Un eveniment cu impact negativ in viata noastra, acumularea succesiva a stresului sau chiar lipsa de acceptare a sinelui, toate acestea sunt doar cateva cauze ale depresiei, a unei tulburari mentale care necesita ajutor de specialitate. In foarte multe momente din viata oamenii se simt singuri, depasiti de propriile probleme si cu o dorinta exacerbata de a te retrage in propria intimitate. Desi aceasta stare poate fi asociata uneori cu un comportament tipar victima, care are nevoie de o recuperare indelungata pentru a se reintegra in colectivitate, in unele cazuri este doar vorba despre depresie. Oboseala si anxietatea, stresul la cote maxime pe perioade indelungate de timp, lipsa de energie la nivelul organismului si chiar o stare corporala dureroasa, toate acestea sunt doar cateva indicii care va pot plasa in spectrul tulburarilor afective. Daca si tu te afli in aceasta situatie, nu te simti inteles si acceptat de catre ceilalti, cu siguranta ai nevoie sa apelezi la cel mai bun terapeut din Cluj in tratamentul depresiei, o modalitate profesionala de tratare a cauzelor si a simptomelor.
Foarte multe persoane nu constientizeaza ca sufera de depresie si considera simptomatologiile ca facand parte din traseul inexorabil al vietii. Ei bine, ne propunem ca in cadrul acestui articol sa oferim o definitie operationala asociata depresiei si sa indicam cativa factori care pot influenta aparitia acesteia. Ramai alaturi de noi!
O definitie a depresiei
Atat psihologii cat si alti medici specialisti incearca sa defineasca cat mai exhaustiv depresia si formele asociate acesteia. Fiind insa o afectiune care desfasoara in principal la nivel mental si intr-un mod particularizat de la un pacient la altul, este foarte greu de generat un tablou standard de referinta. Ceea ce stim cu siguranta despre depresie este faptul ca este asociata cu o tulburare mentala care pozitioneaza pacientul in stari de anxietate si detasare sociala, lipsa de fericire si dorinta de singuratate.
Unele studii clinice au demonstrat insa faptul ca depresia severa se poate manifesta uneori si prin intermediul unor perioade intense de activism si activitate, pacientii sunt energici si cu o doza semnificativa de satisfactie si fericire. In complementaritate cu zona psihica, afectiunile care vin sa intregeasca tabloul depresiei se rasfrang si asupra organismului.
Cauze si factori generatori/potentatori
Mult mai expuse la posibilitatea de a traversa o perioada depresiva, femeile sunt in general pacientii cei mai des intalniti in cadrul sedintelor de specialitate pentru tratarea depresiei. Acestea au tendinta de a acumula si asimila mai usor stresul venit din medii profesionale, din zona familiala si acumularea progresiva a unor stari interioare negative. Grija fata de propria familie, fata de cei dragi pot plasa o persoana de sex feminin in spectrul instalarii depresiei.
Nu numai genul poate fi o cauza, ci si tipologiile de personalitate, fondul genetic, afectiunile instalate deja la nivelul organismului, singuratatea sau chiar tulburarile de ordin psihiatric. Toate aceste trairi sunt exacerbate de consumul excesiv de alcool, substante interzise sau alte dependente care preseaza fiinta umana intr-o zona a incertitudinii si stresului.