Sistemul pluvial este unul dintre aspectele care este neglijat când vine vorba de construcția unei locuințe. Acesta este extrem de benefic în construcția și structura clădirii, deoarece se ocupă cu gestionarea apei de ploaie.
Un sistem pluvial reprezintă mai mult decât, doar câteva țevi, jgheaburi sau burlane, care alcătuiesc o rețea. Ele reprezintă o componentă esențială în stabilizarea și păstrarea în siguranță a clădirii de anumiți factori externi care sunt nocivi.
Acest sistem nu se folosește doar pentru a evita daunele sau inundațiile care provin de la apa de ploaie. Însă, ajută la folosirea și strângerea apei de ploaie într-un mod benefic și eficient pentru a dezvolta sustenabilitatea.
În acest articol vei afla de ce este atât de important sistemul pluvial, din ce componente este alcătuită această rețea și care este manieră corectă de instalare a acestui sistem pluvial.
De ce este esențial sistemul pluvial la construcția unei clădiri
Acest sistem este de obicei dat la o parte, însă există o serie de factori și aspecte esențiale pentru care ar trebui ca sistemul pluvial să fie luat în considerare cu adevărat. Acesta trebuie să fie luat în considerare de toți participanții la acest proces, adică și de tine și de constructor.
Un aspect important pentru care sistemul pluvial este important, se datorează capacității de prevenire a daunelor sau inundațiilor provocate de acumularea prea mare de apă de ploaie de pe acoperiș.
Dacă sistemul pluvial lipsește, atunci clădirea va avea inundații, apa va continua să curgă fără a putea ca ea să fie controlată, structura clădirii se deteriorează și deformează, iar terenul din jurul clădirii se strică semnificativ.
De asemenea, pe lângă aceste efecte negative pe care apa de ploaie poate să ți le provoace, doar din lipsa unui asemenea sistem pluvial, se mai poate întâmpla și o daună mai gravă. Adică, infiltrarea apei de ploaie în interiorul fundației și astfel apărând daune extrem de scumpe pe care trebuie să le repari cât mai repede pentru a nu se agrava.
Prin deținerea unei astfel de rețele și a instalării ei corect, de către un specialist în domeniu care are cunoștințe și sfaturi pe care poate să ți le ofere în ceea ce privește întreținerea lui, atunci aceste lucruri se vor evita. Sistemul pluvial este construit pentru gestionarea și direcționarea apei departe de zona unde se află clădirea pentru a nu exista pagube ulterioare.
De altfel, distrugerea terenului din împrejurul proprietății tale se poate deteriora semnificativ datorită cantității de apă care se acumulează și astfel afectând structura clădirii. Prin afectarea structurii, apar și crăpăturile și fisurile, care sunt o daună costisitoare, care trebuie reparată în cel mai scurt timp posibil.
Care sunt elementele acestei rețele
Pentru ca distribuirea, colectarea și gestionarea apei să fie corespunzătoare, trebuie ca sistemul să beneficieze de anumite componente. Pentru a înțelege mai bine aceste procese și montarea sistemului într-o formă corespunzătoare, trebuie să știi care sunt componentele și care este rolul fiecăruia.
Jgheaburile sunt primele componente care sunt vizibile prima dată. Acestea se ocupă cu distribuirea apei de ploaie după ce a colectat-o. Ele sunt instalate pe marginea clădirii, colectează apa și o trimit în jos spre țevile de scurgere și burlane.
Jgheaburile sunt construite din mai multe tipuri de materiale, precum plastic, metal sau fibră de sticlă și au diferite forme și dimensiuni, însă asta depinde de nevoile pe care le are clădirea. De asemenea, trebuie să te asiguri că selectezi corespunzător jgheaburile pentru ca acestea să fie eficiente.
Burlanele sunt componentele verticale a sistemului pluvial și sunt legate de jgheaburi. Ele se ocupă de direcționarea apei spre țevi. Țevile transmit apa cât mai departe de fundația clădirii, pentru a nu exista daune. Este necesar ca dimensiunea burlanelor și a țevilor să fie corespunzătoare, mai ales în cazul ploilor abundente.
Mai există și sistemele de protecție și filtrare, care se plasează pe jgheaburi pentru a nu lăsa frunzele sau orice alt tip de reziduuri să pătrundă în interiorul sistemului pluvial. Prin folosirea unor asemenea elemente, durata de viață a rețelei este una mult mai mare.
Pe lângă țevi, burlane și jgheaburi, există și accesorii sau conectori, precum treceri, acoperiș, pereți și coturi. Acestea sunt benefice pentru funcționarea sigură și eficientă a sistemului pluvial.
Alte componente pentru această rețea sunt cisternele sau butoaiele. Ele sunt concepute cu scopul de colectare a apei de ploaie și a stocării ei până la momentul folosirii în diverse aplicații, precum spălatul mașinii sau irigarea grădinii.
Cum se instalează sistemul pluvial corespunzător
Pentru a nu întâmpina diverse probleme ulterioare, daune sau inundații, ai nevoie ca montarea sistemului pluvial să fie realizată în cele mai bune condiții, ba chiar de către un specialist în domeniu.
Prin instalarea corespunzătoare a rețelei, vei reuși să te bucuri de funcționările eficiente pe care acest sistem ți le oferă, astfel evitând orice problemă. Mai mult de atât, nu vei avea surprize neplăcute în ceea ce privește componentele sistemului care nu sunt bine amplasate.
Pentru început asigură-te că analizezi clădirea și acoperișul său pentru a vedea unde instalezi sistemul pluvial. După ce ai ales locul în care vei amplasa rețeaua, asigură-te că, capacitatea de evacuare este potrivită, mai ales pentru ploile abundente.
Apoi, achiziționează echipamente și materiale de înaltă calitate pentru ca instalarea sistemului să fie eficientă și durabilă în timp îndelungat. Mai mult de atât, țevile, burlanele și montare jgheab trebuie neapărat să fie realizate din materiale care rezistă la variațiile de temperatură și la coroziune.
De asemenea, nu uita de echipamente. Asigură-te că ai toate instrumentele necesare pentru instalarea sistemului, precum ferăstrău, clește și alt clește special pentru țevi.
După cum am specificat mai sus, este recomandat să apelezi la un specialist în domeniu dacă nu ai cunoștințe referitoare la instalarea unui sistem pluvial. Acesta se va ocupa de montarea corespunzătoare a sistemului și fără a crea probleme care să afecteze funcționalitatea rețelei.
De asemenea, tot prin angajarea unui profesionist, el te asigura dacă sistemul respectă sau nu toate reglementările sau dacă trebuie să refaci ceva. Sfaturile cu privire la întreținerea rețelei ți le va împărtăși expertul în domeniu, astfel ca tu să îți menții sistemul pluvial funcțional și eficient o perioadă îndelungată.