Trucuri inteligente de reciclare a deseurilor intr-un mod sustenabil
Reciclarea deseurilor este un subiect controversat in Romania, deoarece in medie doar 14% din totalitatea deseurilor ajung sa fie reciclate. Lipsa informarii corecte, neimplicarea autoritatilor sau iresponsabilitatea in aceasta privinta sunt cativa factori semnificativi care au produs acest rezultat. Cu toate acestea, reciclarea sustenabila este un stil de viata. Din acest motiv, iata cateva trucuri inteligente care te vor ajuta sa fii o parte din procesul de imbunatatire a conditiilor de viata ce tin de mediul inconjurator.
Deseurile menajere- reciclare si responsabilitate
Reciclarea este un stil de viata. Asa ca, nu te astepta ca folosirea unei sacose din bumbac o singura data sa schimbe intreaga situatie. Daca iti doresti sa fii o parte componenta a unei societati care va produce o schimbare reala in aceasta lume, atunci este foarte important sa iti adaptezi rutina zilnica in functie de acest scop. Deseurile menajere sunt resturile ramase din utilizarea materialelor de baza, precum hartie, plastic, metal sau carton. In acest context, este responsabilitatea fiecarei persoane sa se ocupe intr-un mod sustenabil de fiecare obiect aruncat. Cu toate acestea, exista cateva trucuri simple pe care le poti aplica in viata ta de zi cu zi, astfel incat sa reduci fenomenul de poluare cu deseuri menajere. Primul sfat pe care il poti lua in considerare este inlocuirea pungilor de plastic cu cele din bumbac care au si un caracter reutilizabil. In acelasi timp, este indicat sa nu exagerezi in procesul de aprovizonare. Incearca sa cumperi doar cat ai nevoie. Astfel, eviti si risipa alimentara si economistesti si bani. In acelasi timp, ai optiunea de a apela la servicii de reciclare plastic pentru deseurile menajere la care vrei sa renunti.
Deseuri electronice- potential sustenabil
Majoritatea romanilor pastreaza deseurile electronice. Daca un telefon sau o tableta nu mai functioneaza, cetateanul obisnuit uita de ea intr-un sertar din casa, deoarece acela este un obiect cu o valoare semnificativa si nu isi doreste sa o arunce sau sa o dea in mod gratuit. Cu toate acestea, in categoria respectiva nu se incadreaza numai telefonul sau obiectele de mici dimensiuni, ci si electrocasnicele, cum ar fi frigiderul, blender-ul, microundele etc. Din acest motiv, au aparut numeroase variante de reciclare a deseurilor electronice. Majoritatea romanilor au acces la servicii gratuite in acest sens. Mai mult, cetatenii pot solicita efectuarea acestui serviciu si transportul in mod gratuit. Majoritatea deseurilor electronice contin materiale care au substante periculoase, cum ar fi sticla, aluminiu, plastic, metale feroase si neferoase. Cu toate acestea, ele cuprind si parti cu potential reutilizabil impresionant care se numesc fractii. In interiorul unor deseuri electronice se regasesc si parti de aur, argint sau cupru care se pot valorifica intr-un mod inteligent.
Asadar, reciclarea deseurilor este un stil de viata. Pentru a imbunatati conditiile de viata, este necesar ca fiecare cetatean sa faca o schimbare majora de comportament in aceasta privinta.