poate obține un confort termic în registru modern și într-o casă veche! Află totul despre asta accesând Isoterm.ro.
Mai apoi, stratul de spumă întârit poate fi secționat cu un fierăstrău, după care se finisează suprafața, având liber la aplicarea de piatră decorativă și/sau tencuială 5W4 3W decorativă care să readucă aspectul casei cât se poate de mult la nivelul anterior izolării/ renovării.
România, o țară ca afară? Din acest punct de vedere, poate fi chiar peste o țară din afară – depinde către ce țară ne uităm.